30 Mayıs 2004 21:00

İşkence münferit değil

ABD yetkilileri, Ebu Garip'te yaşanan işkence olaylarından birkaç rütbesiz askeri sorumlu tutarak işkencenin sistematik olmadığını öne sürmüştü. Ancak Bağdat'ta dört ayrı cezaevinde daha işkencenin sorgu yöntemi olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Paylaş
Bağdat'ta bulunan Ebu Garip Cezaevi'nde yaşanan işkence olaylarının sorumluluğunu 'iyi eğitilmemiş' birkaç askerin üzerine yıkmak isteyen ABD yönetimi, ortaya çıkan yeni haberlerle yine köşeye sıkışacak. Bağdat'tan gelen yeni bilgiler, Iraklı mahkûmların işkence gördüğü tek hapishanenin Ebu Garip olmadığını ortaya koydu. ABD gardiyanları dört ayrı cezaevinde daha askeri istihbarat servisi yetkililerinin tutuklulara işkence yapılmasını teşvik ettiğini gördüklerini anlattı.

Beyazat'ta işkence Bunlardan biri ABD donanmasının elinde bulunan bir tutukevi. 'Camp Whitehorse' (Beyazat Kampı) olarak bilenen, donanmanın denetiminde bulunan kampta, askerlere tutuklukların bir saatte sadece 10 dakika oturma izni verilmesi söylenmiş. 10 saat boyunca uygulanan bu işkence, mahkûmların isithbarat yetkilillerince sorgulanmasına hazırlık amacıyla yapılıyor. Whitehorse'da bu tür işkence taktiklerinin sistematik olarak uygulanması, ABD'li istihbarat yetkililerinin işkenceyi tüm Irak cezaevlerinde desteklediği yorumlarına neden oldu.

Kanıta ne gerek var! Öte yandan, Ebu Garip'te yüzlerce Iraklı mahkûmun hiçbir kanıta gerek duyulmadan keyfi olarak aylarca tutulduğu kaydedildi. Amerikan güçlerinin raporlarında yer alan bilgiye göre, Tuğgeneral Donald J. Ryder, aylarca hücrelerde tutulan mahkûmların 'kötü niyet ya da memnuniyetsizlik' gibi gerekçelerle suçlandığını açıkladı. Tuğgeneral, hangi Iraklının hapishanede tutulacağına, hangisinin serbest bırakılacağına dair karar verme kriterlerinin ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) kendi standartlarını dahi ihlal ettiğini söyledi. ABD'li yetkili, bu tür olayların Cenevre Anlaşması'nı da ihlal ettiğini açıkladı. Ebu Garip'te yapılan işkencelerin ortaya çıkmasının ardından yüzlerce mahkûmun serbest bırakılması da bu usulsüzlüğe örnek gösterildi.

ÖNCEKİ HABER

Rumsfeld'den vecizeler

SONRAKİ HABER

İsrail yine Hamas'ı vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...