24 Mayıs 2004 21:00

ABD'yi memnun ettiler

Tunus'ta toplanan Arap Birliği zirvesi, ABD'nin dayattığı sözde 'reform'ları gerçekleştirmek için bir plan hazırladı. Plan, 10 Haziran'daki G-8 zirvesine sunulacak.

Paylaş
Hafta sonunda Tunus'un başkentinde bir araya gelen Arap Birliği ülkeleri, ABD ve İsrail'i memnun edecek kararlar aldı. Önceki akşam yayınlanan sonuç bildirgesinde, "Arap dünyasında siyasi reformlar yapma" sözü verilerek, Amerika'nın "Büyük Ortadoğu Projesi"ne (BOP) göz kırpıldı. Filistin sorunu konusunda ise, "sivillere yönelik saldırılar ayrımsız olarak kınanarak", Filistinli direnişçilerin İsrail'e yönelik eylemleri ilk kez eleştirilmiş oldu. Sonuç bildirgesinde, İsrail'in yürüttüğü katliamlara açık bir dille değinilmedi.

Kritik süreç yaklaşıyor Mısır'ın başını çektiği Amerikancı rejimler, 13 madde olarak hazırladıkları "reform programı"nı, 10 Haziran'da ABD'de yapılacak olan G-8 Zirvesi'ne sunacaklar. G-8 zirvesi ile İstanbul'daki NATO zirvesi arasındaki yaklaşık 20 günlük süre, BOP için 'kritik hazırlık süreci' olacak. Arap Birliği, hazırladıkları 'reform' programının "gerçekten Araplara ait bir belge" olduğunu açıklayarak, bölge halklarından yükselen Amerikancılık suçlamalarına karşı durmaya çalıştı. 13 maddelik programda; "siyasi, ekonomik, toplumsal ve eğitim reformu" vurgusu yapılıyor. Ayrıca, ABD'nin 'terörle mücadele'sine destek dile getiriliyor. Bunların yanı sıra, insan hakları ve kadın haklarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Suriye'nin itirazları nedeniyle, Mısır veya başka bir Arap ülkesi, 'reform' planını Batılılarla resmen tartışma yetkisi elde edemedi. Ancak Suriye, planın G-8 zirvesine sunulmasını önleyemedi. G-8 zirvesine Bahreyn, Yemen, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Cezayir liderlerinin "konuk" olarak davet edildiği bildiriliyor. Söz konusu liderler, muhtemelen NATO zirvesine de davet edilecekler. Batılı diplomatlar, ABD'nin zirveden memnun olduğunu dile getirdiler.

Göstermelik kararlar Zirvede, Filistin sorunu ve Irak işgaliyle ilgili birtakım göstermelik kararlar da alındı. Cumartesi günü uydu bağlantısıyla Arap liderlere hitap eden Filistin lideri Yaser Arafat'ın "Filistin halkına uluslararası koruma" talebinin etkili olduğu görüldü. Arap liderler, "Filistin halkına ve Arafat'a yönelik kuşatmanın sona ermesi için her düzeyde çalışma" kararı aldı. Ancak Mısır veya Ürdün gibi, İsrail ile ilişkilerini giderek geliştiren devletlerin, bu kararı nasıl uygulayacağı anlaşılamadı. Zirvenin ilk gününde, Libya lideri Muammer Kaddafi, toplantıyı terk ederek gündemin ilk sırasına oturmuştu. Filistin ve Irak işgallerine karşı tavır aldığı öğrenilen Kaddafi'nin ayrılmasından sonra, Libya heyeti "uyumlu" bir tavır sergiledi. Nitekim, ABD güdümlü sözde reform planı, Libya heyeti tarafından da desteklendi.

Halife gitti, Halife geldi Öte yandan, Bahreyn'in başkenti Manama'da geçtiğimiz cuma günü düzenlenen ABD karşıtı gösteri, bir bakanın koltuğuna mal oldu. Bahreyn polisi, Amerika ve İsrail karşıtı sloganlarla yürüyen halka vahşice saldırmış, çatışmalarda 5'i polis 18 kişi yaralanmıştı. Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife, olaylar üzerine, 1974'ten bu yana İçişleri Bakanlığı yapan Şeyh Muhammed bin Halife el Halife'ye görevden aldı. İçişleri bakanı olarak, Orgeneral Şeyh Raşid bin Abdullah el Halife getirildi.

ÖNCEKİ HABER

Bu 'göç' hepimizin...

SONRAKİ HABER

Ölüm taciri artık Irak'ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...