24 Mayıs 2004 21:00

BOP için son sürat!

Irak'taki direnişin 'tehlikeli' bir hal almaya başladığını düşünen "düşünce kuruluşları" teker teker kaleme sarılıyor.

Irak'taki direnişin 'tehlikeli' bir hal almaya başladığını düşünen "düşünce kuruluşları" teker teker kaleme sarılıyor. Neomuhafazakâr ekibin "merkez komutanlığı" olarak bilinen American Enterprise Institute (AEI) adlı 'düşünce kuruluşu', işgalin mimarlarının isteklerine tercüman olan bir rapor hazırladı. AEI adına bir konferansta konuşan Thomas Donnelly, Irak'ta yaşananlara rağmen "savaşa devam etmek gerektiğini", hatta "işgalin başka ülkelere yayılması gerektiğini" söyledi. Donnelly, Irak işgalinden büyük pay alan Lockheed Martin adlı Amerikan silah tekelinin stratejik ilişikiler başkanlığını yürütüyordu. Donnelly ayrıca, bir başka "düşünce kuruluşu" olan Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi'nin (PNAC) iki numaralı adamı. "Irak'ı Kazanmak" adlı raporunda, George Bush ve ekibine 'devam' mesajını veren Donnelly, raporuna "Irak'ta sarkaç yavaş yavaş, acıyla ama ABD'nin istediği yönde sallanıyor" diye başladı. Neomuhafazakârların fikir babalarından Donnelly, Irak'ta süren direnişten duyduğu rahatsızlığı, 'Direniş bizi etkilemedi' açıklamalarıyla gösterdi. Direnişçilerin asıl hedefinin "ABD halkının iradesini vurmak" olduğunu ve bu açıdan "başarısız" olduklarını öne süren Donnelly, ödenen tüm bedellere rağmen ABD Başkanı'nın zafer kazanmakta kararlı olduğunu kaydetti. Anket sonuçlarına da değinen Donnelly, ABD halkının yalnızca üçte birinin işgali desteklediği, Irak halkının ise ezici çoğunluğunun işgalin sona ermesini istediği gerçeğinden kaçamadı.

Cepheyi genişlet Ancak Donnelly'e göre Iraklıların kalplerinin ve beyinlerinin kazanılamaması da dahil tüm bu başarısızlıklar, 'cepheyi genişletme ihtiyacından' başka bir anlam taşımıyor. Donnelly, "ABD'nin birinci stratejik hedefinin 'Büyük Ortadoğu'da yeni, demokratik ve istikrarlı bir düzen kurması" olduğunu yazdı. Analistler, rapor boyunca ABD'nin 'Büyük Ortadoğu Projesi'ne göndermeler yapan Donnelly'in, Irak işgalinin bu projenin hayata geçmesini engellememesini istediğini ve Bush yönetimine ikinci durak olarak 'bütün Ortadoğu'yu gösterdiğini belirtiyor.


Gençler NATO'yu karşılamaya hazır Türkiye'nin birçok yerinde gençler, NATO'yu protestoya hazırlanıyor. Eskişehir'de Emek Gençliği'nin düzenlediği şölen büyük ilgi gördü. 800 kişinin katıldığı şölende konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı, Denizler'in yaşamları pahasına verdikleri mücadelenin tüm Türkiye gençliği tarafından sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Emek Gençliği adına konuşan Şevket Akyol ise ABD emperyalizmine ilk tokadı gençlerin attığını hatırlatarak, sokak sokak, okul okul, fabrika fabrika çalışılıp mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

İhanet belgesi AKP'de

SONRAKİ HABER

'NATO defol' diyen genç tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...