26 Mayıs 2004 21:00

Erdoğan İsrailli bakanla
   ticaret de konuştu!

İsrail basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara'ya gelen İsrail Enerji Bakanı Josef Paritzky'ye "çatmasına" geniş yer ayırdı.

Paylaş
İsrail basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ankara'ya gelen İsrail Enerji Bakanı Josef Paritzky'ye "çatmasına" geniş yer ayırdı. Erdoğan, Zorlu Holding'in İsrail'den aldığı bir inşaat ihalesi için Türkiye'de bulunan Paritzky'ye, "İsrail'in yaptıklarının terör olduğunu" söylemişti. Ama İsrail gazeteleri, Paritzky ve Erdoğan'ın, 'karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesini' görüştüğünü eklediler. Paritzky, önceki günkü görüşmenin ardından İsrailli gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sayın Erdoğan, Türkiye'nin Filistin ve Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapma teklifini yineledi" diye konuştu ve Refah kampına yönelik saldırıları kastederek "Başbakan'ın hiç mutlu olmadığını söyleyebilirim" dedi. İsrailli bakan, "Bölgeye sükûnet getirecek her gücü, tabii Türkiye'yi de memnuniyetle karşılarız. Eğer Türk hükümeti böyle bir teklif [arabuluculuk] yapıyorsa, kabul etmekten mutluluk duyacağımızı belirtirim" diye konuştu.

Beşar Esad'ın mesajını iletti Başbakan Erdoğan'ın Paritzky'ye, ocak ayında Ankara'ya gelecek olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "İsrail ile barış istediği" yönündeki mesajını da aktardığı öğrenildi. Ha'aretz gazetesi ise, Erdoğan'ın bu eleştirilerinin yanı sıra, görüşmede "İsrail-Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi" gibi konuların ele alındığını aktardı. Bu görüşmeler, hükümetin İsrail'i kınayan demeçlerinde ne kadar samimi olduğuna dair bir fikir veriyor. İsrailli Bakan Paritzky; Ankara'da, Zorlu Holding'in İsrail'de üç doğalgaz santralı inşa etmesine ilişkin 800 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı. Anlaşma, Zorlu Holding ile İsrailli Dorad Enerji şirketi arasında geçerli olacak. Santrallardan ikisi 15 ay içinde, üçüncüsü ise 2007 yılında faaliyete geçecek.

2 bin Filistinli evsiz kaldı Bu arada BM, İsrail'in bu ay içinde Gazze Şeridi'nde düzenlediği operasyonlar sonucunda 2 bin kadar Filistinlinin evsiz kaldığını açıkladı. BM Filistinlilere Yardım Kuruluşu, İsrail'in Refah mülteci kampına düzenlediği saldırıda son bir hafta içinde 575 Filistinlinin evsiz kaldığını bildirdi. Refah'tan çekilen İsrail, "operasyonlara ara verildiğini" açıklamıştı. Refah kampına düzenlenen saldırıda 45 Filistinli ölmüştü. Bunlar arasında, 16 yaşından küçük 12 çocuk da bulunuyor. Refah'ı yakıp yıkan İsrail ordusu, dün de Batı Şeria'nın Nablus kentine girdi.

ÖNCEKİ HABER

Necef kana bulandi

SONRAKİ HABER

İşgal askerleri hırsızlık yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...