30 Mayıs 2004 21:00

Masalların durağı bu kez Araplardı

Demokratik Türkiye Girişimi'nin düzenlediği "Masalların Düğünü" etkinliğinin 5. akşamında "Arap Masalı" katılımcılara sunuldu.

Paylaş
Demokratik Türkiye Girişimi'nin düzenlediği "Masalların Düğünü" etkinliğinin 5. akşamında "Arap Masalı" katılımcılara sunuldu. Hatay-Adana-Mersin civarında yaşayan Arap Alevilerinin (Nusayriler) bir halk masalının paylaşıldığı etkinlikte Arapça şarkılar da söylendi.

Ğuli Seyr-i Mesel Tiyatro Atölyesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte Özlem Çekmece Arap Alevilerinin dini, kültürü ve tarihini içeren sunum yaptı. Bu dinin ve kültürün özellikle Osmanlı dönemlerinde yaşanan baskıların ardından kendi iç dengelerine kapandığını ve dışa kapandığını anlatan Çekmece, ritüeller ve geleneklerle ilgili de bilgi verdi. Çekmece'nin sunumunun ardından ise Hasan Özgün "Ğuli" adlı masalı Arapça olarak katılımcılara sundu. Özellikle Antakya'da bir çocuk masalı olarak hayli yaygın olarak anlatılan ve kardeşlerini daha sonra da köyünde yaşayan bir kızın (Ğuli), küçük kardeşinin doğanın nimetlerini kullanarak alt ettiğini konu edinen masalı Hasan Özgün tiyatral sunumla anlatması katılımcılar tarafından oldukça ilgi gördü.

Meryem türküsü Etkinliğin ikinci bölümünün öncesinde katılımcılara Arap Alevilerinin dini ritüellerinde hayli önemli bir yeri olan "kuru üzüm suyu" dağıtıldı. Verilen aranın ardından etkinlikte coşkunun doruğa çıktığı Arapça şarkılar bölümüne geçildi. Grup Nidal'ın seslendirdiği şarkılar Türkçe sözleri de okunarak sunuldu. Bir saate yakın bir süre katılımcılara dinleti veren Grup Nidal'in söylediği ve Osmanlı askerlerinin Meryem adlı bir kıza tecavüz edip öldürmesinin ardından nişanlısı tarafından yakılan bir ağıt özelliğini taşıyan "Meryem türküsü"nde salonda duygulu anlar yaşandı. Grup Nidal ayrıca hareketli Arapça şarkılarla da beğeni topladı.

ÖNCEKİ HABER

İğne ve iplikle yapılan resimler

SONRAKİ HABER

'Ekmek ve bağımsızlık mücadelesi
    birleşmeli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...