30 Mayıs 2004 21:00

Bizans Sarnıcı tahrip ediliyor

Dört bir yanı Bizans döneminden kalma sarnıçlarla bezeli İstanbul'un tarihi mirası yine risk altında. Fatih'teki Haliç Caddesi üzerinde yer alan tarihi Bizans Sarnıcı kalıntıları üzerinde inşaata başlandı.

Paylaş
Fatih'teki tarihi Bizans Sarnıcı üzerinde, Koruma Kurulu'nun şartlı izniyle betonarme bina inşaatına başlandı. Sarnıç, eşsiz güzellikteki Bizans mimarisinin ürünü olan Yerebatan, Binbirdirek ve Theodosius sarnıçlarının bir benzeri niteliğinde, ancak tahribata kurban gitme tehlikesiyle karşı karşıya. Dört bir yanı Bizans döneminden kalma sarnıçlarla bezeli İstanbul'un tarihi mirası yine risk altında. Fatih'teki Haliç Caddesi üzerinde yer alan tarihi Bizans Sarnıcı kalıntılarının üstünde inşaata başlandı. İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun şartlı izniyle üzerinde bina yapılmaya başlanan sarnıç, Kirmesti Mahallesi 19. paftada yer alıyor. Sarnıç artık sit alanındaki tarihsel mimarinin örneği olarak müteahhit ve inşaat işçilerinin balyoz darbelerine açık durumda. Eşsiz güzellikteki sarnıç, Megaralı Byszas'ın 2 bin 600 yıl önce kurduğu İstanbul'un hazine değerindeki tarihi yarımadasında bulunan onlarcasından biri. O da diğer sarnıçlar gibi Bizans döneminde kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştı. Harabe durumundaki sarnıcın önü günümüzde duvarla kapatılmış ve içi yağmur sularıyla dolmuş. Sarnıç üzerindeki tamamlanmamış kaba inşaat görüntüsünü, önüne konulan pazarcı tezgâhları da gizlemeye yetmiyor. Rant tutkusuyla daha önce yok edilen birçok sarnıcın kaderini yaşamaması için, İstanbul'un bu kültür varlığı da Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, sivil toplum ve meslek örgütleriyle duyarlı yurttaşların ilgisini bekliyor.

Sit alanına inşaat Fatih Belediyesi İmar Müdürü Ahmet Ayyıldız, sarnıç üzerindeki inşaatın 1985 yılında Anıtlar Kurulu kararı ile yapılmaya başlandığını, fakat binaya ek yapılmak istenmesiyle inşaatın durdurulduğunu söyledi. Ayyıldız, alınan izinle inşaatın sarnıç korunarak başlatılabileceğini ve bunun önünde herhangi bir engel olmadığını belirtti. Ancak sarnıç üzerine örülmeye başlanan biriket duvarın görünümü, sarnıcın korunmadığını ve yapılmaya başlanan betonarme binanın temel duvarı olarak kullanıldığını gözler önüne seriyor. İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise sarnıcın, 1995 tarihli 6848 sayılı kararla belirlenen Kentsel ve Tarihi Sit Alanı"nda yer aldığını belirterek, "Sarnıç 1963 yılında 2089 sayılı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Kararı ile koruma altına alınmıştır" dediler. İstanbul 1 Numaralı Koruma Kurulu son olarak, "İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün 2004 tarih ve 623 sayılı raporuyla, 419 sayılı ilke karanının III. B maddesi uyarınca, 2863 sayılı Yasa yönünden düzeltmelerle sunulan inşaat projesi uygun bulunmuştur" yönünde karar verdi. Kurulun şartlı kararına karşın tarihi sarnıcı, yıkılmasa da bir betonarme binanın bodrumuna gömecek yapılaşmanın önü açılmış oldu.

ÖNCEKİ HABER

SHÇK çalışanları uyaracak

SONRAKİ HABER

İki direniş grubu birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa