26 Mayıs 2004 21:00

Aksoy'un malvarlığına TMSF el koydu

İktisat Bankası eski sahibi Erol Aksoy'un malvarlığına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konuldu. TMSF'nin isteğiyle mali şube ekipleri dün sabah itibariyle operasyona başladı. Aksoy'un TMSF'ye 1.6 milyar dolar borcu bulunuyor.

Paylaş
İktisat Bankası'nın eski sahibi işadamı Erol Aksoy'a ait Avrupa Amerika Holding'e bağlı 38 ayrı şirkete el konuldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun talimatıyla harekete geçen Mali Şube Müdürlüğü ekipleri Aksoy'a ait şirketlere ve Yeniköy'de bulunan yalıya operasyon düzenledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, TMSF'nin yasal hakkını kullandığını belirtirken; bugüne kadar İktisat Bankası'nın hakim ortağı konumundaki Erol Aksoy'dan toplam 75 milyon dolar tahsil edilebildiğini kaydetti.

İkinci operasyon İktisat Bankası'na 15 Mart 2001 tarihinde el konulmasının ardından Tasaruf Mevduatı Sigorta Fonu Banka'nın zararının karşılanması amacıyla Erol Aksoy ile görüşmelere başlamıştı. Bugüne kadar Aksoy tarafından 76 milyon dolar ödemede bulunulduğu, ancak görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmaması nedeniyle bu operasyonun yapıldığı öne sürülüyor.

Daha önce 7 şirket Aksoy'un, bankanın fona devredildiği tarihte devlete yaklaşık 850 milyon dolar borcu vardı. Diğer borçlularla olduğu gibi Erol Aksoy'la da borcun ödenmesi konusunda görüşmeler yapıldığı, ancak Aksoy'un gerçekçi bir ödeme planıyla TMSF'ye gitmediği belirtiliyor. Fona olan borcu 1.6 milyar dolar olan Aksoy'un 7 şirketinin yönetimine ise daha önce el konulmuştu.


HER TAŞIN ALTINDAN AKSOY ÇIKIYOR Erol Aksoy hakkında hayali ihracattan hortumculuğa, bankanın tablolarını satmaya varana kadar birçok iddia var. Ziraat ve Emlak bankalarından aldığı kredileri geri ödemeyen, "Bankama el koyun" çağrısıyla TMSF'ye İktisat Bankası'nı batık bir halde teslim eden Aksoy, vergi yüzsüzleri listesinde de yer almıştı. İktisat Bankası'ndan 520 trilyon lira hortumladığı belirtilen Aksoy'un bankanın kaynaklarını kendine aktarmak için Kıbrıs'ta off-shore bankası Trade Deposit Bank'ı kurduğu ileri sürülmüştü. Aksoy Grubu'na, İktisat Bankası'nın Malta Şubesi aracılığıyla yüksek miktarlarda krediler verilmiş, bu krediler de Kıbrıs'taki off-shore bankasındaki kaynaklarla karşılanmıştı. Daha sonra Trade Deposit Bank'ı İktisat Bankası'na devreden Aksoy, bankanın zararının 3 kat artmasına neden olmuştu. Aksoy, bu yüzden hakkında açılan "zimmet" davasında 12 yıl hapis istemiyle yargılandı. Öte yandan Aksoy, Show-Pa isimli şirketi adına çeşitli paravan şirketlerden sahte fatura alarak vergi kaçakçılığı suçu işlediği gerekçesiyle 3 yıl ağır hapis istemiyle İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de yargılandı. Türkbank skandalına da karışan Aksoy'un Alaattin Çakıcı'ya rüşvet verdiği iddiaları ortaya çıkmıştı. Aksoy'un adı, 513 trilyonluk hayali ihracat ve naylon fatura yolsuzluğunu kapsayan Örümcek Ağı Operasyonu'na da karışmıştı.


DEVAMI GELEBİLİR Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, TMSF'nin borçların tahsili için yasal sürecin gereğini yaptığını kaydetti. Şener, "Devredilen bankaların Hazine'ye toplam yükü 42.7 milyar dolar. Bu borçların tahsili amacıyla görüşmeler devam ettiriliyor" derken, grubun faiz dışı borcunun 1.6 milyar dolar olmasına karşılık bunun sadece 75 milyon dolarının tahsil edilebildiğini kaydetti. Şener, Fon'la protokol imzalamalayan diğer banka yöneticileri için de aynı durumun söz konusu olabileceğini bildirdi. Şener, "Şu ana kadar maalesef İktisat Bankası hakim ortakları tarafından Fon'un, Hazine'nin katlandığı maliyetlerin karşılanmasına yönelik olumlu adım atılmamıştır. Bunun neticesinde Fon işlemlere başlamıştır" dedi.


DEVRALINAN ŞİRKETLER

Basın-yayın ile radyo-televizyon şirketleri (20 adet): Aks Radyo Yayıncılık San. ve Tic. AŞ, Anadolu Radyo ve Görüntü Hizmetleri AŞ,Cine Beş Filmcilik ve Yapımcılık AŞ, Cinedigital İletişim Hizmetleri Ticaret AŞ, Cine Müzik Yayıncılık Yapımcılık ve Reklamcılık AŞ, Direknet İletişim Satış ve Pazarlama AŞ, Erdem Radyo Yayıncılık ve Reklamcılık AŞ, Gala Televizyon Filmcilik ve Yapımcılık AŞ, Kutyay Özel Radyo Televizyon Yayıncılık AŞ, Kidnet Elektronik Tic. ve Yayın. Servisleri AŞ, Kablotel İnteraktif İletişim Sistemleri San. ve Tic. AŞ, Medya İletişim Hizmetleri San. ve Tic. AŞ, Multikanal Pazarlama Dağıtım ve Tic. AŞ, Multimedya Basım Yayıncılık ve Ticaret AŞ, Öner Radyo ve Televizyon Yayıncılığı San. ve Tic. AŞ, Radyocenter Reklam Pazarlama Org. Basım ve Dağıtım Tic. AŞ, Spor ve Çocuk Televizyon Reklamcılık ve Yapımcılık AŞ, Uluslararası Moda Yayıncılık ve Ticaret AŞ, Universal Yayıncılık San. ve Ticaret AŞ, Viva Yayıncılık Yapımcılık ve Reklamcılık AŞ. Teknoloji şirketleri (5 adet): Apaz İletişim Sistemleri ve Bilgi Hizmetleri Dağıtım ve Tic. AŞ, Anet İletişim Sistemleri Bilgi Hizmetleri ve Yatırımları AŞ, İnfoplus Elektronik Tic.ve Yay. Servisleri AŞ, Pasaj Elektronik Pazarlama ve Tanıtım Hizmetleri AŞ, Voyagerclup Turizm İletişim ve Basım Yayın Reklam. Tic. AŞ. Enerji şirketleri (3 adet): Çaba Çanakkale Balıkesir Enerji Dağıtım ve Ticaret AŞ, Entel Enerji Telekomünikasyon İnşaat San. ve Tic. AŞ, Tekaş Elektrik Dağıtım ve Ticaret AŞ. Finansal Hizmet şirketleri (5 adet): Avrupa ve Amerika Holding AŞ, Data Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi, Emek Hayat Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ, İfk Dış Ticaret Ltd., Uzman Sigorta Aracılık AŞ, Uzman Sigorta Aracılık AŞ. Diğer şirketler (5 adet): Canka İnşaat Turizm Basım Yayıncılık ve Ticaret Limited Şirketi, Ergür Kablo ve Bakır Sanayi AŞ, Msm Mali Sistemler Müşavirlik AŞ, Radyo Reklam Organizasyonu Pazarlama Basım Dağıtım AŞ, Showpa Televizyonlar Paz. Tur. Otel. İnş. ve Tic. AŞ.

ÖNCEKİ HABER

Pakistan'da ABD hedeflerine bomba

SONRAKİ HABER

SIRA BU BANKALARDA MI?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...