19 Mayıs 2004 21:00

Bağımsızlık yürüyüşü

Resmi kutlamalar spor bayramı havasında geçerken, Türkiye'nin birçok yerinde ABD karşıtı eylemler yapıldı, bağımsızlık için yüründü.

Paylaş
Ankara Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Toplulukları'nın çağrısıyla dün Ankara'ya gelen çeşitli üniversitelerden gençler, "Ya istiklal ya ölüm, tam bağımsız Türkiye", "Yaşasın bağımsız cumhuriyet, yaşasın özerk üniversite" taleplerini dile getiren pankartlar açtılar. DTCF önünde yapılan mitingin ardından öğrenciler, Anıtkabir'e yürüdü. İstanbul, Mersin, Kocaeli, İzmir, Diyarbakır ve diğer illerde bulunan üniversitelerdeki Atatürkçü Düşünce Toplulukları'nın çağrısıyla Ankara'ya gelen öğrenciler dün saat 11.00'den itibaren DTCF önünde toplandı. 800-900 kişilik bir topluluğun katıldığı eylemde sık sık Denktaş'a destek sloganları atılırken, sunucu da "Söyle Rauf Bey Beşparmak Dağları bizi saklar mı?" diye seslendi. Eylemde Atatürk ilkelerinin tek tek yazılı olduğu dövizler de açıldı. Grup Kapris'in bir saate yakın süren konserinin ardından, Ankara Üniversitesi Konseyi Başkanı İhsan Doğan ve her üniversiteden Atatürkçü Düşünce Topluluğu adına temsilciler konuştu. Yapılan konuşmalarda ulusalcı gençliğin karşı devrime karşı birleşmesi çağrıları yapılırken, "cumhuriyetin kaleleri" olarak nitelendirdikleri üniversiteleri koruyacakları da belirtildi. YÖK Tasarısı'nın mevcut sistemi yıkmanın ötesine geçmediğine, imam hatiplerin önünün açılmak istendiğine vurgu yapılan konuşmalarda, "Kemalist devrimin yeniden yaşama geçirilmesi" istendi. Üniter devlet için tehdit olduğunu belirttikleri Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'na karşı çıkacaklarını belirten konuşmacılar, "Kopenhag kriterleri değil, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası" dediler. "Cumhuriyet aleyhine hangi baş kalkarsa kopartacağız" diyen konuşmacılar, Kıbrıs'a da sahip çıkacaklarını ifade ettiler. Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Şenal Sarıhan, Avukat Ceyhan Mumcu, İP yöneticileri, ODTÜ'den Doç. Çağatay Keskinok, Kültür-Sen Başkanı Bilal Şimşir, eski Hakim Vural Savaş, Atatürkçü Düşünce Derneği yöneticileri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in de destek verdiği eylemde, "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganları atılarak Irak'ın işgali de protesto edildi.


İncirlik kapatılsın Adana'da hava sıcaklığı nedeniyle resmi 19 Mayıs kutlamaları akşam saatlerine ertelendi. Buna rağmen İncirlik Üssü'nün kapatılmasını isteyen gençler, eylem yaptılar. İncirlik Üssü önünde bir araya gelen gençler, İncirlik Üssü, ABD ve NATO'yu protesto ettiler. Emek Gençliği, DEHAP ve Özgür Parti gençliğinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Tarık Mercan, 19 Mayıs'ın bağımsızlığın kazanıldığı gün olarak gençliğe armağan edildiğine işaret etti. Resmi ağızların bugün kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin eşsizliğine vurgu yaptıklarını aktaran Mercan, "Bütün bunları söyleyenler öte yandan ülkemizi ve geleceğimizi karanlığa sürüklüyorlar" diye konuştu. "Şimdi 28-29 Haziran'da Türkiye'yi eli kanlı Bush'a, NATO'ya ve onların işbirlikçilerine dar etme günüdür" diyen Mercan, AKP'nin ABD mandacılığına karşı kurtuluş savaşında olduğu gibi bağımsız demokratik bir Türkiye'yi yaratma mücadelesini büyütme çağrısı yaptı.


'NATO savaş aygıtıdır' Emeğin Partisi Adana İl Örgütü'nün düzenlediği "İşçiler NATO ve BOP'u tartışıyor" söyleşisine Mersin Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Akkaya katıldı. NATO'nun Sovyetler Birliği'ne karşı kurulduğunu, ancak Sovyetlerin yıkılmasına rağmen varlığını sürdürdüğünü belirten Akaya, gelinen aşamada NATO'nun yeniden yapılandırıldığını söyledi. NATO'nun emperyalistlerin savaş aygıtı ve askeri gücü olduğuna dikkat çeken Akkaya, İstanbul'da toplanacak zirvede Büyük Ortadoğu Projesi'nin hayata geçirilmek istendiğini vurguladı. Akaya, ABD emperyalizminin Ortadoğu'ya hakim olmayanın dünyaya hakim olamayacağını düşündüğünü belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Müzelere ağıt haftası

SONRAKİ HABER

Bakırhan: Gençlik barışın teminatıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa