28 Mayıs 2004 21:00

Hükümet ikili oynuyor

Başbakan Erdoğan İsrail terörünü kınayan demeçler verirken, İsrail Büyükelçisi, Şaron hükümetini rahatlatıyor. Büyükelçi Sinirlioğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin güçlü bir biçimde süreceğini söyledi.

Paylaş
AKP Hükümeti yetkilileri Türkiye'de İsrail terörizmini eleştiriyor, ama Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi "ayrı telden" çalıyor. Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu'nun Jerusalem Post gazetesine verdiği demeç, hükümetin İsrail'e karşı ciddi bir yaptırım planlamadığını kanıtlıyor. Sinirlioğlu, gazetede dün yayınlanan açıklamasında, Türkiye-İsrail ilişkilerinin ortak çıkarlara dayandığını, bu çıkarlar varolduğu sürece de ilişkilerin güçlü bir biçimde süreceğini vurguladı. Büyükelçi Sinirlioğlu, sözlerine, "Görüş ayrılıkları olabilir. Belli kaygılarımızı dile getirebiliriz. Ama bunlar, ilişki ve dostluğumuzun özünü değiştirmez, çünkü ortak çıkarlarımızı değiştirmez. Bizim ilişkimiz önemli bir ilişki ve onu olabildiğince korumalıyız" diye devam etti.

Cesaret buldular Hükümetin izlediği bu ikili tutum, İsrail'i de cesaretlendirmiş görünüyor. Siyonist hükümetin destekçilerinden, Türk-İsrail ilişkileri uzmanı Prof. Efraim İnbar, İsrail Dışişleri'nden, Türkiye'ye güçlü bir tepki verilmesini istedi. İnbar, "Eğer sağlam bir tepki göstermezsek, hata yapmış oluruz. Ankara'ya, belli açıklamaların kabul edilemez olduğunu açıkça ifade etmeliyiz. Bu ilişkiler ortak çıkarlara dayalıdır ve yaptıkları açıklamalar, fayda getirmiyor" diye konuştu.

'Türkiye bize mecbur' Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin İsrail ile ilişkisini bozmaya cesaret edemeyeceğini ima ederek, Türkiye'nin bu ilişkiden çıkarlarını şöyle dile getirdi: "Türkiye, Yunanistan ile sorunları ve Batı'daki imajı nedeniyle, açık pazarda bulamadığı gelişmiş silahları İsrail'den elde edebiliyor. ABD ile yaptığı önemli silah anlaşmaları, sık sık kongre salonlarında kayboluyor ama İsrail ile yapılan anlaşmalarda sorun çıkmıyor. Askeri ilişkimizin bir başka unsuru, istihbarat. Türkiye'de bazıları, 1999'da Abdullah Öcalan'ın yakalanmasında İsrail istihbaratının rol oynadığını belirtiyor. Bir diğer unsur, İsrail'in Türkiye'ye, ABD'deki Yahudi lobisine erişim sağlaması. Bu lobi, Yunan ve Ermeni lobilerine karşı bir denge oluşturuyor. Ayrıca, 2003'te Türkiye'yi ziyaret eden 300 bin İsrailli turist, sallantıdaki Türk ekonomisine 500 bin dolar katkı sağladı. Türkiye, İsrail'e 950 milyon dolarlık mal ihraç ediyor."

Avrupa'ya yönelik demeçler İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel de, hükümetten İsrail'e yönelen eleştirilerin "dostlar alışverişte görsün" mantığında olduğunu doğruladı. Liel, "Türkiye böylece, Avrupa Birliği'ni memnun etmeye çalışıyor. Başbakan Erdoğan'ın en önemli gündemi AB'den tarih almak. Yapılan açıklamalar Avrupalıları memnun etme amacını taşıyor. Onlara, 'Türkiye, İsrail'e karşı Avrupalılar'dan da Avrupalı davranabilir' mesajı veriyorlar" değerlendirmesini yaptı.

'İlişkiler zayıflamayacak' Ankara'dan dönen İsrail Altyapı Bakanı Yosef Paritzki de, hükümet yetkililerinin eleştirilerinin dikkate alınmayacağını gösterdi. Paritzki, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Başbakan Erdoğan'ın İsrail hükümetinin Refah mülteci kampına yönelik operasyonlarını sert dille eleştirmesi, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri zayıflatmayacaktır" diye konuştu.

Ha'aretz'den uyarı Ha'aretz gazetesinin İngilizce baskısında ise, konuyla ilgili bir başyazı yayınlandı. Makalede, Türkiye'den gelen sert açıklamaların dikkatle dinlenmesi tavsiye edildi ve hükümet yetkililerinin, İsrail ile ilişkilerini koparacağına dair hiçbir demeç vermediği hatırlatıldı. İsrail'in Filistin topraklarına yönelik son saldırılarını eleştiren gazete, bu saldırıların, "hayati bir ilişkiyi tehlikeye attığı" değerlendirmesini yaptı.


Refah'ta intihar saldırısı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah yakınlarında bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu, saldırıyı düzenleyen bir intihar komandosu öldü, 1 İsrailli asker yaralandı. İntihar saldırısını; Halk Direniş Komiteleri, İslami Cihad ve El Fetih ortaklaşa üstlendi. Eylemcinin, Halk Direniş Komiteleri üyesi Ahmed Ebu Camus olduğu bildirildi. Gazze Şeridi'ndeki Deir El Balah bölgesinde ise, bir Filistinli İsrail askerlerinin ateşinde öldü, bir kadın yaralandı. Hastane kaynakları, 25 yaşındaki Taysir Ube Avad'ın başından vurulduğunu belirtti.


İngiliz gazeteci serbest 18 yıl önce, İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu dünyaya duyuran İngiliz gazeteci Peter Hounam, gözaltında tutulduğu İsrail'de önceki gün serbest bırakıldı. İsrail iç güvenlik örgütü Şin Bet yetkilileri, Hounam'ın, yayın yasağına rağmen, İsrailli barış eylemcisi Mordeçay Vanunu ile bir röportaj ayarladığı şüphesiyle gözaltına alındığını söylediler. 60 yaşındaki Hounam, gazetecilere yaptığı açıklamada, gözaltında olduğu süre içinde, duvarları dışkıyla kaplı bir hücrede tutulduğunu anlattı. İngiliz gazeteci, "İsrail utanmalı. İğrenç bir hücreye atıldım, sadece iki saat uyumama izin verildi. Dört saatten uzun bir süre sorgulandım. Beni nükleer sırlara ilişkin casusluk yapmakla suçladılar. Bu çok gülünç" diye konuştu. İsrail istihbaratının, Hounam'ın Mordeçay Vanunu ile yaptığı röportajın kopyalarını yurtdışına kaçırmaya çalışan BBC muhabiri Chris Mitchell'i de gözaltına aldığı, kasetlere el koyduğu öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Dünya dumanaltı!

SONRAKİ HABER

Özelleştirmeye geçit yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...