19 Mayıs 2004 21:00

Hükümet zam paketi hazırlıyor

Hükümet, ekonomi doğru yolda, yaptıklarımız iyi, hedefler tutturulacak diye açıklamalar yaparken, bir yandan da zamlar yapıyor.

Paylaş
Hükümet, ekonomi doğru yolda, yaptıklarımız iyi, hedefler tutturulacak diye açıklamalar yaparken, bir yandan da zamlar yapıyor. Akaryakıt ürünlerine ve LPG'ye yapılan zamlar sonrasında KİT ürünleri, elektrik ve doğalgaza yeni zamlar ve vergi artırımları yolda. Ekonomi kulislerinde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yapısal tedbir takvimi açıklayacaklarını ilan ettiği konuşuluyor. Babacan'ın "şartlar gerekirse KİT ürünlerine zam yapmaktan çekinmeyiz, herkesin aklına gelebilecek tedbirler üzerinde duruyoruz" dediği, mali disiplinden kesinlikle taviz vermeyeceklerini açıkladığı belirtiliyor. Babacan, karar vermeden zamları ilan etmediklerini de ekleyerek, "iyiye" gittiği söylenilen ekonominin ağır yükünü yine halkın sırtından çıkaracaklarını duyurdu.

Ard arda gelecek Yaz aylarına doğru açıklanacak olan tedbir paketinde ilk sırayı KİT ürünlerine zam yapılması oluşturuyor. Ardından dolardaki yükselişin etkilediği doğalgaz alım fiyatlarının yansıtılmasıyla elektriğe zam yapılması bekleniyor. Doğalgaz zammı ve yeni vergiler ise bu zamları takip edecek. Bu zamların hepsi de açık veren bütçeye, borçların ödenmesine ve faiz dışı fazlaya gidecek. Babacan, IMF ile devam konusunda bir süredir devam eden ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bile açıkça ilan ettiği "ilişkiler devam edecek" tartışmasının da sona erdirilmesini istiyor. Babacan, IMF ile bir an önce nasıl bir anlaşma yapılacağının açıklanacağını kaydediyor. Faiz dışı fazlanın tartışmalarının da yanlış olduğunu ve hedefin tutturulacağını ilan eden Babacan, ne kadar gerekiyorsa o kadar faiz dışı fazla olacağını belirtiyor.


ÖZEL SEKTÖRDEN ZAM SİNYALİ Hükümetin zamlarının ardından önü açılan özel sektör de yapacağı zamların hesabına başladı. İlk zam Turkcell'den geldi. Turkcell, konuşma ücretlerine ortalama yüzde 3.22 zam yaptı. Gıda sektöründe sıvı yağlarda yüzde 5'lere varan zam olurken, bakliyatta yüzde 4-5 arasında fiyat artışları yaşandı. Çelik ürünlerinde yüzde 10-18 oranlarında zam görüldü. Plastik sektöründe de zam kapıda.

ÖNCEKİ HABER

Dertleri kota artırımı

SONRAKİ HABER

Alım sözleşmesinin iptali
   tütün ekimini yasaklamaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...