22 Mayıs 2004 21:00

İnsanlar da cesetler de sokakta kaldı

İsrail askerlerinin günlerdir yerle bir ettiği Gazze Şeridi'nde bulunan Refah kentinde Filistinliler'in yaraları sarılamıyor.

Paylaş
İsrail askerlerinin günlerdir yerle bir ettiği Gazze Şeridi'nde bulunan Refah kentinde Filistinliler'in yaraları sarılamıyor. Binlerce kişinin evsiz kaldığı kentte, Birleşmiş Milletler Filistinliler'e Yardım Kuruluşu (UNRWA) herkese yetecek kadar ev inşaa edemeyeceklerini açıkladı. UNRWA Başkanı Peter Hansen, 'İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde düzenlediği operasyonda yıktığı evlerin yeniden inşasının UNRWA'nın kapasitesini aştığını' söyledi. Hansen, Refah mülteci kampında yaptığı incelemede, durumun çok üzüntü verici olduğunu belirterek, "İnsanlar, bizden geçici bir çatı ve öncelikli ihtiyaçlarını karşılamamızı istiyorlar, ancak onlara çok şey vaat edemiyorum, çünkü tahribat bizim imar kapasitemizi aşıyor" dedi.

Cesetler gömülemiyor UNRWA Başkan'ın yaptığı açıklamanın günlerdir süren katliamın boyutları hakkında bilgi verdiği belirtildi. Evleri enkaz haline gelmiş Filistinliler'le de görüşen Hansen, bölgedeki durumun, İsrail'in 2002 yılının mart ve nisan aylarında Batı Şeria'nın Cenin kentinde başlattığı saldırılardan sonraki duruma benzediğini söyledi. 'İkinci Cenin' olarak adlandırılan bu facianın ardından sokakta kalanlar yalnız evsiz Filistinliler değil. Refah'ta gömülmesi gereken 25 ceset gömülemiyor. Çünkü ölenlerin yakınları İsrail ordusu tarafından Telal Sultan Mahallesi'nde durdurularak bu kişilerin yakınlarının cesetlerine ulaşmalarına ve cenaze törenine katılmalarına izin verilmiyor. Hansen, İsrail ordusuna bu konuda engel çıkarmaması için çağrıda bulundu. BM yetkililerine göre, 2000 yılında başlayan ikinci intifadadan beri İsrail, Refah'ta 2000 civarında evi yıktı, 11000'den fazla kişi bu yüzden evsiz kaldı. Filistinli bir insan hakları kuruluşu, geçen hafta İsrail ordusunun iki gün içinde 100'den fazla evi yıktığını açıklamıştı.

Batı Şeria'da intihar saldırısı Öte yandan, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bir intihar bombacısının, İsrail ordusuna ait bir kontrol noktasının yanında kendini havaya uçurması sonucu, biri ağır 5 kişi yaralandı. İsrail radyosu, yaralananlardan birinin asker olduğunu kaydetti. Polis, intihar saldırısının Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki Bekaot kontrol noktasının yanında meydana geldiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Gökkuşağı katliamı sürüyor

SONRAKİ HABER

İşkence bakanlık onaylı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa