01 Haziran 2004 21:00

Gözaltı süreleri uzayacak

Hükümetin, AB kapsamında yasalarda yaptığı düzenlemelerin makyaj olduğu bir kere daha ortaya çıktı. DGM'lerin yerine kurulan ÖSACM'lerin kapsamına giren suçlarda gözaltı süresi iki güne yükseltiliyor, OHAL'de ise dört günden yedi güne çıkarılıyor.

Paylaş
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum kapsamında kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) yerine kurulacak olan Örgütlü Suçlar Ağır Ceza Mahkemesi'ne (ÖSACM) ilişkin yasa tasarısı Meclis'e sunulmayı bekliyor. Kaldırılan DGM yasasıyla büyük benzerlik taşıyan ÖSACM tasarısına göre bu mahkemenin görev alanına giren suçlarda, bir günlük olan gözaltı süresi iki gün olarak uygulanacak. Tasarı ile, olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde uygulanacak olan dört günlük gözaltı süresi ise yedi güne çıkarılıyor.

İyileştirmeler geri alındı AB'ye uyum ve demokratikleşme adı altında yapılan değişikliklerin makyajdan öteye gitmeyeceği bir kere daha ortaya çıktı. Çünkü devlet, yasalarda yaptığı iyileştirmeleri ilk fırsatta geri alıyor. "Antidemokratik ve adil yargılanma hakkına aykırı" olan DGM kaldırıldı. Ancak DGM'lerin yerine kurulması planlanan ÖSACM, DGM'lerin devamı niteliğinde. Söz konusu mahkemeye ilişkin yasa tasarısında yer alan bazı hükümler ise, geçmiş yıllarda DGM'lerde yapılan iyileştirmelerin bile geri alındığını gösteriyor. Geri alınan bu iyileştirmelerden en önemlisi gözaltı süresine ilişkin olan. Çünkü DGM kapsamında iki gün olan gözaltı süresi Ceza Muakemeleri Usul Kanunu'nda (CMUK) yapılan değişiklik ile bir güne indirilmişti.

Gözaltı süresi artırıldı DGM'lerin yerine kurulmacak olan ÖSACM'da gözaltı süreleri yeniden düzenleniyor. Gözaltı süreleri tasarının "Soruşturma Usulü" başlığı altındaki bölümünde düzenleniyor. Tasarıya göre; ÖSACM görev alanına giren suçlardan yakalananlar ve tutuklananlar için CMUK'un 128'inci maddesinin birinci fıkrasındaki 24 saatlik süre, 48 saat olarak uygulanacak. Tasarıda, olağanüstü hal ilan edilmesi halinde bu bölgelerde bulunan ÖSACM'lerin nasıl hareket edeceği de düzenlenmiş. Buna göre olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde yakalanan ve tutuklanan kişiler hakkında CMUK'un 128'inci maddesinin ikinci fıkrasında dört gün olarak belirlenen süre yedi güne kadar uzatılabilecek.

ÖNCEKİ HABER

YENİ EYLEMLER KAPIDA

SONRAKİ HABER

AKP'den Aziz Bey Yasası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...