19 Mayıs 2004 21:00

ABD'nin kölesi olmayacağız

ABD Başkani Bush'un, 6 Mayıs'ta açıkladığı ve "Küba'nın özgür bir ülkeye dönüşeceği günü çabuklaştırmak" biçiminde gerekçelendirdiği paketi, Küba'nın Türkiye Büyükelçisi Miguel Andres Lamazares Puello ile konuştuk.

Küba'nın Türkiye Büyükelçisi Miguel Andres Lamazares Puello, "Küba'nın özgür bir ülkeye dönüşeceği günü çabuklaştırmak" savıyla açıkladığı paketi gazetemize değerlendirdi. Büyükelçisi Miguel Andres Lamazares Puello, paketin açıkça bir savaş ilanı olduğunu belirtirken, "Asla ABD'nin kölesi ve sömürgesi olmayacağız" dedi. Koltuğunu Demokrat Parti'nin adayı John Kerry'e kaptırmak istemeyen Bush, bir önceki seçimleri kazanmasında önemli rol oynayan Amerika'daki Kübalı karşı-devrimci unsurlara göz kırpıyor. ABD yönetiminin planına göre; Küba hükümetinin devrilebilmesi için tüm karşı devrimci faaliyetlere daha çok destek verilmesi ve Küba'ya uygulanan ambargonun sertleştirilmesi öngörülüyor.

'Savaş açiklamasi niteliginde' Gelişmeleri gazetemize degerlendiren Küba'nın Türkiye Büyükelçisi Miguel Andres Lamazares Puello, Bush ve kabinesinin "neo-faşist ve neo-muhafazakâr" bir niteliğe sahip olduğunu belirterek, Küba Devrimi'ne karşi daha saldirgan bir politika izledigini kaydetti. George Bush'un kardeşi Florida Eyaleti Valisi Jet Bush'un "Irak'tan sonra sıranın Küba'da olduğuna" dair sözlerini hatırlatan Lamazares, "Şu anda karşi karşiya bulundugumuz durum beklemedigimiz bir durum degil" dedi. Lamazares açıklanan önlem paketinin Küba-ABD ilişkilerine sekte vurabileceğine ve şiddeti artırabileceğine dikkat çekerek, "Bu plan bir savaş açiklamasi niteligi taşiyor" diye konuştu. Latin Amerika'da son dönem yükselen halk hareketlerine ve halkçı iktidarlara işaret eden Lamazares, ABD'nin Küba üzerinden, Bolivya, Uruguay, Brezilya, Arjantin ve Venezüella başta olmak üzere Latin Amerika ülkelerine bir mesaj vermeye çaliştigini kaydetti. Latin Amerika'da sosyalist bir ülkenin yaşamini sürdürmesinin ABD'ye rahatsızlık verdiğini kaydeden Lamazares, "Küba'nın Latin Amerika halkları ve diğer halklar için bir örnek teşkil etmesi bu önlem paketinin açıklanmasının önemli sebebini oluşturuyor" dedi. Latin Amerika halkının neo-liberal, vahşi kapitalist politikalara karşı ayağa kalktığının altını çizen Lamazares, ABD'nin Latin Amerika'nın denetimini elinde tutmak için öncelikle Küba'ya yöneldiğini dile getirdi.

'Asla geriye dönmeyiz' ABD'nin Küba halkının 45 yılda kurduğu düzenini tümüyle değiştirmeyi planladığına değinen Lamazares, ABD'nin Küba'dan "dünya pazarına açılması ve batılı ülkeler sistemine geçmesini" istediğini dile getirdi. ABD'nin neo-kolonial bir sistem öngördüğünün altını çizen Lamazares, "Bizi de ABD'nin bir sömürgesi ve kölesi yapmak istiyorlar ama biz hiçbir zaman geriye dönmeyi düşünmüyoruz. Böyle bir duruma düşmeyecegiz" dedi. Lamazares, Küba Devrimi'nin en büyük özelliğinin "Küba halkının birliği, beraberliği ve devrime vermiş olduğu desteği" olduğunun altını çizdi. 14 Mayıs'ta Havana'da 1 milyonu aşkin kişinin ABD'nin önlem paketini protesto ettiğini hatırlatan Lamazares, Fidel Castro'nun "Eğer bir savaş olursa ben en ön cephede olacağım ve savaşarak öleceğim" sözlerine dikkat çekti.

