06 Ekim 2011 13:25

General Zeki Doğan’da farklı bir telaş var!

Kadınlar ve çocuklar kreşin kapısı önünde. Çocukların bir kısmı kaygılı, bir kısmı heyecanlı, anneler biraz endişeli ama mutlu bekleşiyorlar kreş kapısı önünde. Kadınların mutlulukları gözlerinden okunuyor. Çocuklarını güven içinde, emin ellere bırakacakları bir kreşleri var artık.Mahalleli kadınlar uzun uğ

General Zeki Doğan’da farklı bir telaş var!
Paylaş
Yurdagül Çabat - Boztaş Nuray Kılınç

Mahalleli kadınlar uzun uğraşlar sonucu açtırdı bu kreşi. Beş yıl önce kaba inşaatı bitmiş, sonra da çürümeye terk edilmiş bir binaydı burası. Kimse en ufak bir girişimde bulunmuyordu kreşin açılması için. “Eğitim için 7 yaş çok geç” reklamları ile eğitimin erken yaşta başlaması gerektiği vurgulanırken, Başbakan tarafından kadınlara “üç çocuk  doğurmaları” propaganda edilirken hem de.
Yetkililerin kreşin açılması için kendi kendilerine bir şey yapmayacağını anlayan mahalleli kadınlar, kolları sıvadılar. Muhtarlık Kadın Komisyonu öncülüğünde yazışmalar yaptılar önce. Yanıt alamayınca mahallenin tüm kadınlarına ulaşmak için toplantılar yaptılar, ardından imza kampanyası başlattılar. Gazete haberleri, program çekimleri gerçekleştirdiler. Seslerini daha çok duyurabilmek için basın açıklamaları yaptılar. Ve sonunda yetkililer bu sesi duymak zorunda kaldı, kreş açıldı.
Kadınlar artık bir araya geldiklerinde, kendi sorunlarına sahip çıktıklarında ve mücadele ettiklerinde başaramayacakları hiçbir şey olmadığını biliyor. Bugün onlar, tek bir kreşin de mahallenin ihtiyacına cevap veremeyeceğini, kreş hakkının tüm çocukların hakkı olduğunu ve kreşlerin ücretsiz olması gerektiğini biliyor. Tüm bunlar için de mücadele edeceklerini söylüyorlar.

Büyükanneler daha mutlu
Mahalleli kadınların bu mücadesi gazetemizde, Ekmek ve Gül’de birçok zaman yer aldı. Şimdi biz de onlarla birlikte kreşin kapısı önündeyiz ve aynı heyecanı yaşıyoruz. Bu arada beklemediğimiz bir şeyle karşılaşıyoruz. Kreş önünde bekleyen babaannelerin, anneannelerin sayısının daha çok olduğunu ve onların daha mutlu olduğunu görüyoruz.
Gülsüm Sevimli, Denizli’den torununa bakmak için geldiğini, kreşin açılmasına çok mutlu olduğunu belirtiyor. Denizli’ye, memleketine geri dönecek. Oradaki evini, komşularını çok özlediğini söyleyerek teşekür ediyor mücadele eden tüm  kadınlara.
Menekşe  Kerimoğlu, kreşe torununu getirdiğini ve çok heyecanlı olduğunu  söylüyor. Kreş için nasıl mücadele ettiklerini anlatırken hissettiği gurur gözlerinden okunuyor. “Çok çalıştık ama yılmadık” diyor, “Birçok kişi kreşin açılmayacağını söylüyordu. Mahalleli kadınlara ulaştık, hep birlikte kapı kapı dolaşarak imza topladık. Gerekli mercilere ulaştık ama bir yanıt alamadık. Bunun üzerine bir yandan toplantılara devam ettik bir yandan basın açıklamaları yaptık. Sonunda kreşi açtırdık. ”
Çalışan kadınların birçoğunun bakıcıya verecek parası olmadığı için çocuklarını ailedeki yaşlılara bıraktıklarını belirten Menekşe Teyze, burada torununun iyi bir eğitim alacağına, ehil ellerde daha iyi gelişeceğine inanıyor.

‘Ben de varım’
Dilbar Özdamar, çocuğunu gönderebileceği kreş olmadığı için mahalleden taşınmayı bile düşündüğünü, kreş açılınca vazgeçtiğini anlatıyor. Şimdi çok  mutlu. “Mahallemizde kreş tüm kadınlar için çok önemli bir ihtiyaçtı, biz bu ihtiyacı belirledik ve mücadele ederek kazandık” diyor. Kreş eğitiminin ücretsiz olması gerektiğini de ekliyor.
Gülay Dinçer de çocuğunu güvenle gönderdiği bu kreşin mahalleli kadınların mücadelesi ile açılmış olduğunu sonradan öğrendiğini belirtiyor. Bunun çok anlamlı ve önemli olduğunu düşünen Gülay da bundan sonra kadınların mücadelesi içinde yer alacak.


MUHTAR: BUNUNLA YETİNMEYECEĞİZ
Kreşin önünde bekleyenler arasında Mahalle Muhtarı Nurhayat Farımaz da var. Yeğenini getirmiş kreşe. Belli ki o da heyecanlı, hem yeğeni için hem çabalarının sonucunu gördüğü için. Hemen yanına yaklaşıyoruz. Zaten boş olan bu binanın kreş yapılması için başvuruda bulunduklarını, ancak uzun süre hiçbir şey yapılmadığını, ardından mahalleli kadınlarla giriştikleri mücadele sürecini anlatıyor. Mahalleli kadınların kreşin açılması ile yetinmeyeceklerinin ipuçlarını da veriyor. Daha önce kreş ücretinin yarım gün için 140 TL olduğunu, bu yıl ise tam gün için 120TL’ye düşürüldüğünü belirten Farımaz, bunun olumlu olduğunu ama kreşin ücretsiz bir hak olması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle de mahallede yeterli sayıda, ücretsiz kreş açılması için çalışmalarını  sürdüreceklerini bildiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Atlas bebeğin sendikalı annesi

SONRAKİ HABER

İşçiler birlik olsa...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...