19 Mayıs 2004 21:00

Resmi törenlere, YÖK
   tartışması damga vurdu

Ankara'da yapılan törende Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ne Gençliğin Cevabı metnini okuyan imam hatip lisesi öğrencisi, Kuvvet Komutanları tarafından alkışlanmadı. Törene türbanları ile katılan iki kadın ise dışarı çıkarıldı.

Paylaş
19 Mayis Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı yurt genelinde çeşitli tören ve etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar dolayısıyla Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkani Ahmet Necdet Sezer'in başkanligindaki devlet erkaninin Anitkabir'i ziyaretiyle gerçekleştirildi. Atatürk'ün kabrine kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk koyan Sezer, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunlari yazdi: "Ulusumuzun bağımsızlık ve özgürlük yolundaki kararlılığının simgesi olan 19 Mayıs 1919; laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ne giden sürecin başlangici olmuştur. Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden ödün vermeden evrensel degerlerin işiginda gelişmek, uygarlik yarişina etkin bir biçimde katilmak ve bilgi çagina yön veren ülkeler arasinda yer alabilmek için, ayni kararlilikla çabalarimizi sürdürmekteyiz.'' Öte yandan, sabah erken saatlerde Anıtkabir çevresinde dolaşan cüppeli 2 kişi, polis ekiplerince gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Komutanlar imam hatipliyi alkışlamadı Ankara'da 19 Mayıs Stadyumu'nda yapılan törende Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ne Gençliğin Cevabı metnini okuyan imam hatip lisesi öğrencisi Kuvvet Komutanları tarafından alkışlanmadı. Törene Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve eşi, devlet bakanı ve başbakan yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Abdüllatif Şener, TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya kuvvet komutanları ve eşleri, bazı milletvekilleri, YÖK üyesi Tahsin Kesici, sivil ve askeri erkan, yabancı misyon şefleri ile yabancı askeri ataşeler katıldı. Törende konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ilginç bir benzetme yaparak, Almanya ve Japonya'nın yetişmiş, azimli ve kararlı insanlar sayesinde II. Dünya Savaşı'nın külleri arasından bugüne geldiklerini söyledi.

Sarıgül de Samsun'daydı Samsun'da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında, Atatürk'ün Samsun'a çıkışını sembolize eden bayrak, müze, gemi Bandırma Vapuru'ndan törenle karaya çıkarıldı. Şişli Belediyesi tarafından Cumhuriyet'in 80. yılı kutlamaları kapsamında yaptırılan dev Türk Bayrağı ise, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından Vali Demir'e teslim edildi. İzmir Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen törende de Gençliğin Ata'ya Cevabı'nı imam hatip lisesi öğrencisi Mustafa Koçak okudu.

YTÜ'den AKP'ye mesaj İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ayhan Alkiş, ''Üniversitelerin özerkliğini namusumuz olarak görüyoruz. Hiçbir iktidar, üniversite mensuplarını doğruları söylemekten alıkoyamaz'' diyerek YÖK tartışmalarına burada da devam etti. İstanbul Kartal'da da, Kaymakamlık ve İlçe Belediyesi'nce, ''Atatürk'ü Anma Halk Yürüyüşü'' düzenlendi. Bu arada, kaymakam Şahin, yürüyüşün ardindan Kartal Meydani'nda asılı olan "Yurtta Birlik Dünyada Barış İçin Atatürk'ü Anma Halk Yürüyüşü'nde Buluşalim. Kartal Kaymakami Dursun Ali Şahin'' yazılı pankartı görünce, yanındaki yetkililere, "Bunu kim yazdı. Benim böyle bir pankarttan haberim yok. Hemen indirin'' diyerek pankartı indirtti. Beyoğlu Belediyesi, bayram etkinlikleri kapsamında, 400 öğrenciyi Çanakkale gezisine götürdü.

Bolu'da izdiham Bolu'da kutlamaların yapıldığı Atatürk Stadyumun açık tribünlerinin bir bölümü bir saat boş tutuldu. Bu sırada tel örgülerin arkasından töreni izlemek zorunda kalan halktan tepkiler yükselince tribünler halka açılmak zorunda kaldı. Halkın bir anda tribüne girmek istemesi izdihama neden oldu. Diğer birçok ilde de 19 Mayıs dolayısıyla resmi törenler düzenlendi.


İstanbul'da Nâzım'ın şiiri okundu İstanbul'daki resmi kutlamalar İnönü Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Etkinlikler sabah saatlerinde Taksim Aniti'na Vali Muammer Güler, 1.Ordu Komutanı Yaşar Büyükanıt ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tarafından çelenk koyulmasıyla başladı. Andından İnönü Stadyumu'nda kutlamalar yapıldı. Vali Güler ve üst düzey devlet görevlilerinin katıldığı törende resmi geçidin ardından öğrenciler folklor ve dans gösterilerini sundular. Kürsüye çıkan öğrenciler Nâzım Hikmet'in "Yaşamak tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" dizeleriyle başlayan şiirini okudular.


Diyarbakır'da çıplak ayakla yürüttüler Diyarbakır'da yapılan 19 Mayıs kutlamalarında öğrenciler, gösteriyi yalınayak gerçekleştirdi. Atatürk Stadyumu'ndaki törenlerde lise öğrencilerinden oluşan akrobasi grubundakilerin ayakkabılarının farklı renklerde olduğu görülünce, öğretmenler, öğrencilerden ayakkabıları çıkarmalarını istedi. Öğrenciler de bunun üzerine ayakkabılarını topluca bir yere bırakıp, başına da bir arkadaşlarını nöbetçi koyduktan sonra gösteriye başladı. Öğrenciler, gösteriden sonra, gazetecilerin sorusu üzerine, çirkin görüntü oluşturduğu gerekçesiyle öğretmenleri tarafından ayakkabılarının çıkartılmasının istendiğini belirtirken, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise üzerlerindeki elbiseleri kirletmemeleri için öğrencilerin ayakkabılarını çıkarttıklarını söylediler. Töreni, Vali Nusret Miroğlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Necdet Özel, 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de izledi.

ÖNCEKİ HABER

TOBB'un 59. Genel Kurulu

SONRAKİ HABER

ABD'nin kölesi olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...