'Küba mafyasına yeşil ışık' ABD Başkani Bush'un bir önceki seçimleri kazanmasında ABD'deki Küba mafyasının, kapitalizmi savunan Batistacı karşı devrimcilerin önemli bir rol oynadığını belirten Lamazares, bu grupların Bush'a ciddi parasal desteklerde bulunduğunu ve seçim dönemindeki kimi yolsuzluklarda yer aldığını bildirdi. Bush'un bu gruplara vaattlerde bulunduğunun altını çizen Lamazares, yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi Bush'un "müttefiklerinin taleplerini yerine getirmeye çalıştığını" ifade etti. Küba'ya dostluk ve dayanışma örneği gösteren herkese teşekkür eden Lamazares, gazetemiz aracılığıyla Türkiye halkına Küba'daki son gelişmelere dair bilgi vermenin kendileri için önem taşidigini ve bilgilendirme faaliyetlerine devam edeceklerini ifade etti.


"Özgür Küba" paketinden satırbaşları*
  • Küba Devrimi'ni yıkmayı amaçlayan eylemlere 2 yıl içinde 59 milyon dolar aktarılacak.
  • Küba'da bir "sivil toplum"un yaratılmasında kullanılacak uluslararası bir fon oluşturularak, karşı devrime mali ve lojistik destek sağlayan bir kurye örgütü kurulacak.
  • Seçilmiş karşı devrimcilerin ABD ve Latin Amerika'daki üniversitelerde eğitim görmesi için burs programı kurulması için hazırlıklar yapılacak.
  • Bir uçaktan yayın yaparak karşı devrimci faaliyetleri destekleyen TV ve radyo istasyonlarına 18 milyon dolar tahsis edilecek.
  • Küba'nın saygınlığına zarar vermeyi amaçlayan uluslararası kampanyalara 5 milyon dolar ayrılacak.
  • ABD'deki göçmen Kübalıların para ya da paket yollayacakları kişiler, yalnızca yakın akrabalarla sınırlanacak. Ancak ABD'de yaşayan Kübalilarin yakin akrabalari olsalar bile "hükümet görevlisi ya da Komünist Parti üyesi" akrabalarına para ya da paket yollaması yasaklanacak.
  • ABD'de yaşayan Kübalilarin Küba'yı ziyaret etme hakları "yılda bir sefer"den, "üç yılda bir sefer"e indirilerek, Küba'yı ziyaret etme hakkı sadece Küba'da yakın akrabası bulunanlara verilecek.
  • ABD'de yaşayan Kübalilarin Küba'yı ziyaretlerinde harcayacakları para miktarı günlük 164 dolardan 50 dolara indirilecek.
  • ABD vatandaşlarının ve kurumlarının eğitim ve akademik amaçlarla Küba'ya ziyaret düzenlemesine çok daha sıkı kurallarla sınırlama getirilecek.
  • Küba'nın uluslararası alandaki ticari faaliyetlerine sekte vuracak düzenlemelere gidilecek.
  • Üçüncü ülkelerde, Küba'ya yapılan turistik ziyaretlerin gözden düşürmeyi hedefleyen faaliyetler desteklenecek.
  • Amerikan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde tüm bu tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmekle görevli bir Küba'da Geçiş Süreci Koordinatörlügü kurulacak.

  • ÖNCEKİ HABER

    Resmi törenlere, YÖK
       tartışması damga vurdu

    SONRAKİ HABER

    Hakimiyet kavgası

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa