28 Mayıs 2004 21:00

Mühendisler sorunları tartışıyor

TMMOB Genel Kurulu'nda mühendisler, mimarlar, geçmiş dönem çalışmalarını değerlendirerek, mühendislerin ve üllkenin sorunlarını tartışıyorlar.

Paylaş
TMMOB'nin 38'inci Olağan Genel Kurulu geçen dönem raporlarının sunulması ve raporlar üzerine delegelerin konuşmalarıyla devam ediyor. Komisyonların oluşturulmasının ardından TMMOB'nin geçmiş dönem çalışmalarını değerlendiren mühendis ve mimarlar, konuşmalarında mühendislerin ve üllkenin sorunlarını tartışıyorlar. Söz alan delegeler, Türkiye'nin yeni bir çatışma ortamına itildiğine dikkat çekerek Kürt sorununa demokratik çözüm için ve ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesine karşı mücadele çağrısı yaptılar. Genel kurulun ikinci günü ilk sözü alan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin delegesi Cemal Aydoğdu, 50'inci yıl çalışmalarının ve bina alımı konusundaki gelişmelerin olumlu olduğunu söyleyerek örgütlenme modeli konusunda yönetim kurulunu ve çalışmalarını eleştirdi. TMMOB'nin siyasi parti gibi çalıştığını savunan Aydoğdu, genel kurula katılan siyasi partilerin konuşmalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Aydoğdu'nun bu sözleri salondan "Burası kanarya sevenler derneği mi" şeklinde tepkiler gelmesine yol açtı. Maden Mühendisi Tayfun Mater ise Küresel BAK, Bush ve NATO Karşıtı Platform ve İşgal Karşıtı Komiteler'in ortaklaşa düzenleyeceği NATO karşıtı eyleme destek verilmesi yönünde bir karar çıkmasını istedi. Mater'in konuşmasının büyük bölümünü Barış ve Adalet Koalisyonu çalışmalarını anlatmaya ayırması ise kimi delegelerin tepkisine neden oldu. "Maden yasasının çıkmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu delindi" diye konuşan Elektrik Mühendisi Lütfi Kırayoğlu ise TMMOB'nin bu konuda üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmekte eksik kaldığını ifade etti. Bu yasayla yabancı sermayenin neredeyse hiç vergi ödemeyeceğine, SSK primlerinin devlet tarafından karşılanacağına ve 100 bin kilometrekarelik bir toprağın yabancı sermayeye teslim edileceğine dikkat çeken Kırayoğlu, çalışma raporunda TMMOB'nin AB ve Kıbrıs ile ilgili herhangi bir görüşünün olmamasını da eleştirdi.

Kürt sorunu Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu adına konuşan Jeoloji Mühendisi Fahrettin Çalan, Ortadoğu'nun temel sorununun Filistin sorunu ve Kürt sorunu olduğunu söyleyerek ABD'nin bölgeye terörle mücadele adı altında müdahalesinin bir kaos yarattığını belirtti. Çalan, barış ve demokrasi güçlerinin federal bir Irak için tüm emek örgütleriyle birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı. AB'ye uyum yasalarının Kürt sorununa kalıcı çözüm sağlayamadığını söyleyen Çalan, 1 Haziran'da çatışmaların yeniden başlayacağı söylentilerinin bölge insanında büyük kaygı uyandırdığını söyledi. Çalan, "Sonuçları belli olan bu sürecin yaşanmaması için başta TMMOB olmak üzere her kesim sorumluluk almalıdır" diye konuştu. Ziraat Mühendisi Şevket Aygül ise yıllarca süren bir çatışmayı yaşayan halkın yeni çatışmalara sürüklendiğini söyleyerek kanla beslenen savaş ağalarının yeniden ortaya çıktığını bildirdi. Aygül, Ortadoğu halklarının kurtuluşu için ABD'nin BOP planına karşı mücadele çağrısı yaptı. Berkemal Tuncer de Kürtçe düşünüp Türkçe konuşmanın ne kadar zor olduğunu söyleyerek TMMOB'nun işsiz mühendislerin de kurul süreçlerine katılabilmesi için bütçe ayırmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

İKÖ Genel Sekreteri Kuzey Kıbrıs'taydı

SONRAKİ HABER

IMF, 3 Haziran'da Türkiye'ye geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...