03 Haziran 2004 21:00

Arap ülkelerinden Türkiye'ye itiraz

AKP Hükümeti Türkiye'nin BOP içinde 'demokratik ortak' olacağını söyleyerek övünüyor. Ama BOP'un hedef aldığı Arap ülkeleri, Türkiye'yi model veya örnek olarak görmediklerini açıkça vurguluyorlar.

Paylaş
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, önceki akşam yaptığı oturumda, "Büyük Ortadoğu Projesi"ni (BOP) ve bu projenin, 8 Haziran'da başlayacak olan G-8 zirvesinde nasıl ele alınacağını tartıştı. Oturumda; Ürdün ve Bahreyn gibi, ABD'nin projesine sıcak bakan bölge ülkelerinin dahi, Türkiye'nin kendilerine "model" olarak dayatılmasına karşı oldukları bir kez daha görüldü. Komite toplantısında konuşan, muhalefetteki Demokrat Parti'nin Delaware Senatörü Joe Biden ise, Arap ülkelerinin "Türkiye'nin model ülke yapılması" konusundaki endişelerini dile getirdi. Biden, Ürdün Dışişleri Bakanı Mervan Muaşer'in; Türkiye, Pakistan, Afganistan gibi ülkelerin, BOP'a dahil edilmesine karşı olduğunu hatırlattı. Amerikalı senatör, "Ürdün Dışişleri Bakanı, diyaloğun, en iyi şekilde sadece G-8 ülkeleri ve Arap grubu arasında kurulabileceğini, daha geniş bir Ortadoğu tanımlamasıyla bunun sağlanamayacağını söyledi" ifadesini kullandı. Ürdün'ün görüşünün Cezayir, Bahreyn, Yemen gibi projeye yatkın Arap ülkelerince de paylaşıldığı belirtiliyor.

Erdoğan'a teşekkür ettiler Bush hükümeti adına söz alan ABD'nin ekonomik işlerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson ise, bu eleştirileri gözardı etti. Larson, bu anlamda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Georgia eyaletinde yapılacak G-8 zirvesine katılma davetini kabul etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. G-8 zirvesine konuk olarak Ürdün Kralı Abdullah, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, Bahreyn Kralı Hamad, Yemen Cumhurbaşkanı Salih, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin katılacağını hatırlatan Larson, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlara ek olarak, Türkiye de zirveye katılacak. Yüzyıllardır doğu ve batı arasında bir köprü olan Türkiye; güçlü demokratik kurumlar, siyasi-ekonomik reform ve dini hoşgörü alanlarında uzun bir geçmişe sahip. Türkiye, Avrupa ailesine tam üyelik yolunda ilerlerken, kendine özgü tarihi, Büyük Ortadoğu ülkeleri için başarılı reform örnekleri sunmakta. Başbakan Erdoğan'ın, G-8 zirvesine katılma davetimizi kabul etmesinden dolayı memnunuz."


RUSYA'DAN ABD'NİN PLANLARINA DARBE Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28-29 Haziran'da İstanbul'da yapılacak olan NATO zirvesine katılmayacak. Putin böylece, ABD'nin "Büyük Ortadoğu Projesi"nde dolgu malzemesi olmayı reddeden ilk lider oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Putin'in bu zirveye katılacağını biz hiçbir zaman teyit etmedik. Bu konu görüşüldü, ancak Devlet Başkanı, katılmayı hiçbir zaman kabul etmedi. Bunun için, katılmaktan vazgeçtiği de söylenemez. Kabul etmediğiniz bir şeyi iptal edemezsiniz. Ben, Devlet Başkanı Putin'in NATO zirvesine katılma yönünde bir plan yaptığını anımsamıyorum" dedi. Zirvede Rusya'yı Bakan Lavrov temsil edecek. NATO Genel Sekreteri, geçen ayki Moskova ziyaretinde Putin'i zirveye şahsen davet etmişti. Rusya, NATO'nun genişlemesinden ve ittifakın bu genişlemenin hemen ardından Baltık ülkelerine silah ve radar yığmasından rahatsız. NATO ayrıca, Rusya'ya Gürcistan, Abhazya ve Osetya'daki birliklerini geri çekmesi için baskı yapıyor. Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Richard Armitage, NATO'nun Irak'ta rol üstlenmesinden yana olduklarını, ancak bu konuda aceleci davranmayacaklarını söyledi. Armitage, NATO'nun Irak'ta nasıl bir rol üstleneceğinin, İstanbul'da yapılacak NATO zirvesinde ele alınabileceğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

'Arabulucu olmak isteriz'

SONRAKİ HABER

'Ortadoğu'dan çekilmeyeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...