29 Mayıs 2004 21:00

Diyarbakır'da
   Murathan Mungan öyküsü

Murathan Mungan'ın "Kasım ile Nasır" öyküsü, 4, 11, 12, 13 Haziran'da, Diyarbakır'da, Gençlik ve Kültür Merkezi olarak kullanılan, restore edilmiş eski bir Diyarbakır evinde sahneleniyor.

Paylaş
Murathan Mungan'ın "Kasım ile Nasır" öyküsü, 4, 11, 12, 13 Haziran'da, Diyarbakır'da, Gençlik ve Kültür Merkezi olarak kullanılan, restore edilmiş eski bir Diyarbakır evinde sahneleniyor. Oyun, 4 Haziran'da Diyarbakır Sanat Festivali kapsamında ilk kez sergilenecek. Şule Ateş'in uyarladığı ve yönettiği oyun, Anadolu Kültür / Diyarbakır Sanat Merkezi'nin projesi; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Eczacılar Odası tarafından destekleniyor. Proje danışmanlığını Prof. Metin And'ın yaptığı oyun, İran Dramatik Sanatı Ta'ziye ve Türk Seyirlik geleneğinin estetik biçimiyle, çağdaş oyunculuk yöntemlerini birleştiriyor. Göçebe bir Kürt aşiretinin masalımsı hikayesini anlatan oyun, Kürt müziği ve yöresel danslar kullanılarak, Diyarbakır'lı genç oyuncularla çalışıldı. Şule Ateş'in 2003 Sonbaharında, Diyarbakır Sanat Merkezi'nde yaptığı atölye çalışmasıyla hazırlıkları başlayan projenin araştırması, yörenin kültür kurumları ve uzmanlarının desteğiyle iki yıldır devam ediyor.

Bölgede de sahnelenecek Oyunun, Diyarbakır'ın ardından Mardin'de 'Kasimiye Medresesi'nde, Derk, 'Kasr-ı Kanco'da, Doğubeyazıt'ta 'İshak Paşa Sarayı'nda sergilenmesi de planlanıyor. Projenin kostüm tasarımı, Çağla Ormanlar tarafından yapıldı. Mümkün olduğunca eski kumaşlarla çalışıldı ve eski Kürt giysilerinin özellikleri yakalanmaya çalışıldı. Müzik tasarımı ve yöresel danslar ise Diyarbakır'lı iki sanatçıya ait: Mustafa Demir ve Hasan Elhakan. Diyarbakır Sanat Merkezi, biri "Doğunun Batısı", diğeri "Batının Doğusu" olan iki kentin, Diyarbakır ve İstanbul'un insanlarının, sanatçılarının ve yaratıcı enerjilerinin buluşabilmesi, birlikte üretebilmeleri amacıyla 2001 yılında, Anadolu Kültür Aş.'nin girişimiyle kuruldu. Anadolu Kültür, yönetim kurulu başkanlığını Osman Kavala, başkan yardımcılığı ve Danışma Kurulu başkanlığını Serhan Ada'nın yaptığı, 30 ortaklı, gönüllüler ve ayni katkılarla yaşayan kar amacı gütmeyen sivil bir girişim. Kültür ve sanatın İstanbul ve Ankara dışındaki şehirlerde de üretilmesi ve izlenmesi amacıyla projeler üretiyor ve uyguluyor. Anadolu Kültür, Diyarbakır'dan sonra ikinci sanat merkezini önümüzdeki aylarda, Kars'ta açmaya hazırlanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Peter Gabriel İstanbul'a geliyor

SONRAKİ HABER

Geleceğimizi karartmayalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa