21 Mayıs 2004 21:00

Tüm işçilerin direnişi

Bolu Patates Fabrikası işçileri, 2003 yılının Ağustos ayından beri sendikalaşma mücadelesi veriyor. İşçiler, önceki gün fabrikanın önüne kurdukları çadırlarda direnişe başladı. Sendikal hakların sadece Bolu'da değil her yerde engellendiğini belirten işçiler, "bizim mücadelemiz köle gibi çalıştırılmak istenen tüm işçilerin mücadelesi" dediler.

Paylaş
Bolu Patates Fabrikası'nda (Bol-Pat) Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan işçiler, fabrikanın yanına kurdukları çadırda direnişe geçti. Doğancı köyünün halkı ve yakınları direnişteki işçilerle dayanışmada bulunuyor. Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve insanca yaşanacak ücret için başlayan sendikalaşma çalışması sonucunda toplam 80 işçinin 61'i sendikaya üye oldu. Patron bunun üzerine "teknolojik yenilik" bahanesiyle 3 kişiyi attı. Ardından 6 işçiyi de İş Kanunu'nun 25/II-d maddesinde yer alan "İşverene ya da ailesinden birine sataşma" gerekçesini ileri sürerek tazminatsız bir şekilde attı. Baskılar sonucu 2 işçi işten ayrılırken, 17 işçi de sendikadan istifa etti. İşten atmaların ardından Türk-İş İl Temsilcisi Erdoğan Kefeli, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Atılan işçilerden Beratiye Tozan, örgütlenmelerine neden olan çalışma koşullarını şöyle anlattı: "Sabah sekizden gece üçlere dörtlere kadar çalıştığımız oldu. Yılın 8 ayında günde 12 saat çalışıyorduk ve fazla mesai ücreti ödenmiyordu. Yıllık izinlerimiz verilmedi, hafta sonu ve resmi tatillerimizi de kullanamadık. Yemek ve ihtiyaç molası için günlük sadece yirmi dakika veriliyordu." Sendikalaşınca üzerlerindeki baskının arttığını, sözlü sataşmaların olduğunu, işçilerin akrabaları yoluyla vazgeçirilmeye çalışıldığını, müdürlerin ve şeflerin kendilerine "teröristler" diye hitap ettiğini belirten Tozan, mücadelelerinin "köle gibi çalıştırılmak istenen tüm işçilerin mücadelesi" olduğunu söyledi.

Ailece direniyorlar Sabahat ve Hasan Sağıroğlu evli. Hasan Sağıroğlu, 7 ay önce işten atılmış. Sabahat Sağıroğlu ise bir hafta önce. Üç çocuğu, annesi ve babası da dahil olmak üzere yedi kişiye eşiyle birlikte baktıklarını söyleyen Hasan Sağıroğlu, "İşten çıkartıldıktan sonra hayatımız zorlaştı. Ben fabrikada mahkum kadrosunda çalışıyordum. Ben eski mahkum olduğum için, kanunlara göre fabrika beni bu şekilde işten çıkartamaz. Eşim ve ben haklarımız iade edilinceye kadar çadırda eylem yapmaya devam edeceğiz" dedi. Sabahat Sağıroğlu ise gerekli izinleri alarak hastaneye gitmiş. Daha sonra ise "Neden haber vermedin" diye tutanak tutarak işten atmışlar. 9 yıllık işçi Ahmet Tekcan da 2 çocuğu olduğunu ve çocuklarından birinin şaşılık tedavisi gördüğünü belirterek, işten atıldığı için kızının tedavisini yarım kaldığını söyledi. Tekcan, "Tazminat da almadık. 1 ay içinde ameliyat olmazsa, bir gözü görmez hale gelecek. Bizim tek suçumuz sendikalı olmak, işveren bizi sırf bu yüzden, ilgisiz gerekçeler göstererek işten çıkardı" diye konuştu. Anadolu Ajansı'na açıklamaya yapan fabrika müdürü Selçuk Taşkın ise işten çıkartılan işçilerle ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, iddiaları yanıtlamadı.


Siyah çelenk bıraktılar Direnişteki Bol-Pat işçileri, fabrika önüne siyah çelenk bıraktı. Burada yapılan açıklamada, sadece Bolu'da değil tüm Türkiye'de sendikalaşma nedeniyle işten atmalar yaşandığı belirtilerek, Anayasal hak olan sendikalaşmanın önüne geçilmek istendiği vurgulandı. İşçiler, çalıştıkları süre içerisinde fabrikada karşılaştıkları güçlükleri de dile getirdiler ve haklarını alıncaya kadar direneceklerini bildirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Savaş suçu işleniyor

SONRAKİ HABER

'Bu sektörde sigorta olmaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...