01 Haziran 2004 21:00

İHL bahane rant şahane!

AKP Hükümeti'nin imam hatip sorununu bir siyasi rant kaynağı olarak kullandığı, YÖK Yasası ile bir kez daha açığa çıktı. Erdoğan, yasayı askıya aldıklarını söylerken, seçmene de "Elimizden geleni yaptık ama engelliyorlar" mesajını gönderdi.

Paylaş
AKP'nin halka karşı takiyeciliği, imam hatip tartışmasında yine ortaya çıktı. Aylardır, "Biz imam hatipliler için değil, eğitimde fırsat eşitliği için düzenleme yapıyoruz" diyerek gerilimi tırmandıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK yasasının askıya alındığını açıkladı. Böylece hükümet, bu sorunun muhataplarının istekleri doğrultusunda yasayı yeniden düzenlemek yerine, bir gerilim ve siyasal rant kaynağı olarak kullanmak üzere elinde tutmuş oldu. Bakanlar kurulunun önceki gün akşam saatlerine kadar, AKP MYK'sının da geceyarılarına kadar süren toplantılarında en önemli gündem maddesi YÖK yasası oldu. Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçesini ve toplumun, askeri kanadın da tepkilerini değerlendiren AKP Hükümeti, tasarıyı "askıya alma" kararı aldı. Ancak kararın açıklanması Başbakan Erdoğan'a bırakıldı.

İş Erdoğan'a kaldı AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün partisinin TBMM Grup toplantısında konuştu. Erdoğan'ın konuşması, imam hatipliler üzerinden uzun süredir siyaset yapan AKP'nin niyetinin sorunu çözmek olmadığını da kanıtladı. Nitekim Erdoğan, öğretim üyelerinin, ünviersite öğrencilerinin, meslek liselilerin ve imam hatiplilerin talepleri doğrultusunda "fırsat eşitliği" sağlayacak şekilde yasayı yeniden düzenlemek yerine, AKP'nin isteği zaman yeniden gündeme getirecek şekilde askıya aldığını açıkladı. Erdoğan kendilerinden başka her kesimi de suçladı. "Yola devam" diyerek, YÖK yasasını yeniden gündeme getirecekleri imajı yaratan Erdoğan, seçmenine selam vermeyi ihmal etmedi. Çok sayıda dinleyicinin izlediği toplantıda Erdoğan'ın, YÖK tartışmalarına değinerek, ''Millet iradesini temsil eden Meclis çoğunluğunu küçümsemekle ülke yönetilmez. Parlamentolarda azınlığın çoğunluğa tahakküm ettiğini hiç duydunuz mu?'' sözleri dakikalarca alkışlandı.

Seçmene takiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in takdirini kullandığını, yorumlarını da ekleyerek yasayı Meclis'e geri gönderdiğini, bunun bir hak olduğunu ve Sezer'in istediği gibi yorumlayabileceğini belirten Erdoğan, bu yorumlar üzerine konuşmak istemediğini ve devletin tepesinde satır aralarına sıkıştırılmış bazı atışmaların doğru olmadığını kaydetti. "Peki şimdi ne olacak? 20 yıllık YÖK sorunu çözüldü mü? Çocuklarımızın önündeki haksız rekabet açıldı mı? Yoksul Anadolu çocuklarının önü açıldı mı? Türkiye'nin mesleki eğitim sorunu, eğitim sorunu mu çözülmüş oldu?" diye soran Erdoğan, devletin kurumları arasında ihtilaf çıkarıldığını, kehanetlerle halkın bir bölümünün zan ve töhmet altında bırakıldığını savundu. Meclis çoğunluğunu küçümsemekle ülkeye, istikrara hizmet edilmeyeceğini belirterek, "'Milletim adına bir gerçeğin altını çiziyorum; seçimler niye yapılıyor?'' diye soran Erdoğan, "millet iradesinin TBMM'ye yansıması ve bu parlamentoda çoğunluk esasına göre karar alınsın diye yapıldığını" iddia etti. Erdoğan'ın, ''Acaba parlamentolarda azınlığın çoğunluğa tahakküm ettiğini hiç duydunuz mu? Parlamento içinde az oyla çok oyun alt edildiğini duydunuz mu? Böyle bir şey var mı?" soruları alkışlarla karşılanırken, dinleyiciler arasında ıslıkla tepki koyanlar da oldu. Cumhurbaşkanı'nı da Meclis'in seçtiğini hatırlatarak, "anlayışla, halka yaslanan demokrasi anlayışlarından geri adım atmadan yollarına devam edeceklerini" belirten Erdoğan, bu ülkede bir rejim tartışması olmadığını ve asla olmayacağını herkesin bilmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Yarım kalan bir mevsim...

SONRAKİ HABER

NATO yasakları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...