01 Haziran 2004 21:00

Kuasarların kökeni

Uluslararası bir araştırma ekibinin son bulguları Evrendeki en parlak nesneler olarak bilinen Kuasarların Samanyolu'ndan çok daha az "heyecanlı", monoton galaksilerde de çıkabileceğini gösterdi.

Paylaş
Kuasarlar, evrendeki en parlak nesneler olarak bilinir. Bu nedenle araştırmacılar, onların, büyük ve kaotik galaksilerden doğduklarını düşünüyordu. Ama uluslararası bir araştırma ekibinin son bulguları, kuasarların, Samanyolu'ndan çok daha az "heyecanlı", monoton galaksilerde de ortaya çıkabileceğini gösterdi. Araytırmayı gerçekleştiren Anglo-Avustralya Gözlemevi'nden Scott Croom, "Bu, bir banliyö garajında yarış otomobili bulmak gibi bir şey" diyor.

Modele uymayan galaksiler Gökbilimciler, Havai'deki bir dev teleskobu kullanarak, Dünya'dan 10 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan 9 galaksiyi incelediler. Bu galaksilerin tümü, kuasarlar barındırıyordu. Croom, "Böylece, galaksilerin boyut ve biçimlerinin, kuasar faaliyetinin tetiklenmesinde nasıl bir rol oynadığını bulabilecektik" diyor. Ama araştırmacılar, galaksileri saptamakta dahi güçlük çektiler. Kuasarlar dışta tutulduğunda, biri dışında bütün galaksiler çok sönük veya küçüktü. Teorik olarak, kuasarların, emilen maddeyi radyasyon akımlarına dönüştüren süper-dev karadelikler tarafından tetiklendiği kabul edilir. Bilinen süper-dev karadelikler de, söz konusu araştırmada incelenen galaksilerden çok daha büyük galaksilerde bulunuyor. Yeni araştırmada incelenen kuasarlar, evren sadece 4 milyar yaşındayken oluşmuşlardı. Böylece, erken evrende galaksiler ve karadeliklerin nasıl oluşup evrimleştiğine dair önemli bilgiler sundular. Araştırma ekibi üyelerinden David Schade, "Bu bulgu özellikle heyecan verici, çünkü kuasarların işleyişine dair modellerimizi gözden geçirmemizi gerektiriyor" diye konuştu.

(Scientific American)

ÖNCEKİ HABER

Hastaneye karakol kuracaklardı

SONRAKİ HABER

İşgal bitene dek uzlaşma yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...