22 Mayıs 2004 21:00

Gökkuşağı katliamı sürüyor

Gazze Şeridi'nde bulunan Refah mülteci kampından 'çekilmeye başladığını' söyleyen İsrail, Gökkuşağı katliamını sürdürmeye niyetli olduğunu gösterdi.

Paylaş
İsrail ordusu, iki gün önce Refah'tan çekilmeye başladığını açıklamasına rağmen mülteci kampında Filistinliler'e yönelik saldırılar sürüyor. İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampında 3 yaşındaki bir Filistinli kız çocuğunu öldürdüğü bildirildi. Filistin hastane kaynakları, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu, Bresil Mahallesi'ndeki evinde bulunan Revan Ebu Zeyd'in başına 2 merminin isabet ettiğini duyurdu. İsrail askerleri dün yine ev yıkamlarına da devam etti. Evlerin yanı sıra ambulansların çalışmasını engellemek amacıyla yollar da kullanılamaz hale getirilirken askerlerin ekili alanların üzerinden buldozerlerle geçerek bu alanları tahrip ettikleri bildirildi.

Çekilmiyor, yer değiştiriyor İsrailli yetkililer 'operasyonun' bitirildiği ve askerlerin çekildiği açıklamalarının doğru olmadığını belirttiler. Haaretz gazetesinde yer alan habere göre İsrail ordu kaynakları birliklerin sadece yer değiştirdiklerini ifade ettiler. Daha önce verilen haberlerde İsrail askerlerinin üç günlük operasyonun andından Refah'tan çıkmaya başladığını belirtilmişti. İsrail ordusu salı günü tanklar eşliğinde girdiği Refah'ta 20 kişiyi, çarşamba günü ise gösteri yapanların üzerine füze atarak 10 kişiyi öldürmüştü. Saldırılar sırasında yüzlerce ev de askerlar tarafından yıkılmıştı.

İşgalcilerin yalanları Bu arada İsrail ordusu komutanlarından General Shmuel Zakai Filistinliler'in üzerine füze atılmasının nedeninin askerlerin kendilerini korumaya çalışmaları olduğunu söyledi. Zakai yaptığı basın toplantısında Filistinli militanların göstericilerin oluşturduğu kalabalıktan yararlanarak İsrail birliklerinin konuşlandığı bölümlere gireceği korkusu ile askerlerin kalabalığa atey açtığını öne sürdü. Refah'ta salı gününden bu yana 50 Filistinli'nin tutuklandığını açıklayan Zakai, sadece Filistinli militanlar tarfından kullanılan beş evin yıkıldığını iddia etti. Görgü tanıkları ve Refah'ta yaşayan Filistinliler ise yıkılan ev sayısının çok daha fazla olduğunu belirtiyorlar. Ordu sözcüsü Ruth Yaron da masum insanların ölmesinden ve yaralanmasından dolayı "üzüntü" duyduklarını belirterek yaralıları İsrail hastanelerinde tedavi olmaya çağırdı.


İsrailliler de katliamı kınadı İsrail saldırılarına barış yanlısı İsraillier de sessiz kalmadı. Gazze Şeridi ve İsrail arasında yapılan gösteriye yüzlerce İsrailli katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda "Yaşananlar karşısında hiç kimse ben bilmiyordum diyemez. Hiç kimse evde oturup olan biteni izleyemez" denildi. İsrail ile Gazze Şeridi arasında bulunan Kissufim'de bir araya gelen binlerce İsrail vatandaşı bir haftadır 40'dan fazla Filistinli'nin ölümüne neden olan 'Gökkuşağı Operasyonunu' kınadı. Refah'a daha yakın olan Sufa'da gösteri yapmak isteyen İsrailliler polisin kendilerini engellemesi üzerine Kissufim'de barış taleplerini haykırdılar. İsrail polisi, 6 kişiyi gözaltına aldı. Lübnan ve Pakistan'da binlerce Şii gösteri yaparak, Amerikan ordusunun Irak'ın kutsal Şii kentlerinden Necef ve Kerbela'daki saldırılarını protesto etti. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde "Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm" sloganlarıyla ikiyüzbin kişinin yürüdüğü bildirildi. Göstericiler, Necef ve Kerbela'yı savunmak için ölmeye hazır olduklarını söylediler.


İsrail bildiriyle de tehdit ediyor İsrail askerlerinin Filistin sokaklarında Filistinliler'i tehdit eden bildiriler dağıttıkları belirtildi. Bildiride evlerin yıkılmasının nedeninin buralarda saklanan 'teröristler' olduğu söylenerek Filistinliler'e "Eğer yıkımların durmasını istiyorsanız orduya yardım etmelisiniz" deniliyor. Bu arada İsrail tanklarının bir hayvanat bahçesini de yerle bir ettikleri, birçok hayvanın enkaz altında kalarak öldüğü ve bahçenin iki kangurusu da dahil birçok hayvanın kaybolduğu belirtildi. Askerlerin bahçedeki papağanları da çaldığı ifade edildi. Hayvanat bahçesinin sahibi Ahmet Cuma çalınan papağanların çok değerli olduğunu ve askerlerin hırsızlıklarını gizlemek için hayvanat bahçesini tamamen yok etiklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Neden oyun oynayamıyorlar?

SONRAKİ HABER

İnsanlar da cesetler de sokakta kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...