21 Mayıs 2004 21:00

Ramazan ayında da işkence

Zincirlenen, başlarına kukuleta geçirilen, acı verici pozisyonlarda saatlerce durmaya zorlanan, dövülen ve üzerlerine vahşi köpekler salınan Iraklılar... Bunlar, Irak'taki Amerikan işkencelerine dair yeni kareler...

Paylaş
Washington Post gazetesi, Amerikan askerlerinin Iraklılar'a yaptığı işkencelere ilişkin yeni fotoğraflar yayımlandı. Gazetedeki haberde, bu fotoğrafların ramazan ayında yapılan işkencelere ait olduğu belirtilerek; askerlerin 15 yaşlarındaki bir erkek çocuğa tecavüz ettiği ve bunun bir kadın asker tarafından görüntülendiği, tutukluların ağzından anlatıldı. Washington Post, ramazan ayında tutukluların İslam'ı ve Allah'ı reddetmeye zorlandığı, domuz eti yedirilerek içki içirildiği, tecavüzle tehdit edildiği ve kadın askerlerin önünde mastürbasyona zorlandığına yer verdi. Tutukluların üzerine binildiği, tacize uğradıkları ve yiyecekleri tuvaletten çıkarıp yemeye zorlandıkları da kaydedildi.

Dehşetin fotoğrafları Gazetenin yayımladığı yeni fotoğraflardan birinde, çamura bulanmış çıplak bir tutuklu, ayak bileklerinden kelepçeli olduğu halde, coplu bir Amerikan askeri tarafından düz bir çizgide yürümeye zorlanırken gösteriliyor. Bir diğer fotoğrafta, yerde yatan, kafasına torba geçirilmiş, elleri ve ayakları kelepçeli Iraklı tutuklular, bir asker tarafından yumruklanmak üzereyken görülüyor. 1511108 numaralı tutuklu Kasım Mehaddi Hilas, başına gelenleri ifadesinde anlattı. Hilas, başına torba geçirildikten sonra gül renkli, üstü çiçekli kadın iç çamaşırı giymeye zorlandığını ve ayrıca, orduya tercümanlık yapan bir Arabın, 15 yaşlarındaki bir erkek çocuğuna tecavüz ettiğini gördüğünü aktardı. Tecavüzün başka tutuklular tarafından görülmesinin çarşaf asılarak engellenmeye çalışıldığını anlatan Hilas, çocuğun çığlıkları üzerine bir kapıya tırmanarak ne olduğunu gördüğünü, bir kadın askerin de fotoğraf çektiğini kaydetti. Hilas, dua etmek istediğini söyleyince, hücre penceresine ayakları yere değmeyecek şekilde kelepçeyle asıldığını ve 5 saat bu halde tutulduğunu belirtti.

Sistematik tecavüz Askerlerin yatağa bağladıkları bir Iraklıya fosforik ışıklı bir cisimle tecavüz ettiklerini ve tutuklunun çığlıklar attığını ifade eden Hilas, bu durumun yine bir kadın asker tarafından fotoğraflandığını anlattı. 13077 numaralı tutuklu Haydar Sabar Abed Miktup El-Abudi ise ifadesinde, Amerikalı askerlerin kendilerini köpekler gibi elleri ve dizleri üzerinde yürümeye zorladığını, köpek gibi havlamalarının istendiğini ve bunu yapmayınca dövüldüklerini anlattı. El-Abudi, askerlerin hücrelerin zeminine su döktüğünü, tutukluların başlarına torba geçirilmiş halde yerde uyumasının istendiğini ve her şeyin fotoğraflandığını anlattı.

'Ben işkenceye inanırım' Gazete, adını açıklamadığı bir başka tutukluya Amerikan askerleri tarafından tecavüz edildiğini de bildirdi. Ebu Garib'e geldiğinde 4 saat boyunca kafasında torbayla diz çökmeye zorlanan tutuklu, Arapça konuşarak yerde sürünmesinin istendiğini ve bir polisin üzerine tükürdüğünü, sırtına, kafasına, ayaklarına vurduğunu aktardı. Bir başka tutuklu ifadesinde, kırık bacağına vurularak İslam'a küfretmesi ve İsa'ya teşekkür etmesinin istendiğini anlattı. İşkenceci asker, "Herhangi birşeye inanır mısın?" diye sorduğu tutukludan, "Allah'a inanırım" yanıtını alınca, "Ben işkenceye inanırım ve sana işkence edeceğim" dedi.

ÖNCEKİ HABER

NATO için iyiyse İsrail için de iyi!

SONRAKİ HABER

Iraklılar katliamı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa