30 Mayıs 2004 21:00

Adliler de isyanda

Antalya Cezaevi'nde hastalanan tutukluyu, cezaevi idaresinin hastaneye sevk etmemesi üzerine çıkan isyanda bir mahkûm öldü. Yaklaşık 8 saat süren isyan sırasında ölen mahkûmun, arkadaşlarınca öldürüldüğü iddia edildi.

Paylaş
Antalya E Tipi Kapalı ve Yarıaçık Cezaevi'nde hastalanan tutukluyu hastane sevk etmeyen idarenin tutumu mahkûmları isyan ettirdi. Ahmet Savaş isimli tutuklunun rahatsızlanması karşısında cezaevi idaresinin sevk vermemesi üzerine B Blok'taki 16 kişilik koğuşta yaşanan isyanda bir kişi hayatını kaybetti. Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu, olaylara karışan 15 mahkum, değişik koğuşlara ve cezaevlerine sevk edileceklerini söyledi. Çıkan olaylara çok sayıda robocop jandarma ekibi müdahale etti. Cezaevi kapısında bekleyen bir grup jandarma ellerinde kompresörlerle içeri girdi. B Blok'ta küçük çaplı bir yangın meydana geldi. Kısa süre duman yükselen bu bölümden keskin yanık kokuları etrafa yayıldı. Müdahale sırasında yaralanmalar da oldu.

Vali'nin yolunu kestiler 1010 kişinin kaldığı cezaevinde çıkan olayların ardından içeride yakını bulunan çok sayıda kişi de yakınlarından haber alabilmek için cezaevi önünde toplandı. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya E Tipi Kapalı ve Yarıaçık Cezaevi'nde incelemelerde bulundu. Bir kişinin ölümüne neden olan olaylarla ilgili cezaevine gelen Vali Yüksel, cezaevi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Cezaevi önünde uzun kuyruklar oluşturarak bekleyen ve içeride yaşanan olaylardan bilgi almaya çalışan mahkûm yakınları, Vali Yüksel'in makam otosunun önüne geçerek bilgi istediler. Bu sırada arbede çıktı. Arbedede Vali Yüksel'in aracının flaması zarar gördü. Olay sırasında 4 tutuklu yakını gözaltına alındı. Vali Yüksel, "Gerekli bilgiyi, ilgili kişilerden alırsınız'" diyerek mahkûm yakınlarına cevap vermeden, olay yerinden ayrıldı. Gece 03:00 sularında başlayan ve sekiz saat süren isyan 11:00'de sona erdi. Olayın ardından görüştüğümüz Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu, ölen kişinin isminin Ahmet Çaktı olduğunu açıkladı. Savcı Vuraloğlu, öldürülen Ahmet Çaktı'nın 1963 doğumlu olduğunu ve kasten adam öldürmek suçundan ceza aldığını belirtti.


Ailelerden idareye suçlama İsmini vermek istemeyen tutuklu yakınları cezaevi idaresini suçladı. Aileler, cezaevi idaresinin sürekli olarak tutukluların ihtiyaçlarını karşılama noktasında zorluk çıkardığını iddia ettiler. Antalya Cezaevi'nde kısa bir süre önce tahliye olan eski bir mahkûm da benzer iddialarda bulundu. Mahkûm, cezaevinin koğuşlarının pis olduğunu, hamam böceği bulunduğunu ve tuvalet ile yemekhanenin yan yana olduğunu anlattı. Mahkûm, cezaevi idaresinin kendilerine her konuda zorluk çıkardığını söyledi.


Arkadaşları öldürdü iddiası Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu ölüm olayının mahkûmun arkadaşları tarafından yapıldığını ileri sürerek olayın gelişimini şöyle aktardı: "Ahmet Savaş isimli tutuklu rahatsızlanması sonucu hastaneye gitmek istiyor ve cezaevi idaresi sevk vermiyor. Bunun üzerine koğuşta isyan çıkıyor. Ahmet Çaktı isimli tutuklu ise yaşanan bu duruma karşı çıktığı için isyana katılmıyor. Koğuş arkadaşları ayrı davranmasından dolayı Çaktı'yı öldürüyor. Ölen Çaktı'nın vücudunda jilet izleri bulunuyor ama ölüm nedeni otopsi raporunun ardından ortaya çıkacak."

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Sanayi Forumu

SONRAKİ HABER

Dillerin kardeşlik geçidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...