24 Mayıs 2004 21:00

Çatışma değil çözüm!

Bölge illerinde son günlerde başlayan operasyon ve çatışmalar, halkı endişelendiriyor. Yeniden şiddet ortamına dönmek istemediklerini dile getiren parti ve kitle örgütü yöneticileri, operasyonların durdurulmasını istediler.

Paylaş
Bölge illerinde son günlerde sık sık yaşanan çatışmalar, kaygıyla karşılanıyor. Tunceli, Bingöl, Kulp, Lice, Hani, Hakkâri, Siirt ve Şırnak gibi bölgelerde TSK tarafından sürdürülen operasyon ve polis noktalarına düzenlenen baskınlar, bölge halkını endişelendiriyor. Parti ve kitle örgütü yöneticileri, yeniden şiddet ortamına dönmek istemediklerini ifade ederek Kürt sorununa demokratik çözüm istediler. Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü, bölgedeki operasyon ve saldırıların toplumda ciddi tedirginliklere yol açtığını ifade etti. AKP'nin bu gerçeği görmesi gerektiğini söyleyen Öncü, "Bölgede yeniden bir çatışmalı ortama dönmeye kimsenin tahammülü yok. Kürt sorununun çözümü noktasında demokratik ve eşitlikçi düzenlemelerin önünün açılması gerekiyor" dedi. Öncü, Demokrasi Platformu olarak her iki tarafı çatışmalardan kaçınmaya çağırdıklarını dile getirdi.

İHD: Çatışmalar halkı ürkütüyor İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş ise yıllardır süren barış ortamının Kürt sorununun çözümünde bir fırsat olduğunu, ancak bunun değerlendirilmediğini vurguladı. "Bu nedenle çözüm kendini dayattıkça ve adımlar atılmadıkça çatışmalar da yoğunlaşmaya başlıyor. Biz insan hakları savunucuları olarak bu çatışmalı ortamı tasvip edemeyiz" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Çatışmaların artmasına rağmen hükümet ve yetkililer süreci sessizlikle geçiştiriyor. Bu da bizi ve bölge halkını ürkütüyor."


Hakkâri'de polis noktasına saldırı Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde polis noktasına yapılan silahlı saldırı sonucu 2'si ağır 3 polis yaralandı. Yaralılardan İlhan Özsepet ile Tuncer Ece adlı polisler Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ali Aksu ise Yüksekova Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığı, saldırıyı düzenleyenlerin yakalanması için çalışmaların aralıksız sürdüğü belirtildi. AA saldırının "PKK/KONGRA-GEL" tarafından yapıldığını iddia ederken, DİHA saldırıyı "kimliği belirsiz kişilerin" yaptığını öne sürdü. Geçtiğimiz günlerde de Siirt'te bir polis noktasına saldırı düzenlenmişti. Saldırıda bir polis ve bir gardiyan hayatını kaybetmişti.


TEK TARAFLI ATEŞKEŞ TEK BAŞINA YETMİYOR DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Celalettin Birtane: Bölgede yaşanan çatışma ortamı hepimizi kaygılandırıyor. Bölgede süren tek taraflı ateşkes tek başına yetmiyor. Bölgedeki çatışmasızlık ortamının kalıcı hale getirilmesi için çift taraflı ateşkes lazım. Yoksa tek taraflı bir çaba bir süre sonra tükeniyor. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Son dönemlerde bölgede kaygı verici gelişmeler yaşanıyor. Yeni bir çatışmalı ortama sürükleniyoruz. AB uyum yasaları çıkaran, anayasal değişiklikler yapan AKP Hükümeti buna uygun adımlar atmalı. Üzerine düşen görevleri yapmalıdır. Diyalog geliştirilmeli, legal siyaset zeminin hazırlanması için acilen genel af çıkarılmalıdır. Yoksa yeni bir çatışmalı ortamdan AKP Hükümeti sorumlu olacaktır.


İNKARCI ANLAYIŞ ÇATIŞMALARI KÖRÜKLÜYOR EMEP Diyarbakır İl Yöneticisi İlhan İlbay: Bölgemizde yeniden çatışmaların yoğunlaştırıldığı bir süreç başlatıldı. Bölgeye yapılan asker sevkıyatlarıyla başlatılan operasyonlar ve KADEK güçlerinin de kendilerini savunması, yeniden savaş koşullarının başlayabileceğini gösteriyor. Ülkeyi yönetenler bir süredir devam eden barış ortamının sağladığı olanakları görmezden geldi. Bu sürecin bölgemizdeki sorunların çözümü açısından değerlendirilmesi gerekirken yönetenler, demokratikleşme noktasında bir adım atmayıp çözümsüzlükte ısrar etmiştir. Bu tutum, inkârcı anlayışın halen sürdüğünün kanıtıdır. Anadilde eğitim ve yayın hakkında birtakım düzenlemeler yapılmasına rağmen, komik gerekçelerle engelleme çabaları sürdürülmüştür. Kürtçe yayın halen başlatılmamıştır. AKP Hükümeti, Kürt sorununun çözümü için adım atmamıştır.

ÖNCEKİ HABER

Bilimin onurlu sesi

SONRAKİ HABER

BİR SAVAŞ ÖRGÜTÜ: NATO -4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...