27 Mayıs 2004 21:00

Sendikaya savaş açtı

Abbate patronu işçileri sendikadan istifa ettirmek için her yolu deniyor. İşçiler sürekli izleniyor, baskı iddiaları artıyor, işten atmalar devam ediyor.

Paylaş
Abbate işçilerinin TEKSİF Sendikası'nda örgütlenmesinden sonra patron, sendikaya ve sendika üyesi işçilere karşı savaş açtı. Esenler'deki fabrikada çalışan işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapan patronun işten çıkardığı işçi sayısı da 33'e ulaştı. Patron, biri 11 yıl, diğeri 5 yıldır çalışan iki işçiyi, üç gün önce "hatalı mal üretiyorsunuz" diyerek ve tazminatlarını vermeden işten attı. Önceki gün de bir işçi daha zorla istifa ettirilerek işten atıldı. TEKSİF üyesi işçiler, İmalat Müdürü Veysel Karani Avcı ve yardımcısı Hasan Keskin'in kendilerine, "Hayvan herifler" diye hakaret ettiğini, işçilerin tek tek sorgulandığını anlatıyor. İşçilere, "Sendikaya üye oldun mu? Seni sendikaya kim çağırdı? Başka kimler sendikaya üye oldu?" şeklinde sorular soran Avcı ve Keskin, işçileri, daha önce yapmadıkları işlere vererek cezalandırıyorlar.

Yakın takip Ustalar, sendikalaşmanın ardından işçileri yakın takibe aldı. Önceden kendi odalarında çay içen ustalar, şimdi işçilerle birlikte yemekhanede çay içmeye başladı. Tuvaletlere artık izin alarak gidiliyor. İşçilerin başka bölümlere gitmesi, bu bölümlerdeki işçilerle konuşması yasaklandı. Paydos saatlerinde bile diğer bölümlerdeki işçiler ile konuşamıyorlar. Ustalar özellikle başı kapalı kızlara, "sendikaya üye olmadığınıza dair yemin edin" diyerek dini baskı uyguluyorlar. Geçtiğimiz hafta işçilerin paydos sırasında sendikacıları alkışlaması üzerine fabrikanın önüne çevik kuvvet çağıran patron, bu olayın üzerinden günler geçmesine rağmen, polis ekiplerini fabrikanın önünde tutuyor. Polisler, işçileri iş çıkışı servislerine binene kadar takip ediyor.


Bilecik'te işten atma ve dayak Bilecik'teki fabrikada, yaşanan baskıların ise dayağa kadar vardığı belirtiliyor. Sendikanın örgütlenme uzmanı Zekai İlkdoğan, patronun, Albayraklar'a bağlı olarak çalışan servis şoförlerini göndererek sendikacılara dayak attırdığını bildirdi. Olayın ardından Bilecik Emniyet Müdür Yardımcısı, "Sendikadan otele, otelden sendikaya gideceksiniz" diyerek, sendikacıların fabrikanın önüne gitmesini yasakladı. Bilecik'te TEKSİF'e üye olan 10 işçi işten atıldı. Daha önce iki olan vardiya sayısı, işçiler notere gidip üye olmasınlar diye çalışmayı bire düşürüldü. İşçiler, sabah 08.00'den akşam 22.30'a kadar çalıştırılıyor. Toplam 1100 işçinin çalıştığı fabrikada, 260-280 milyon lira ücret ödeniyor.


Yasal hakkını kullandı işten atıldı Abbate'nin Esenler'deki fabrikasında 6 yıldır makinacı olarak çalışan Adil Selçuk, 11 Mayıs'ta hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atıldı. "Beni işten atarken bir açıklama yapmadılar ama, sadece yasal hakkımı kullanarak sendikaya üye olduğum için işten attılar beni" diyen Selçuk, evli ve iki çocuğu var.

ÖNCEKİ HABER

Gençlik NATO'yu istemiyor

SONRAKİ HABER

AKP'nin yeni taktiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa