27 Mayıs 2004 21:00

Askerden BOP'a destek

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Başbuğ, BOP'un "terörizmin nedenlerini" ortadan kaldırmaya dönük bir proje olduğunu savundu.

Paylaş
ABD'nin NATO Zirvesi'nde onaylatmayı düşündüğü Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP), Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan destek geldi. Başbuğ, "Bu inisiyatifin temelinde terörizmi yaratan sebeplerin ortadan kaldırılması ile bölgedeki enerji kaynaklarının güvenliğinin sağlanması vardır" dedi. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye, NATO ve Avrupa Birliği (AB) Perspektifinden Kriz Bölgelerinin İncelenmesi ve Türkiye'nin Güvenliğine Etkileri" konulu sempozyum, Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumda konuşan Orgeneral Başbuğ Irak, Ortadoğu, Kıbrıs ve Ege sorunu gibi konularda "Türkiye'nin hassasiyetleri" üzerine de değerlendirmelerde bulundu. ABD, Avrupa ülkeleri ve Japonya'nın Ortadoğu ülkelerine yardımla yükümlü olduğunu söyleyen Başbuğ, "Dolayısıyla, ismine ne denirse denilsin, bu inisiyatif, bir ülke veya topluluğa mal edilemez. İşbirliği, koordinasyon, şeffaflık ve 3 kriz bölgesinde elde edilecek başarılar, bu inisiyatife ulaşılacak sonuçlar açısından kilit noktadadır" dedi. Başbuğ konuşmasında şu değerlendirmeleri yaptı:

Güçlü ordu Anadolu coğrafyası üzerinde ancak güçlü devletler varlıklarını sürdürebilir. Bölgedeki sorunların yanına küreselleşmenin sonuçları da eklenince, güçlü bir silahlı kuvvetlere olan ihtiyaç arttı. TSK olarak konvansiyonel harp ile asimetrik harbi birlikte yürütecek kuvvet yapısına sahip olmalıyız.

Kıbrıs Kıbrıs'ın önemi, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki gelişmeler çerçevesinde daha da arttı. Kıbrıs'ın Türkiye'nin güvenliğiyle ilişkisi, Türkiye'ye olan mesafesiyle açıklanacak kadar yüzeysel değil, daha çok Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarımızın korunmasıyla bağlantılıdır.

Ege Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde sorunların çözümüne yönelik somut bir ilerleme olmadı. Uluslararası deniz ve hava sahalarının kullanılması, güvenlik gereksinimleri, ulaşım ve doğal zenginlikler bakımından Türkiye, Ege'deki yaşamsal çıkarlarından taviz veremez.


"ABD'NİN YENİ TALEPLERİ VAR" Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, gazetecilerin ABD'nin yeni askeri isteklerde bulunup bulunmadığına dair soruları da yanıtladı. Başbuğ, "Bu isteklerin içinde Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) çerçevesinde olan konular karşılıklı görüşülür, bu anlaşma içine giren konularda bir sorun olmaz. SEİA dışına çıkan talepler tamamen ayrı bir konudur. Siyasi iradenin ve hatta parlamentonun kararına kadar gidebilecek hususlardır" dedi. İncirlik Üssü'nün Irak için kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya Orgeneral Başbuğ, şu karşılığı verdi: "Irak konusu ayrı konu, tamamen SEİA dışında olan bir konudur. İstekler görüşülüyor, son noktasına gelindiğini söyleyemeyiz. Ancak, SEİA kapsamında olan istekleri uygulamak isterlerse o kapsamda karşılanabilir. SEİA dışına çıkan talepler tamamen ayrı bir konudur. Siyasi iradenin ve hatta parlamentonun kararına kadar gidebilecek hususlardır. SEİA, NATO çerçevesinde ABD kabul ederse eğitim faaliyetlerini kapsayan bir husustur." Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, "ABD'nin, SEİA'yı aşan Karadeniz ile ilgili talepleri olduğu söyleniyor" sözlerini, "Onlar ile ilgili şimdi konuşmamız uygun olmaz, görüşmeler zaten bitiyor. Zaten resmi görüşümüzü ilgili makamlara ileteceğiz" diye yanıtladı.


ABD'den İncirlik için yeni talep ABD, İncirlik'e yeniden savaş uçağı konuşlandırmak istiyor. Genelkurmay kaynakları, ikili anlaşmaların dışındaki taleplerde siyasi karar gerektiğini belirtiyor. ABD'nin Savunma Ekonomik İşbirliği Anlaşması "SEİA" çerçevesinde İncirlik'e yeniden savaş uçağı konuşlandırmak istediği bildirildi. Genelkurmay kaynakları, ABD'nin isteği üzerine İncirlik'in SEİA anlaşması kapsamında yeniden kullanmak için başvuruda bulunduğunu doğruladılar. Öte yandan Türkiye, ABD'nin istediği helikopterleri Afganistan'a gönderiyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül helikopterlerin pazar günü Afganistan'a gönderileceğini açıkladı.


KONGRA-GEL Bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde bulunan unsurlarının varlığı devam ettiği müddetçe, TSK unsurlarının bulundukları bölgede kalmaları, Türkiye'nin güvenlik gereksinimidir. ABD'nin, bu konuda aktif ve görülebilir bir faaliyette bulunmadığı da gözlemlenmektedir."

Irak Türkiye, Irak'a etnik yakınlık ya da dini açıdan değil, bir bütün olarak bakmaktadır. Irak'ın toprak bütünlüğü yalnızca Irak'ta değil, tüm bölgede istikrarın tesisi için en önemli yapı taşlarından biridir. Irak'ta oluşabilecek bir kaostan veya bir iç savaştan en çok zarar görecek ülke Türkiye'dir.


"TÜRKİYE KÖPRÜ BAŞI OLABİLİR" Sempozyuma bir mesaj gönderen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "Dünya üzerindeki kriz ve istikrarın sağlanamadığı bölgeler incelendiğinde, Türkiye'nin o bölgelere çok yakın bir coğrafyada ve çok önemli bir konumda olduğunun görüldüğünü" belirterek, "Türkiye'nin bu bölgelere yakınlığı uluslararası topluluk için bir şanstır" dedi. Özkök mesajında Dünya üzerindeki kriz ve istikrarın sağlanamadığı bölgeler incelendiğinde, Türkiye'nin bu bölgelere çok yakın bir coğrafyada ve çok önemli bir konumda olmasının bir şans olduğunu savunarak, "Çünkü Türkiye, sahip olduğu evrensel değerler, istikrarlı yapısı, laik ve demokratik özellikleriyle bir eşik konumundadır veya diğer bir deyimle istikranın çevresine yayılmasında bir köprü başı rolü oynayabilecek yeteneklere sahiptir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Geçmiş duyarlılıklar yok

SONRAKİ HABER

'Güçlü bir mücadele örgütlemeliyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...