02 Haziran 2004 21:00

AKP Hükümeti
   BOP'un akıl hocalığına soyundu

Hükümet, ABD'nin kabul ettirmekte zorlandığı Büyük Ortadoğu Projesi konusunda "akıl hocalığı" yapmaya başladı. Hükümet projede Türkiye'nin "model ülke" olarak gösterilmesinin yerine, "katkı sağlayan ülke" statüsünde olmasını istedi.

Paylaş
Ortadoğu'ya yönelik Amerikan saldırılarında bir "köprü vazifesi" oynamaya istekli davranan AKP Hükümeti, şimdi de Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) "akıl hocalığı"na soyundu. Türkiye'nin "model ülke" olarak değil, "projeye katkı sağlayan ülke" statüsünde olmasını isteyen hükümet, NATO'nun da BOP ile birlikte anılmasının, NATO'ya zarar vereceğini bildirdi. ABD yönetimi bu önerileri olumlu karşılandı. ABD'nin hem bölge ülkelerine kabul ettirmekte zorlandığı ve şimdiden büyük tepki toplayan BOP için Türkiye "akıl hocalığı" yapmaya başladı.

'Katkı sağlayalım' ABD yönetiminin hazırladığı BOP planlarında Türkiye için "model ülke" ve "bölge ülkesi" gibi ifadeler yer alıyordu. "Model ülke" olmaya sıcak bakmayan AKP Hükümeti, itirazlarını çeşitli kanallardan ABD'ye aktardı. Hükümet, BOP'un tek bir ülkenin önderliğinde değil uluslararası camianın katılımı ile çok yönlü bir şekilde yürütülmesinin gerektiği görüşünü ABD yönetimine iletti. Ankara'ya yansıyan bilgiler projenin son taslağında Türkiye'nin önerilerinin dikkate alındığı yönünde. Edinilen bilgilere göre, Türkiye, BOP'ta doğrudan katkı sağlayabilecek ülkeler arasında gösteriliyor. Bu çerçevede çizilecek bir role sıcak bakıldığını belirten diplomatik kaynaklar, bu katkının bankacılık ve mikrofinans gibi ekonomik projelerin yanısıra sivil toplum örgütlerinin devreye sokulmasıyla sağlanabileceğini ifade ediyor. Ayrıca BOP içinde dini unsur bulunmadığına dikkat çeken hükümet yetkilileri, BOP'un henüz tam olarak oturmuş bir proje olmadığına da işaret ettiler. Ortadoğu'da bir referandum sürecine ihtiyaç bulunduğunun kabul edildiğini ifade eden yetkililer, projeyle bölgeye demokratikleşme, modernleşme, şeffaflık ve açık ekonominin getirilmesinin hedeflendiğini belirttiler.

'NATO zarar görmesin' Hükümetin, NATO'nun yeni rolü konusunda da önerileri bulunuyor. NATO'nun BOP ile birlikte anılmasının, NATO'ya zarar vereceğini söyleyen AKP hükümeti, BOP'a öncelikle bölge ülkelerinin katılımın sağlanması gerektiğini savunuyor. Böylece NATO'nun da genişlemesinin daha sağlıklı olacağı görüşünde.


MISIR'DAN YATAKLIK TEKLİFİ Mısır hükümeti, ABD ve NATO askeri ekipmanının bakım ve onarımı için, topraklarını açmayı teklif etti. Hükümetin teklifi, NATO silah ve ekipmanının Mısır topraklarına konuşlandırılmasını da içeriyor. Bu silahlar, hem askeri tatbikatlarda, hem de olası saldırı ve işgal operasyonlarında kullanılabilecek.

ÖNCEKİ HABER

Tarıman'ın Yol İnsanları

SONRAKİ HABER

G-8'ler Türkiye'yi övecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...