27 Mayıs 2004 21:00

Karar düşündürücü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Zeugma mozaiklerini NATO zirvesinde sergilemek için İstanbul'a taşımak istemesi, yargının çelişkili kararlarıyla gündemde.

Paylaş
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Zeugma mozaiklerini NATO zirvesinde sergilemek için İstanbul'a taşımak istemesi, yargının çelişkili kararlarıyla gündemde. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşın, Asliye Hukuk Mahkemesi, "mozaiklerin taşınabilir varlıklar olduğu"na dair hüküm verdi. Hukukçular ise, ikinci kararın hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.

Hukuka aykırı Gaziantep Zeugma Platformu avukatlarından Ali Haydar Yıldız, gazetemize yaptığı değerlendirmede söz konusu kararın yasalara ve hukuka tamamen aykırı bir karar olduğunu söyledi. Kültürel ve tarihi varlıkların korunmasına dair 2863 sayılı Kanun'un 6. maddesinde mozaiklerin taşınamaz varlıklar olduğunun son derece açık bir şekilde belirtildiğini söyleyen Yıldız, "Mahkemenin bu kararı hangi yasaya dayanarak aldığını anlayabilmiş değilim" diye konuştu.

Her yönüyle sakat Kararın her yönüyle sakat olduğunu, mahkemenin, platformun dava açma konusunda ehliyetsiz ve yetkisiz olduğu şeklindeki kararının da çok ilginç olduğunu söyleyen Av. Yıldız şöyle devam etti: "Karar her yönüyle çok düşündürücü. Birincisi mozaiklerin taşınabilir olduğu kararı çok komik. İkincisi, bu konuda tek yetkili mahkemenin kendisi olduğu ve diğer mahkemeler hakkındaki görevsizlik kararı saçma ve dayanaksız bir karar. Uyuşmazlık mahkemeleri dışında hiçbir mahkeme başka bir mahkeme hakkında görevsizlik kararı veremez. Üçüncüsü platformun dava açma yetkisinin olmadığı, bu konuda bütün yetkinin bakanlığa ait olduğu kararı ki, bu her konuda devleti yüceltme ve her şeyi devlet bilir, devlet yapar anlayışının bir yansıması". Mozaiklerin dünyada başka bir benzerinin bulunmadığını belirten Yıldız, Tunus'takiler de dahil dünyadaki diğer mozaiklerin 5-6 renkten oluştuğunu, ama Zeugma mozaiklerinin 12 renkten oluştuğunu ve üstelik bu renklerin 5 ya da 6'sının cam olduğunu söyleyerek, mozaiklerin zarar görmeden taşınmasının mümkün olmadığına ve bunun bilirkişi raporlarında açık bir şekilde belirtildiğine ve hatta bunun müze müdürü ve taşıyıcı firma tarafından da kabul edildiğine dikkat çekti.

Bu kararla, taşınması söz konusu değil "Mozaik ya da başka bir taşınmaz eserin başka bir yerde sergilenmek üzere taşınmasının dünyada hiç görülmediğini, buna karar verenlerin herhalde bir gece 'Şu NATO temsilcilerine ne gösterelim' diye düşünüp böyle bir karar verdiklerini " belirten Yıldız, "Bu kararla mozaiklerin taşınması söz konusu değil, İdare Mahkemesi'nin ihtiyadi tedbir kararı var. İdari Mahkeme'deki dava sonuçlanmadan mozaikler hiçbir yere taşınamaz. Ayrıca Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı da temyiz edeceğiz ve Yargıtay'ın vereceği kararın beklenmesi gerekecek" dedi.

ÖNCEKİ HABER

YÖK'ten ÖSS düzenlemesi

SONRAKİ HABER

Halk kahramanı hırsızlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...