25 Mayıs 2004 21:00

İşkencelerde MOSSAD vardı

Irak'taki cezaevlerinde yürütülen işkenceli sorgularda, İsrail istihbarat servisleri MOSSAD ve Şin Bet'e bağlı ajanların rol oynadığı anlaşıldı.

Paylaş
Irak'taki cezaevlerinde parayı sorgucu olarak çalışanlar arasında İsrail ajanlarının önemli bir yer tuttuğu anlaşıldı. Washington'daki diplomatik kaynaklar, İsraillilerin hem Bağdat'taki Ebu Garib, hem de diğer cezaevlerinde görev yaptıklarını söyledi. Adı belirtilmeyen Amerikalı kaynak, işkenceli sorguları yöneten İsraillilerin; iç istihbarat servisi Şin Bet ve dış istihbarat örgütü Mossad'a mensup olduklarını anlattı. Kaynak, "Araplarla İsrail'den daha iyi kim uğraşabilirdi?" diyerek, ABD yönetiminin İsrail ajanlarını cezaevlerinde görevlendirmesinin mantığını açıkladı. BM'deki Arap diplomatlar da; Arapları soymak, onları aşağılamak ve cinsel tacizde bulunmak gibi işkencelerin, İsrail tarafından Filistinlilere karşı kullanıldığına işaret ettiler.

En önemli fotoğraf! BM'deki diplomatik kaynaklar, basına yansıyan işkence fotoğraflarında yer alan bazı "sivil"lerin, ABD kuvvetlerine "danışmanlık" yapan İsrailliler olduğunu kaydetti. Amerikan medyasının eline geçen, ancak yayınlamadıkları bir fotoğraf, bunu doğruluyor. Fotoğrafta, Ebu Garib Cezaevi'nde, yüzü gösterilmeyen bir gardiyan görülüyor. Gardiyan, kameraya, kolundaki İsrail dövmesini göstermekte.

Eksik rapor yolladılar Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Ebu Garib'deki işkencelere ilişkin raporun en az 2000 sayfasını Amerikan Senatosu'na vermediği ortaya çıktı. Tümgeneral Antonio Taguba tarafından hazırlanan ve işkence skandalının boyutlarını açığa çıkaran rapor, ABD Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne gönderilmişti. Pentagon sözcüsü Lawrence Di Rita, Senato'ya giden raporun kopyasında 2 bin sayfanın eksik olmasını, "bilgisayar hatasına" bağladı ve "Elbette, kongreye sağlanan raporda eksiklik varsa, bu gözden kaçırma yüzündendi" dedi. Time dergisi, komitede görevli Senatörlerin yardımcılarının, raporun sayfalarının eksik olduğunu farkettiğini kaydetti. Raporun orijinal halinin 6 bin sayfa olduğu belirtiliyor.

Karpinski açığa alındı Irak'ta, aralarında işkence skandalının patlak verdiği Ebu Garib'in de bulunduğu cezaevlerinin komutanı Tuğgeneral Janis Karpinski açığa alındı. Ordudan konuyla ilgili açıklama yapılmamasına rağmen, bazı yetkililer, ABD'ye dönen Karpinski'nin itham edilmediğini, açığa alınmasının görevine geri dönemeyeceği anlamına gelmediğini belirtti. Karpinski de, bazı kaynakların kendisine açığa alındığını bildirdiğini söyledi. Bu arada ABD'nin, Bağdat'taki Ebu Garib cezaevini yıkmayı planladığı öğrenildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin yeni kurulacak "Irak hükümeti" ile müzakereler yapılacağı ve onay verilmesi halinde cezaevini yıkacağı belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

'Karanlıklar Prensi'ne tapanlar

SONRAKİ HABER

Afganistan kaosun eşiğinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa