20 Mayıs 2004 21:00

Savunma 'milli'leşiyor

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ordunun silah ihtiyacı için yerli firmalara ve iç pazara ağırlık verileceğini ifade etti.

Paylaş
Türkiye'de yılda 3 milyar dolar silaha yatırılıyor. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, ordunun silah ihtiyacının yerli üreticilerden karşılanması durumunda bu payın yükselebileceğini söyledi. Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Bayar, yeni "savunma sanayii" stratejisinde Türkiye'nin kendi tasarım ve üretimine ağırlık vereceğini söyledi. Yerli silah üreticilerinden KDV alınmaması gerektiğini savunan Bayar, başvuruları üzerine Maliye Bakanlığı'nın yeni KDV düzenlemesinde, bu şirketleri vergi dışı bırakacağını duyurdu. Bayar, Savunma Sanayii 2004 Yılı İcra Komitesi toplantısında, modern tank, taarruz-taktik-keşif helikopteri ve insansız hava araçları projelerinin mevcut ihalelerinin iptal edilmesinin savunma sanayii stratejisinde bir "u dönüşü" olarak adlandırılamayacağını söyledi. Böylelikle Bayar, ABD ve İsrail ortaklıklarından yine silah alımlarına gidilebileceği mesajını verirken, yeni açılacak ihalelere iptal edilen ihaledeki firmaların da katılabileceğini duyurdu. Bayar, bundan sonraki süreçte seçici olunacağını, tamamen yerli değil ama hangisi Türkiye için önemliyse o alana yoğunlaşarak tasarım ve üretime gidileceğini ifade etti. Savunma sanayii ihtiyacının ancak yüzde 20'sinin yerli şirketlerce karşılandığını, geri kalan yüzde 80'inin yurtdışından karşılama yoluna gidildiğinin altını çizen Bayar, Türkiye'nin yıllık 3 milyar dolar olan savunma sanayii tedarik harcamalarında yerli firmalara ve iç pazara ağırlık verilmesi halinde, yerli savunma sanayiinin ölçeğinin büyüyeceğini söyledi. Bayar, yasal olarak Savunma Sanayii Fonu'nun 2007 yılına kadar tasfiyesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, bu tarihten sonra Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın özel bütçeli bir kuruluş haline geleceğini bildirdi. Bayar, bu durumda bile Fon'un daha önceki gelirlerinin, dolayısıyla kaynağının aynen devam edeceğini ekledi. Bayar, özel bütçede kur riskinin olabileceğini Maliye ile görüşerek daha esnek harcanabilir ve kur riskinin olmadığı bir özel yapı isteyeceklerini söyledi.


FON YERİNE ÖZEL BÜTÇE Savunma Sanayii Fonu'nun 2007 yılına kadar tasfiyesinin öngörüldüğünü hatırlatan Bayar, bu tarihten sonra Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın özel bütçeli bir kuruluş haline geleceğini bildirdi. Bu çerçevede, Fon'un daha önceki gelirlerinin, dolayısıyla kaynağının aynen devam edeceğini vurgulayan Bayar, ancak bütçenin yıllık, projelerin ise 5-6 yıllık olması nedeniyle, mali kaynağın kullanımında bir sorun olacağını, ayrıca sürekli bir kur riskinin bulunacağını ifade etti. Savunma sanayii projelerinin finansmanı için daha esnek ve kur riskinin olmayacağı bir finansman yönteminin olması gerektiğini belirten Bayar, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile çalışarak, harcamalarda daha rahatlık sağlayabilecek bir kaynak kullanım imkânı isteyeceklerini bildirdi.


2010 SONRASININ HEDEFLERİ "Biz artık Türkiye'nin yeni tankını 2010'lardan sonrası için planlıyoruz" diyen Bayar, tankta ortak üretime gidilmesi halinde, bunun, örneğin Pakistan, Güney Kore gibi, savunma sanayiinde Türkiye ayarında ülkelerle yapılacağını ifade etti. Murad Bayar, tank üretiminde, yerli firmaların bazılarının tasarım, bazılarının da üretim boyutuyla işin içine gireceğini kaydetti.

SAVAŞ HELİKOPTERLERİ ALINACAK "Savaş helikopterini Türkiye kendisi yapmayacak, biz helikopteri dışarıdan alacağız" ifadesini kullanan Bayar, eski ihalede, lisanslı bir üretim çerçevesinde 145 adetlik yüksek bir ihtiyaç öngördüklerini ama yeni ihalede bu ihtiyacın düştüğünü belirtti. Bayar, "İhtiyacı karşılamak için ilk aşamada 50 helikopter satın alacağız" dedi. Bayar, ilk olarak çıkacakları 50'lik paketin 5-10 tanesini daha erken isteyebileceklerini bildirdi.

İNSANSIZ HAVA ARACI PROJESİ Stratejik alanlarda Türkiye'nin yerli üretim tercihine yöneleceğini vurgulayan Bayar, bu yaklaşıma bir örnek vererek, "İnsansız hava aracını tamamen kendimiz tasarlayarak, üretebiliriz" dedi. İnsansız hava araçlarının tüm alt sistemlerinde, Türkiye'nin yeterli tecrübeye sahip olduğunun altını çizen Bayar, bu projenin ihalesinin iptal edilmesinin, 'bunu biz kendimiz yaparız' anlamına geldiğini kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Köy düğününe bomba: 45 ölü

SONRAKİ HABER

Çukurova'da zarar
   7 katrilyon liraya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...