22 Mayıs 2004 21:00

İşkence bakanlık onaylı

Ebu Garip Cezaevi'nde patlak veren akıl almaz işkence skandalının bakanlık onaylı olduğu ortaya çıktı. ABD Adalet Bakanlığı, 11 Eylül olaylarının ardından Bush yönetimine gönderdiği notta 'hukuka uymak zorunda olmadıklarını' söyledi.

Paylaş
ABD yönetimi Irak'ta yaşanan işkence olaylarının 'sistematik değil münferit' olduğunu öne sürerken, işkenceye bizzat ABD Adalet Bakanlığı'ndan onay verildiği açığa çıkarıldı. ABD Adalet Bakanlığı avukatlarının, 11 Eylül 2001 saldırılarından 4 ay sonra, ABD Başkanı George W. Bush'a gönderdikleri bir bilgi notunda, "ABD ordusunun teröre karşı savaşı sırasında ve tutuklulara muamelede uluslararası hukuka uymak zorunda olmadığı" tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıktı. Newsweek dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre, bu bilgi notunun, ABD yönetiminin uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayma ve hatta Irak'taki Ebu Garip Cezaevi'nde işkence ve kötü muamele skandalına yol açan saldırgan sorgulama teknikleri için güçlü bir temel oluşturduğu belirtildi.

Cenevre'yi boşver! Bilgi notunda, savaş esirlerine muamele konusunda uyulması gereken kuralları öngören Cenevre Sözleşmesi'nin, Guantanamo'ya gönderilen Taliban ya da El-Kaide savaşçılarına uygulanmasına gerek olmadığı ve "çuvallamış bir devlet" olduğu için, Afganistan'ın savaşçılarının herhangi bir uluslararası anlaşma bakımından bir yasal statüsünün bulunmadığı ileri sürülüyor. Adalet Bakanlığı avukatlarından John Yoo ve Robert J. Delahunty tarafından 9 Ocak 2002 tarihinde "Anlaşmalar ve Hukukun El-Kaide ve Taliban Tutuklularına Uygulanması" başlığıyla kaleme alınan notta, çok daha ileri gidilerek, açıkça, normalde saygı gösterilmesi gereken savaş hukuku da dahil olmak üzere, hiçbir uluslararası hukuk kuralının ABD için uygulanamayacağı, çünkü bunların federal hukuk açısından bir statüsünün bulunmadığı savunuluyor.

Resmi çifte stardart Newsweek tarafından bir kopyası ele geçirilen bilgi notunda şöyle deniliyor: "Sonuç olarak, silahlı çatışmalara dair teamül haline gelmiş herhangi bir uluslararası hukuk kuralının bir yasal mesele olarak Başkan ya da ABD Silahlı Kuvvetleri için El-Kaide ya da Taliban üyelerinin tutuklanması ya da yargılanması konusunda hiçbir şekilde bağlayıcılığı bulunmamaktadır." Ancak ABD'nin uluslararası kurallardan başkalarını sorumlu tutabileceği belirtiliyor.


Ebu Garip fotoğraflarının çağrıştırdıkları Bağdat'ta bulunan Ebu Garip Cezaevi'nde çekilen fotoğraflar herkesi çok etkiledi ama İrlandalı Jim Auld, herkesten biraz daha fazla etkilendi. Yaşadıklarını Irish Times'a anlatan Jim Auld, 9 Ağustos 1971 yılında İngiliz askerleri tarafından mahkemeye bile çıkarılmadan İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanan 14 kişiden biriydi. Belfast'ta tutuklanan Auld ve diğer 13 kişi akıl almaz aşağılamalara mağruz kaldılar. Uzun sopalarla dövülen tutukluların bazıları çoraplarının içine cam parçaları konularak koşmaya zorlandı. Aralarında Auld'un da bulunduğu bazı tutuklular İngiliz askeri tarafından bacakları ayrık bir şekilde duvara dayandırıldılar. Bu halde kendilerine sürekli bir tıslama sesi dinletildi. Auld, yorulup ellerini bıraktıkan mahkûmların dövüldüklerini anlatıyor: "Defalarca bilincimi kaybedene kadar dövüldüm. Beni iyileştirip tekrar tutulduğumuz yere getirdiler." Başına kukuleta geçirilerek uçağa bindirilen Auld, uçaktaki işkenceyi şöyle anlatıyor: "Askerler bana binlerce metre havada olduğumu söylediler. Beni diz çökmeye zorladılar. Sırtımdan tutup öne doğru eğdiler. 'Bize herşeyi anlatacaksın' diyorlardı, 'yoksa kapının dışında bulursun kendini'. Yere indiğimizde her iki yanımda da birer adam vardı. Beni fırlattılar. Bayıldım." Auld, kafasını kaloriferin borularına vurarak kendisini öldürmeye çalışmış. Auld, askerlerin kendisini daha üst rütbelerin sorgulaması için 'kıvama getirdiğini' ancak kendisinin itiraf edecek birşeyi olmadığını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

İnsanlar da cesetler de sokakta kaldı

SONRAKİ HABER

Irak'ta işbirlikçilere rahat yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...