26 Mayıs 2004 21:00

Necef kana bulandi

ABD kuvvetleri, Irak'ın güneyinde şiddetli saldırılarını sürdürüyor. Önceki gün Hz. Ali türbesinin havan mermileriyle vurulduğu Necef kentinde, ABD baskınları gece boyunca sürdü.

Paylaş
ABD kuvvetleri, Irak'ın güneyinde şiddetli saldırılarını sürdürüyor. Önceki gün Hz. Ali türbesinin havan mermileriyle vurulduğu Necef kentinde, ABD baskınları gece boyunca sürdü. Saldırılarda 24 Iraklı öldü, 50 civarında Iraklı yaralandı. Ölenlerden en az 9'unun sivil olduğu belirtiliyor. İşgalciler dün Şii milislerin sığındığı mezarlığa ateş açtı. Saldırıda 4 Iraklı öldü, 29 kişi yaralandı. Iraklı Şii lider Mukteda Sadr'ın yardımcılarından Ezher El Kinani, Amerikan askerlerinin Sadr'ın kayınbiraderi Riyaz El Nuri'yi tutukladığını da bildirdi.

Camiyi dinamitlediler İşgalciler, Kerbela'daki El Mukhayyam Camii'nin kalıntılarını dinamitledi. İşgalcilerin, İmam Hüseyin türbesi yakınlarındaki yarı yıkık camiye yerleştirdikleri dinamitleri patlatarak camiden arta kalanları da yok ettiği kaydedildi. Amerikalı Tuğgeneral Mark Kimmitt ise; Bağdat'taki Sadr mahallesi ve Necef kentinde, önceki gece onlarca Şii milisin öldürüldügünü söyledi.

Bagdat'ta suikast girişimi Irak'ın diğer bölgelerinde gelişmeler ise şöyle:
  • Bağdat'ın kuzeydoğusunda bomba yüklü aracın infilak etmesi sonucu 3 Iraklı öldü, 18'i yaralandı. Saldırının hedefinin, Bakuba'nın soruşturma bürosu şefi Albay Ali İsmail olduğu sanılıyor. Albay ve 3 yardımcısı da yaralılar arasında.
  • Bağdat'ta bir Rus konvoyuna pusu kuruldu, saldırıda 2 Rus öldü, 5 Rus yaralandı. Saldırıya hedef olan Interenergoservis şirketi, Irak'tan çekilme kararı aldı.
  • Tikrit'teki ABD saldırısında 6 direnişçi öldü. Kentin güneyinde 1 ABD askeri öldü, 2 asker yaralandı.
  • Kerkük'te önceki akşam düzenlenen saldirida bir Irakli öldü, karisi ve 2 çocugu yaralandi.
  • Bagdat'taki pazartesi günü öldürülen iki İngilizin Dışişleri Bakanlığı adına çalıştığı, birinin paralı asker olduğu bildirildi.
  • Basra Üniversitesi'nde çıkan kavgada 4 polis ve 3 öğrenci yaralandı.


    ABD'Lİ ASKER: İŞGAL SUÇTUR Irak'a gitmeye karşı çıkarak Kanada'ya sığınan Amerikalı asker Jeremy Hinzman, Irak savaşının yasadışı olduğunu söyledi ve ABD'yi savaş suçu işlemekle suçladı. Savaş karşıtlarının bir toplantısında konuşan Hinzman, dahil olduğu 82. Hava İndirme Birliği'nin Irak'a gideceğini öğrendikten sonra firar ettiğini belirterek "Irak'ın işgaline katılsaydım, suça ortak olacaktım" dedi. Karısı ve çocuğuyla birlikte Toronto'ya kaçan Hinzman'in, Irak'taki görev emrine karşı çıkarak Kanada'dan sığınma isteyen ilk Amerikan askeri olduğu belirtiliyor. Bir başka Amerikan askeri Camilo Mejia, savaşın petrol için yapıldığı suçlamasıyla Irak'taki birliğini terk etmiş ve geçen hafta 1 yıl hapis ve ordudan ihraç cezasına çarptırılmıştı.


    İŞGALCİLER KENDİLERİNE 'BAŞBAKAN' BULDU ABD'nin, Irak'ın "yeni başbakanı" olarak Şii Hüseyin Şahristani'yi belirlediği belirtildi. "Sembolik" olan cumhurbaşkanlığına Adnan Paçacı'nın, cumhurbaşkanı yardımcılığına ise, Dava Partisi sözcüsü İbrahim Caferi ve görevi kabul ederse Kürt lider Celal Talabani'nin getirilebileceği öğrenildi. ABD kaynakları, nükleer fizik uzmanı Şahristani'nin, Saddam Hüseyin döneminde Ebu Garib Cezaevi'nde 11 yıl yattığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Bu göreve bir Şii'nin getirilmesi gerektiği açık. Ayrıca bu kişi partiler üstü teknokrat biri olmalı. Şahristani bu tanıma uyuyor" dedi. Şahristani, ABD'nin Irak işgaline gerekçe sağlayan isimlerden biriydi. Iraklı nükleer fizikçi, halen, "Saddam Hüseyin'in nükleer silahlarını yeraltındaki tünellerde sakladığını" iddia ediyor. Şahristani, henüz bir teklif almadığını ancak "önerilmesi halinde" bu görevi kabul edeceğini ima etti.


    İSRAİL DİŞ GÖSTERDİ Türkiye'nin, Kudüs'teki başkonsolosluğa "Filistin nezdinde bir büyükelçi" atayabileceği yönündeki haberler, İsrail'den akıl almaz bir cevap aldı. NTV'ye konuşan İsrailli diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin atacağı böyle bir adımın "iki ülke ilişkilerini son derece olumsuz etkileyeceğini" söylediler. Diplomatlar iki ayrı tehdit savurdu. Bunlardan ilki, "Türkiye'ye İsrail dışındaki Yahudilerden de tepki geleceği" sözleri ile, Yahudi lobisinin harekete geçirilebileceği oldu. İkinci tehdit ise, "İsrail, Kürdistan'a büyükelçi atıyorum deseydi, Türkiye'nin tepkisi ne olurdu?" sözlerinde somutlaştı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün erken saatlerde, Türkiye'nin Kudüs'teki Başkonsolosluğu'na Filistin nezdinde bir büyükelçi atanabileceğini, Türkiye'nin Tel Aviv'deki Büyükelçisi'nin de, "danışma" için Ankara'ya çağrılabileceğini söylemişti. Buna karşılık, Türkiye'nin Kudüs'te büyükelçilik açması veya İsrail nezdindeki temsil düzeyini düşürmesinin sözkonusu olmadığı belirtiliyor. Öte yandan, Ankara'nın gündeminde haziran ayında İsrail savaş uçaklarının da katılımıyla Konya'da yapılacak ortak tatbikat var. Türkiye'nin bu tatbikatı gözden geçirdiği ileri sürüldü. "Anadolu Kartalı" adlı söz konusu tatbikata İsrail, Türkiye, ABD ve Ürdün savaş uçakları katılacaktı. Bu tatbikat 2001 yılından bu yana yapılıyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    BOP'UN EKSENİ TÜRKİYE!

    SONRAKİ HABER

    Erdoğan İsrailli bakanla
       ticaret de konuştu!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa