20 Mayıs 2004 21:00

Itirafçilik TCK'ya taşındı

Pişmanlik Yasasi'ndan istediği sonucu elde edemeyen AKP Hükümeti, yeni bir hamle daha yaptı. Hükümet, yasanın kapsamını genişleterek, Türk Ceza Kanunu Tasarısı'na koydu.

Paylaş
"Topluma Kazandırma" adı verilen ve altı ay yürürlükte kalan Pişmanlık Yasası, kapsamı genişletilerek Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı'na konuldu. Tasarıda "Etkin Pişmanlik" başligi altinda düzenlenen hükümler, örgütü kuran ve yönetenleri de kapsiyor. Buna göre, örgütü kuran, yöneten ve üye olanlara, teslim olup bilgi vermeleri halinde ceza verilmemesi öngörülüyor. TCK ile ilgili çalişmalar AKP'nin iktidara gelmesiyle hızlandı. AKP Hükümeti iktidara geldikten kısa bir süre sonra, 'dağda bulunan örgüt üyelerinin teslim olması ve Kongra-Gel örgütünü dağıtmak' iddiasıyla "Topluma Kazandırma" adı altında Pişmanlık Yasası çıkardı. Altı ay yürürlükte kalan yasa; silahlı eyleme katılmamış örgüt üyeleri ya da örgüte yardım edenlere 'teslim' olmaları halinde ceza verilmemesini düzenliyordu. Eylemlere katılan örgüt üyeleri hakkında ise örgütten ayrılmaları ve yasadan yararlanmak için başvurmaları, faliyetler hakkında açıklama yapmaları ve örgütün dağılmasını sağlayacak bilgiler vermeleri şartı ile ceza indirimi getiriliyordu.

Yeni düzenleme Yasadan umduğu sonucu alamayan hükümet, yasanın çıkmasından kısa bir süre sonra, 'Örgütlerin faliyetlerini kesintiye uğratmak' iddiasıyla yeni bir Pişmanlık Yasası hazırlıklarına başladı. İçişleri Bakanlığı, yeni tasarının geniş kapsamlı olacağını ve "Örgütü idare edenler ile altındaki yönetim kadrosu"nu da kapsayacağını açıkladı. Bu kez çıkarılması planlanan yasa hem yapı hem de içerik olarak pekçok farklılıklar içeriyor. En belirgin farklılıklardan biri, "pişmanliga" ilişkin yasa maddelerinin Türkiye'nin temel yasalarından olan TCK Tasarısı'na konulması. Bu nedenle diğer pişmanlık yasalarında olduğu gibi belli bir yürürlükte kalma süresi yok. TCK Tasarısı'nda "Etkin Pişmanlik" başligi altinda düzenlenen hükümlerin, pişmanlik yasalarindan diger farki ise örgüt kurucularini da kapsamasi.


Yasanın kapsamı TCK Tasarisi'nda "Etkin Pişmanlik" başligi altinda düzenlenen hükümler şöyle:
  • 'Örgüt kurma suçu' nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amaci dogrultusunda 'suç' işlenmeden önce, örgütü dagitan veya verdigi bilgilerle örgütün dagilmasini saglayan kişi ceza almayacak.
  • Gönüllü olarak örgütten ayrildigini ilgili makamlara bildiren kişiye ceza verilmeyecek.
  • Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, 'pişmanlik' duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, cezaya hükmedilmeyecek.
  • Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen 'suçlarla' ilgili bilgi vermesi halinde, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı ceza almayacak.
  • Örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılacak.
  • Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulancak. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Naisbitt İstanbul'a geliyor

    SONRAKİ HABER

    Gençlerden bağımsızlık şöleni

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...