23 Mayıs 2004 21:00

Dünya Bankası KKTC'ye el attı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, KKTC'de daha büyük bir serbestleşme yaratılması için Dünya Bankası'nın üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Paylaş
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, KKTC'de daha büyük bir serbestleşme yaratılması için Dünya Bankası'nın üzerine düşeni yapacağını söyledi. Vorkink, KKTC konusunda yaptığı değerlendirmede, Kıbrıs'ta iki kesim arasında gelir farkının bulunduğunu, KKTC'nin, Güney'in üçte biri oranında bir gelire sahip olduğunu belirtti. Vorkink, Kuzey'deki ekonomik büyüme oranı yüzde 6 iken bu oranın Güney'de yüzde 2 oranında bulunduğunu, yani KKTC'nin büyüme potansiyelinin daha yüksek olduğunu vurguladı. KKTC'de, bankacılık, kamu yönetimi ve sosyal güvenlik alanlarında "reform"lara ihtiyaç olduğunu ileri süren Vorkink, KKTC'nin statüsü netleştiğinde büyük oranda yabancı sermaye yatırımının yapılacağını ileri sürdü. Kuzeyin turizm potansiyelinin güneyden daha çok olduğunu söyleyen Vorkink, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat'ın çalışmalarını desteklediğini belirtti.

Talat ile görüştü Talat ile geçtiğimiz günlerde görüştüğünü açıklayan Vorkink, "ABD, AB ve diğer uluslararası kurumlardan doğrudan mali destek alma konusunda bu ülkeler gerekli desteği verecekler" ifadesini kullandı. Vorkink, bu ayın sonunda, BM yetkililerinin, BM Güvenlik Konseyi'ne KKTC konusunda bir rapor sunmalarının beklendiğini belirterek, "ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, 2-3 hafta içinde, KKTC konusunda bir öneri paketini ortaya koyacağı yolunda bilgimiz var. Bildiğimiz kadarıyla, bu öneri paketi, sayın Talat'ın ABD'deki temasları sırasında ortaya koyduğu ihtiyaçları doğrultusunda olacak. Uluslararası toplumun, KKTC'ye adil bir yaklaşımda bulunacağına ve ekonomik ihtiyaçları konusunda destek vereceğine inanıyoruz. KKTC'ye yapılacak uluslararası doğrudan ve dolaylı mali yardım, Türkiye'nin de mali yükünün hafiflemesine katkıda bulunur" dedi.


Weston: KKTC'nin temsilcisi Talat'tır! ABD yönetimi, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı resmen devre dışı bıraktığını ilan etti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston, Washington için Kıbrıs Türklerini Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın değil, Başbakan Mehmet Ali Talat'ın temsil ettiğini ilan etti. Weston, Rum kesiminde yayınlanan Filelefteros gazetesine verdiği demeçte, "Kıbrıslı Türkleri Mehmet Ali Talat temsil ediyor. Rauf Denktaş Kıbrıs Türk toplumunun eski lideridir" dedi. Kıbrıs sorununun çözümlenmemesinde Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin hiçbir sorumluluğu kalmadığını iddia eden Weston, Rumların Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine engel çıkarmayacağını umduklarını da ekledi. Weston, Ada'da tek çözüm yolunun Annan Planı olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İşporta kuşatması

SONRAKİ HABER

Arı ürünlerindeki ithalat yasaklansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...