21 Mayıs 2004 21:00

İsrail elçisi gazetecilerden kaçtı

Filistin'de gerçekleştirdiği katliamlar ile tüm dünya kamuoyunun olduğu gibi Türkiye halkının da tepkisini toplayan İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Pinhas Avivi, dün CHP'ye yaptığı 1 saatlik ziyaretin ardından, gazetecilerin soruları ile karşılaşmamak için apar topar CHP'den ayrıldı.

Paylaş
Filistin'de gerçekleştirdiği katliamlar ile tüm dünya kamuoyunun olduğu gibi Türkiye halkının da tepkisini toplayan İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Pinhas Avivi, dün CHP'ye yaptığı 1 saatlik ziyaretin ardından, gazetecilerin soruları ile karşılaşmamak için apar topar CHP'den ayrıldı. Ziyaretin başlangıcında gazetecilerin fotoğraf çekmesi ve görüntü almasına izin verilirken, herhangi bir soru sorulmasına izin verilmedi. Ziyaretin ardından hemen CHP'den ayrılarak kamuoyunun karşısına çıkmaya cesaret edemeyen büyükelçi ile yaptıkları görüşmeyi aktaran CHP Genel BaşkanYardımcısı Onur Öymen, ziyaretin İsrail'in isteği üzerine gerçekleştirildiğini ifade etti. İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi ile 1'inci Sekreteri Sharon Barlisaar'ın Filistin'de son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili bilgi verdiğini belirten Öymen, Avivi'nin "Basında yer alan bilgilerin gerçeği tam yansıtmadığını" söylediğini aktardı. İsrail'e göre ölü sayısının basında yer alandan daha az olduğunu aktaran Öymen, Avini'nin "Filistinlilerin tank ateşi sonucunda hayatlarını kaybettiklerini ve helikopterden açılan ateş sonucunda sadece 1 kişinin öldüğünü ileri sürdüğünü" kaydetti. Öymen'in aktarımına göre Avivi, görüşmede, "Bunun bir hata olduğunu ve hatayı kabul ettiklerini, resmi olarak özür dilediklerini" ifade etti. Öymen, CHP'nin tutumu ile ilgili bilgi isteyen Avivi'ye CHP'nin önceki gün konu ile ilgili yaptığı açıklamanın metnini verdiklerini belirterek, "İsrail'in olayda hayatını kaybedenlerden resmen özür dilemesini, ailelerine gerekli tazminatın verilmesini ve bu olayda kusuru olanların yargılanmasını beklediğimizi, sadece üzüntü ifadesiyle bu meselenin sonuçlanmış sayılamayacağını söyledim" dedi. Irak ve Filistin konusunda tutumlarının net olduğunu belirten Öymen bunu AKP'den de beklediklerini belirtti.


FİLİSTİNLİLERİN YANINDAYIZ Harb-İş Genel Başkanı Osman Çimen, açıklamasında ABD ve İsrail'in gerçekleştirdikleri terörü kınadı. Çimen, ABD'nin himayesi altındaki İsrail'in düğün evlerini, miting alanlarını adeta atış poligonu olarak gördüğünü vurgulayarak, yapılanların insanlığın yok edilmesi anlamına geldiğine dikkat çekti. İnsanlığın mutlaka kazanacağının altını çizen Çimen, tüm insanların Filistin ve Irak halkının yanında olmasını istedi.

HAREKETE GEÇİLMELİ ÖDP Genel Başkanı Hayri Kazanoğlu, "İnsanlık bu vahşet karşısında acilen harekete geçmelidir" dedi. Kozanoğlu, hükümetin tepkisini yeterli bulmadığını bildirdi. "Ya Filistinli çocuklarla birlikteyiz ya da İsrail ordusuyla, ikisinin ortası yok" diyen Kozanoğlu, AKP Hükümeti'nin Meclis'teki çoğunluğunu Filistin halkı için kullanmasını istedi. ÖDP İstanbul İl Örgütü üyeleri de Galatasaray Postanesi'nden Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'ye gönderdikleri faksla İsrail ile yapılan anlaşmaların iptalini istediler.

NAZİLERİN ZULMÜ GİBİ TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, yaptığı açıklamada ABD ve İsrail'in yaptıklarının faşist Nazi zulmünün günümüzdeki benzeri olduğunu belirtti. Topçu, İsrail'i ABD'nin Ortadoğu'daki bekçisi olarak nitelendirerek "Halkların katledilmesine ve NATO'ya karşı çıkmak; barışı, ülkemizi ve çocuklarımızın yaşamını savunmaktır" dedi.

YAPTIRIM UYGULANSIN DEHAP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, İsrail'in dünyadan gelen tepkilere rağmen Filistin halkına yönelik saldırılarına devam edeceğini açıklamasının kaygı verici olduğu belirtildi. Açıklamada İsrail'in sivillere yönelik her saldırısının barış umutlarına vurulmuş bir darbe olduğu dile getirildi. Birleşmiş Milletler'in saldırıları kınamanın ötesinde katliamları durduracak yaptırımlar uygulamaya çağrıldığı açıklamada, İsrail'in saldırılara son vermesi istendi.

ÖNCEKİ HABER

NATO suç ortağı

SONRAKİ HABER

Savaş suçu işleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa