31 Mayıs 2004 21:00

İki direniş grubu birleşti

Irak'taki işgal karşıtı direniş grupları, kendi içlerinde birlik sağlama yönünde önemli bir adım attılar. Ninava ve Diyala bölgelerindeki Sünni direniş grupları, siyasi ve askeri olarak birleştiklerini ilan etti.

Paylaş
Irak'taki işgal karşıtı direniş grupları, kendi içlerinde birlik sağlama yönünde önemli bir adım attılar. Ninava ve Diyala bölgelerindeki Sünni direniş grupları, siyasi ve askeri olarak birleştiklerini ilan etti. Pazar günü kuruluşu açıklanan yeni örgütün adı, "Irak Direnişi İslami Cephesi" (JAMA) oldu. Cephenin askeri kanadı ise, Salahaddin Eyübbi Tugayları adını aldı. JAMA'nın ilk yazılı açıklamasında, "Iraklı kardeşlerimize söz veriyoruz ki, JAMA, işgalcilerin sonunun getirilmesinde öncü rolü oynayacaktır" denildi. Ayrıca, ABD'li emperyalistlerin işgalde İsrail siyonizmiyle işbirliği yapmasına dikkat çekildi.

JAMA'nın amblemi, üzerinde Besmele yazılı bir Irak haritası ve haritanın ortasını delen beyaz bayraklı bir yumruktan oluşuyor. Bu tasarımın, direnişin birliğini simgelediği açıklandı. Askeri kanadın amblemi ise, çapraz iki kılıç ve Selahaddin Eyübbi'nin miğferinden oluşuyor.

13 saldırıyı üstlendiler JAMA açıklamasında, birleşen iki örgütün, Amerikan işgalinin başından bu yana faaliyet yürüttüğü ve bir dizi önemli operasyona imza attığı kaydedildi. Buna göre iki direniş grubu, 5-24 Mayıs tarihleri arasında 13 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılar, Bağdat'ın kuzeyindeki Musul ve Ninava ile, başkentin kuzeydoğusundaki Bakuba ve Diyala'da yoğunlaşıyor. Bildiride sıralanan pekçok saldırı arasında, 24 Mayıs tarihinde Musul'da 8 CIA ajanının öldürülmesi de bulunuyor. Böyle bir olay basına yansımamıştı. JAMA, ABD güdümlü Geçici Hükümet Konseyi üyelerine yönelik saldırılara ise karışmadığını açıkladı.

Güneyde gerilim Sünni direniş örgütlerinde birleşme eğilimi gözlenirken, güneyde Şiiler arasındaki gerginlik dikkat çekiyor. İşgal karşıtı Şii lider Mukteda Sadr, geçen cuma günkü hutbesinde, dünya Şiilerinin lideri olarak bilinen Ayatullah el Sistani'ye sert eleştiriler yöneltmiş, kutsal mekânlara yönelik saldırıları hatırlatarak "Kırmızı çizgileriniz nerede kaldı?" diye sormuştu. Sadr'ın suçlamalarına yanıt, ABD güdümlü Hükümet Konseyi'nde temsil edilen Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nden (IİDYK) geldi. Konsey sözcüsü, Sadr ve Mehdi Ordusu'nu "Saddam yanlıları ve teröristlerce yönetilmek" ile suçladı. Sözcü, Sadr'ın, Şiileri Amerikalılarla "umutsuz bir savaşa" sürüklediğini öne sürerek, "İşgale karşı direniş barışçıl olabilir. Mehdi Ordusu'nun yönetimini Baasçılar, teröristler ele geçirmiş İsimleri elimizde" diye devam etti.

IİDYK Sözcüsü Şeyh Kasım el Haşimi daha da ileri giderek, Mehdi Ordusu'nun, cuma günü Seyid Sedreddin el Kubbanci'ye yönelik silahlı saldırıdan sorumlu olduğunu, bu grubun IİDYK eski lideri Muhammed Bakır el Hakim ve Şii lider Abdülmecid el Hoey'i öldürdüğünü iddia etti. İngiltere yanlısı Şii lider el Hoey Nisan 2003'te, IİDYK kurucusu el Hakim Ağustos 2003'te öldürüldü.


Siyonistler Bağdat'ta büro açtı İsrail yanlısı Amerikalı 'düşünce kuruluşu' MEMRI'nin, Bağdat'ta büro açtığı öğrenildi. MEMRI (Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü), Arap ve İslam medyasında yer alan haber ve yorumları İngilizceye çevirerek Batı dünyasına sunuyor. Bu haber ve yorumlardaki ABD ve İsrail karşıtlığına dikkat çekerek, bölge ülkelerine yönelik yeni işgal ve saldırıları kışkırtıyor. MEMRI'nin Bağdat'ta büro açması, Iraklılar tarafından "provokasyon" olarak değerlendirildi.

ÖNCEKİ HABER

Bizans Sarnıcı tahrip ediliyor

SONRAKİ HABER

Rusya, İstanbul zirvesinden rahatsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...