29 Mayıs 2004 21:00

Dolu vurdu ithalat vurmasın

Karpuz üreticileri geçtiğimiz haftaki dolu yağışından büyük zarar gördüler. Dolu yüzünden geç hasat yapacak üreticiler, ithalatın engellenmesini istediler.

Paylaş
Dolu yağışları nedeniyle mağdur olan karpuz üreticileri ithalat yapılarak zararların artırılmamasını istediler. Adana'da geçtiğimiz hafta içinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle ürünlerinin nerdeyse yarısını kaybeden karpuz üreticileri, hükümetin "Zarar tespit çalışmaları başlattık. İlgileniyoruz" söylemlerini bir kenara bırakarak üreticiye acil yardım yapması gerektiğini belirttiler. Dolu yağışı nedeniyle dönüm başına ortalama 600 milyon lira olan maliyetlerinin 700 milyon liraya kadar yükseldiğini ve ürünlerini 20 gün daha geç hasat edeceklerini söyleyen üreticiler, en azından İran'dan getirilen ithal karpuzun kontrol altına alınarak ihracat için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydettiler. Dolu nedeniyle karpuzda budama yapan ve tarlayı süren üreticiler ile görüştük.

İthalat kontrol altına alınsın 100 dönüm araziye karpuz eken Cumali Ay, dolu nedeniyle ürünün 20 gün geç çıkacağını ve zararının büyük oranlara ulaşacağını ifade etti. Normal şartlarda karpuzun dönüme 650 milyon lira maliyeti olduğunu aktaran Ay, "Dolu yağınca karpuzu budamak zorunda kaldım. 150 amele tuttum. Zaten ürün maliyeti çok yüksekti. Bir de dolu yağdı. İyice perişan olduk. Devletin bize yardım etmesi gerekiyor" diye konuştu. Maliyetlerinin iki katına çıktığını ve ürünün yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Ay, mağduriyetlerinin giderilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını ancak müdürlüğün herhangi bir girişimde bulunmadığını bildirdi. Çukurova üreticisinin bu yıl oldukça zor günler geçirdiğini kaydeden Ay, üreticilere dönüme 500 milyon lira yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.


TÜCCARIN İNSAFINA KALDIK Köprügözü köyünde 100 dönüm karpuz eken Seyhan Doğan, dolu yağışlarının kendilerine büyük zararı dokunduğunu belirtti. Erkenci karpuz ektiklerini ancak dolu yağışı nedeniyle ürünlerinin 20 gün geciktiğini anlatan Doğan, "Dönüme maliyetimiz 700 milyon liraya yaklaştı. Karpuzun fiyatı serbest piyasada belirleniyor. Üretici tüccarın insafına terk ediliyor. Üreticinin yaşadığı sorunları giderecek bir çalışma başlatılmalı" dedi.


İHRACATIN ÖNÜ AÇILSIN Doğankent beldesinde 60 dönüm karpuz eken Şükrü Şanlı, karpuz ithalatının yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi. İhracatın önünün açılması halinde kaliteli ürün yetiştiren yerli üreticinin rahatlayacağını ifade eden Şanlı, "Bizim girdilerimiz çok yüksek. Sübvansiyonlu ithal ürünle baş etmemiz mümkün değil. Bizim için yapılacak olan en hayırlı iş, ithalatın kontrol altına alınması ve ihracata yönelinmesi olacaktır" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Meksika'da olaylı zirve

SONRAKİ HABER

Her şey ABD'ye satılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...