02 Haziran 2004 21:00

CHP muhalefetinde Derviş gölgesi

CHP'de muhaliflerin bir kısmı, "Biz parlamento içi muhalifiz, parlamento dışından başkan olmaz" diyerek Kemal Derviş'e sıcak bakıyorlar.

Paylaş
CHP'de muhaliflerin bir kısmı, "Biz parlamento içi muhalifiz, parlamento dışından başkan olmaz" diyerek Kemal Derviş'e sıcak bakıyorlar. CHP'li muhalif milletvekilleri bir yandan tüzük ve kongre için imza toplama çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da genel başkan adayı arayışındalar. Ancak Baykal'ın el attığı 30'larda şimdiden çatlak oluştu ve genel başkan adayının kim olacağı tartışmaları da bu çatlağı derinleştiriyor. Eşref Erdem ve bazı parti yöneticileri Baykal'ın isteği ile 30'lar içindeki etkileyebilecekleri kimi milletvekilleri ile görüştüler. Bu görüşmelerde kazan kaldırmanın döneminin yanlış seçildiği, özellikle imam hatip tartışmalarının, şeriat tehlikesinin, Irak ve Filistin sürecinin yaşandığı bir dönemde içine girdikleri bu hareketin CHP'ye zarar vereceği konusunda milletvekillerini iknaya çalıştılar. CHP yönetiminin bu ikna girişiminde kısmen başarılı olduğu, "eve dönüş" ifadesinin de bu görüşmelerin ardından çıktığı belirtiliyor.

Derviş'in başkanlığı Muhalifler genel başkan adayı konusunda farklı düşünüyorlar. Henüz kamuoyuna yansımış bir aday ismi seslendirilmiyor ama Derviş'in başkanlığına sıcak bakanlar da az değil. Muhalif kimi milletvekillerinin sık sık "Derviş" adını ima etmeleri, Derviş'e yakın bir isim olan gazeteci Derya Sazak'ın bazı muhalifler için "popüler danışman" statüsünde olması bu kanıyı güçlendiriyor. Ancak, muhalefetin Nurettin Sözen, Hakkı Akalın, Ahmet Güryüz Ketenci, Hasan Fehmi Güneş gibi ilk kadroları, Derviş'e olumlu bakmıyor. Öte yandan dün bir bildiri yayınlayan "İktidar Yürüyüşü Hareketi" "fikirlerimizin arkasındayiz" mesajı verdiler. Bu bildiride Yakup Kepenek, Mustafa Gazalcı, Hakkı Ülkü ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun da isimlerinin yer alması dikkati çekti.

ÖNCEKİ HABER

G-8'ler Türkiye'yi övecek

SONRAKİ HABER

İskenderun'da eylem kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...