28 Mayıs 2004 21:00

Özelleştirmeye geçit yok!

Paris'te bir araya gelen 80 bini aşkın işçi ve memur, kalan son kamu kuruluşlarından biri olan Elektrik Gaz İşletmesi'nin (EDF-GDF) parçalanmasına karşı eyleme geçti.

Paylaş
Paris'te bir araya gelen 80 bini aşkın işçi ve memur, kalan son kamu kuruluşlarından biri olan Elektrik Gaz İşletmesi'nin (EDF-GDF) parçalanmasına karşı eyleme geçti. Özelleştirmeye karşı bir seneden bu yana eylemlerde bulunan EDF-GDF çalışanlarının mitingine demiryolu, metro ve havaalanı çalışanları da destek verdi. Önceki sabahtan itibaren birçok bölgede otobanları kapatan eylemciler, şehirlerde kısa süreli elektrik kesintileri de yaptılar. Üç konfederasyonun ortak gerçekleştirdiği önceki günkü miting öncesinde yapılan açıklamalara göre, haziran ayı içinde başka eylemler gündeme gelecek. Paris'te bütün gün süren miting, Invalide Meydanı'nda dev bir gösteriyle akşam saatlerinde son buldu. Konunun Meclis'te ele alınacağı 15 Haziran'da grev ve işbırakmaların gündeme geleceği açıklandı.

Dayanışma eylemi CGT, CFDT ve FO sendika konfederasyonu liderleri miting kortejinin önünde yer alırken, daha önce özelleştirilen birçok işletmelerden işçiler de Elektrik ve Gaz İşletmesi işçilerine destek için yürüdüler. Böylece, birkaç hafta önce "Kanunsuz iş durdurmalara katılanların ve yapanların cezalandırılması gerekir" diyen hükümete cevap verilmiş oldu. Saatler ilerledikçe onbinlere ulaşan katılımcılar, başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Başbakan Jean Pierre Raffarin liderliğindeki hükümetin sosyal politikalarına karşı her sektörden çalışanların tepkilerinin dile getirildiği yürüyüş boyunca, polisin aldığı aşırı önlemler dikkat çekiciydi.

Sosyal hoşnutsuzluk Geçen hafta açıklanan, sosyal sigorta ve sosyal güvenlik alanında birçok saldırı paketi, EDF-GDF'in özelleştirilmesine karşı tepkilerin sokağa yansımasında önemli rol oynadı. Demiryolu ve metro işletmesi çalışanları mitingin yapıldığı saatlerde işbırakarak sınıf dayanışmasında bulundular. EDF-GDF çalışanlarının hem kendi haklarını koruma çabası, hem de özelleştirmeye karşı kitlesel karşı çıkışı, diğer sektörlerdeki emekçilerin harekete geçmesinde önemli bir motivasyon oldu. Hükümet cephesi bir taraftan "Fransa'nın çağdışı kalamayacağı" yaygaralarıyla EDF'in "rekabete açılmasının gerekliliği" üzerine söylevlerde bulunurken, tepkilerin birçok sektöre yayılması karşısında sıkıntıya girdi. Başbakan Raffarin ve Cumhurbaşkanı Chirac, eylem günü akşamı, "Şimdilik özelleştirme ve toplu işten çıkarma gündemde değil" açıklamasını yapmak zorunda kaldılar.

Küstah yanıt Ancak miting akşamı, televizyonda bir programa katılan bir zamanların "süper İçişleri Bakanı", şimdinin ise hızlı Maliye Bakanı Nicholas Sarkozy, "Özelleştirme gündemde mi?" sorusuna "İşçiler işletmelerini o kadar çok seviyorlarsa satın alsınlar ve hisse sahibi olsunlar" yanıtını verme cüretini gösterdi. Daha önce Telekom'da uygulanan bu taktik şimdi EDG-GDF işçilerini aldatmak için devreye konuluyor. Özelleştirme planı, 15 Haziran'da netleşecek.

ÖNCEKİ HABER

Hükümet ikili oynuyor

SONRAKİ HABER

Asker annesinin isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa