20 Mayıs 2004 21:00

Hurdalar ölüm saçıyor

Kuzey Irak'tan İskenderun'daki demir çelik fabrikalarına getirilen savaş artığı hurdalar ölüm saçıyor. Ekinciler Demir Çelik Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 2 işçi öldü. Hurdaların kimyasal olduğu iddia edilirken, gazetecilerin olay yerine yaklaşmasına izin verilmedi.

Paylaş
Kuzey Irak'tan Türkiye'ye getirilen savaş artığı silah hurdaları 2 işçinin ölümüne, 1 işçinin de ağır yaralanmasına yol açtı. Hatay'ın İskenderun ilçesi Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Ekinciler Demir Çelik Fabrikası'nın hurdalığında önceki gece 23.00 civarında meydana gelen patlamada, Sait Yılmaz ve Adem Ülkü yaşamını kaybetti. Ağır yaralanan Fevzi Baykan adlı işçi İskenderun SSK Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yılmaz ve Ülkü'nün cenazeleri İskenderun Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, Baykan daha sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne götürüldü. Alınan bilgiye göre Irak'tan ithal edilen hurdaların bulunduğu bölümde işçiler, oksijen kaynağı ile çalışma yaptıkları sırada bir patlama oldu. Patlamanın ardından basın mensuplarının olay yerine yaklaşmalarına izin verilmedi. İskenderun Cumhuriyet Savcılığı ile jandarma ekibi fabrikada incelemelerde bulunurken, fabrika yetkilileri olaya ilişkin bir açıklama yapmadı. Patlamayla ilgili soruşturma sürüyor.

Kimyasal iddiası Irak'ın Zaho kentinden Türkiye'ye getirilen, Saddam Hüseyin döneminden kalma silah hurdalarıyla ilgili gerekli önlemler alınmayınca 2 işçi yaşamını kaybetti. Patlamamış bir havan bombasının oksijen kaynağı ile kesilmesi sırasında meydana gelen patllamada yaşamını yitiren işçiler, taşeron firmaya bağlı olarak çalışıyorlardı. Daha önce kapalı olan fabrika iki ay önce yeniden faaliyete geçti. Fabrikada 1000 civarında işçi çalışıyor. Bazı kaynaklar, Irak'tan fabrikaya getirilen savaş artığı silah hurdalarının kimyasal olduğunu iddia ederken, ABD'nin Irak'ta yıllardır denetlenmiş uranyum mermisi kullandığına dikkat çekiliyor. Bu tip mermiler düştükleri yerde ve kullanıldığı alanlarda radyoaktif etkiler gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

NATO gemileri Antalya'da

SONRAKİ HABER

Grevciler dayanışmaya çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...