19 Mayıs 2004 21:00

'Okullar sorgu odası gibi'

Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Sayım Gültekin, somut dayanağı olmayan soruşturmaların cezaya dönüştüğünü söyledi. Gültekin, bu duruma karşı öğrenciler ve velilerle ortak tavır koyacaklarını söyledi.

Paylaş
AKP'nin tek başına hükümet olmasının hemen ardından Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine getirilen Reşat Kumbasar, eşi benzeri görülmemiş bir kadrolaşma faaliyeti yürütüyor. Özellikle Eğitim-Sen üyesi olan öğretmenler, soruşturma, sürgün, yer değiştirme cezalarına, yasa ve yönetmelikler hiçe sayılarak keyfi uygulamalara maruz kalıyor. Şu ana kadar yaklaşık 500 eğitimciye soruşturma açıldı. Soruşturmalar sonucunda 60 kadar eğitimci sürgün edilirken, 200 civarında eğitimciye de çeşitli cezalar verildi.

Komik gerekçeler Eğitimcilere verilen cezaların gerekçeleriyse tek kelimeyle komik. Örneğin, Tophane İlköğretim Okulu'nda, "Çanakkale Zaferi kutlamaları milli duyguları yeterince okşayıcı olmadı" gerekçesiyle öğretmenler hakkında soruşturma açıldı. Bir başka okulda ise alt (özürlü) sınıf öğrencilerine ders veren bir öğretmen, öğrencilere Eğitim-Sen propagandası yaptığı gerekçesiyle maaş kesim cezası ve sürgünle cezalandırıldı. Eğitim-Sen üyesi Mudanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Genç, "Norm fazlası öğretmeni ilçede görevlendirdiği, ödül ve taltiflerde objektif davranmadığı, Eğitim-Sen'lilere ödül verdiği, bir muhtara 'hangi partiye oy verdiyseniz o işinizi yapsın' dediği, yöneticilik teklif ettiği öğretmenlere Eğitim-Sen'e üye olmaları için telkinde bulunduğu" gerekçeleriyle 3 ay görevden uzaklaştırıldı. Kademe ilerlemesi de 1 yıl süreyle durdurulan Genç'in görev yeri de değiştirildi. Cengiz Yalçın adlı öğretmen ise "Ders saatlerinde sendikal faaliyet yürüterek öğrencileri zarara uğratmak, Türk Eğit-Sen'li öğretmenlere karşı hasmane tavır göstermek" gibi nedeniyle maaş kesim cezası aldı. Yalçın'ın soruşturmalarla başlayan yargı süreci ise devam ediyor. Başka bir öğretmene de "Okulda yıpranmak, öğrencilere aşırı samimi yaklaşım (küçük öğrencilerin süt dişlerini çekmek vb.)" gibi nedenlerle kınamanın yanı sıra görev yeri değişikliği cezası verildi.

Yüzlerce örnek var Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Sayım Gültekin, "Milli Eğitim'de suların bir türlü durulmadığını, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde soruşturma, sürgün ve cezaların devam ettiğini" söyledi. Gültekin, gazetemize yaptığı açıklamada, yaşananlara yüzlerce örnek verilebileceğini belirterek, "Okulların eğitim kurumu olmaktan ziyade sorgu yerine dönüştüğüne" dikkat çekti. Somut hiçbir dayanağı olmayan soruşturmaların çeşitli biçimlerde cezaya dönüştüğünü söyleyen Gültekin, sürgün edilen eğitimcilerin yerine de hiçbir vasıf gözetilmediğini, özellikle müdür ve müdür yardımcılığı görevlerine siyasi iktidarın yandaşlarının atanmasında hiçbir sakınca görülmediğini belirtti.

'Yol geçen hanı değil' Bu durumun eğitimciler arasında gerilim yarattığını, çalışma yaşamını ve dayanışma ilişkilerini bozduğunu, ispiyonculuğun gelişmesine neden olduğunu aktaran Gültekin, yetkililerin durumu çözmek yerine kayıtsız kaldıklarına dikkat çekti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki durumun İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne de yansıdığını ifade eden Gültekin, ilçelerde bazı yöneticilerin eğitimciler karşısında adeta cellat kesildiğini sözlerine ekledi. Gültekin şöyle devam etti: "Hiç kimse Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü yol geçen hanı, kendini de deli dumrul görmesin. Sendikamız durumu yargıya taşıyacaktır. Diğer yandan bu usulsüzlükler ve antidemokratik uygulamalar karşısında demokratik tepkimizi süreklileştireceğiz. Bu kanunsuz durum karşısında eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler birlikte tavır koyacağız."

ÖNCEKİ HABER

Konsolosluk önünde NATO karşıtı eylem

SONRAKİ HABER

Sendika düşmanlığının faturası büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...