23 Mayıs 2004 21:00

Ahir zaman televizyonu

Beyoğlu Sanat Tiyatrosu, Şişli Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahnelediği ilk oyunlarında televizyonun hayatımızda varacağı "uçlar" üzerinde duruyor.

Paylaş
Beyoğlu Sanat Tiyatrosu, Şişli Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahnelediği ilk oyunlarında televizyonun hayatımızda varacağı "uçlar" üzerinde duruyor. Bu uçlar kimi bölümde televizyonu icad etmeye çalışan mağara adamlarının davranışında, kimi bölümde ise çocuklarını "star" olmaları için yetiştiren yoksul bir ailede kendisini gösterebiliyor. BST televizyonun insan hayatında yaratığı çarpıklıkları, yaratıcı sikeçleriyle seyirciye ulaştırıyor. Özellikle doğum görüntülerini bir televizyona satan kadının anlatıldığı bölüm, insana o kadar da olmaz dedirtiyor. Abartı gibi gözükse de BST oyuncuları daha sonra Avusturalya'da bir kadının bunu yaptığını öğreniyorlar.

Cennette TV keyfi Cennette kurulu bir televizyon kanalını ve daha sonra ona rakip olarak cehennem de kurulan Zındık TV arasındaki komik olayların anlatıldığı Ahirzaman TV'si adlı bölüm, televizyonun insanlar üzerindeki yoğun etkisi üzerinde duruyor. Bugün cehennemin temsil ettiklerinin kimler olduğunu biliniyor. Popstarlarla herkesi beş dakika bile olsa yıldız yapmaya aday olan TV, bir aldatmaca aracı olmasının yanı sıra TV'de gördüklerine özenen, onlar gibi olmak isteyen bir kitle de yaratıyor. Oyun seyircinin ilgisini televizyonun insanlar üzerinde yarattığı yozlaşmaya çekiyor. Bu yozlaşmadan ortaya çıkan tirajikomik durumlar, komik tipler seyirciye de eğlenceli dakikalar yaşatıyor. "Televizyon Üzerine" adlı oyun, sürekli kahkahaların yükseldiği salonda seyircisiyle sıcak, yakın bir ilişki kurmayı başarıyor.

Ekip tiyatrosu BST oyuncularından Serhat Sarı tiyatro anlayışlarını şöyle anlatıyor; "Bir ekip tiyatrosu yapmaya çalışıyoruz. Bu bir isim tiyatrosu değil. Aramızda bir hiyerarşi yok, ülkemizde fazla olmayan kumpanya tiyatrosu bu, yani diğer bir anlamla gezici tiyatro." Şimdiye kadar hiç tiyatroya gitmemiş insanları, tiyatro salonuna çekmeyi amaçlayan BST, bütün halkın anlayabileceği bir tiyatro yapmaya çalışıyor. Adı BST olsa da daha Beyoğlu'nda oyun sahneleyemedi, çünkü salonların kiraları oldukça fazla. Seyircilerden gelecek tepkilerin değerlendirilmesi doğrultusunda oyun metnini geliştirilerek, seyirciyle karşılıklı bir etkileşim sürecini de göz ardı etmyen BST, kendi oyununu yaratarak ilerisi için de umut verdiğini gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

'Mem û Zîn' dans etti

SONRAKİ HABER

Bilim cepheye sürülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...