31 Mayıs 2004 21:00

Irak ihalelerinde Cheney parmağı

ABD Başkan Yardımcısı Cheney'in, 2000 yılına kadar yöneticilik yaptığı Amerikan tekeli Halliburton'a yüklü ihaleler verilmesini sağladığı kesinleşti.

Paylaş
Irak işgalinden büyük pay kapan Amerikan tekeli Halliburton'a verilen ihalelerin altında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in parmağı olduğu kesinleşti. Cheney, 2000 yılına kadar Halliburton'un yönetim kurulu üyesiydi. Şirket işgalin hemen ardından farklı isimlerle Irak'ta önemli bir pazar payına sahip oldu.

RIO peşkeşi Bir ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisinin Ordu Mühendisler Kurulu'na gönderdiği elektronik posta bu ihalelerde Cheney'in parmağı olduğunu ortaya çıkardı. Time dergisinin ele geçirdiği mesajda, Halliburton'a verilen ihalelerin altında ABD Başkan Yardımcısı'nın bürosunun imzası olduğu görüldü. İhale yolsuzluğuna karışan tek isim Cheney değil. Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Pentagon'un şahinlerinden Douglas Feith'e Irak Petrol Restorasyonu'nu (RIO) yönetme yetkisini vermişti. RIO'nun geçen yıl Halliburton'a yüklü ihaleler verdiği biliniyor. Yolsuzluğu ortaya çıkaran mesajda, Feith'in, ihaleleri Beyaz Saray'ı bir sonraki gün bilgilendirerek onayladığı belirtiliyor. Üç gün sonra ise Ordu Mühendisler Kurulu, ihaleye giren diğer şirketleri göz ardı ederek, önemli bir Irak ihalesini Halliburton'a verdi.

İlişkisi sürüyor Geçtiğimiz aylarda, bir televizyon kanalında kendisine "ihalelerin dağıtılmasında rol oynayıp oynamadığı" sorulan Cheney şöyle cevap vermişti: "Tabii ki hayır. Başkan yardımcısı olarak Ordu Mühendisler Kurulu veya başkaları tarafından verilen ihalelerde ne katılımım, ne de etkim var." Bu sözler, ortaya çıkan mesajla yalanlanmış oldu.

ÖNCEKİ HABER

Rusya, İstanbul zirvesinden rahatsız

SONRAKİ HABER

Bu filo nereye gidiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...