19 Mayıs 2004 21:00

Dertleri kota artırımı

Nişasta bazlı şeker üretimi yapan firmalar, ithalat kontenjanına fazla başvuru olmasını bile kotaların artırılması gerektiğine bağladılar.

Paylaş
Şekerpancarı üreticisine kota konularak, üretimi kısıtlanarak, onbinlerce pancar üreticisi zor durumda bırakılırken, nişasta bazlı şeker (NBŞ) için düşük vergi ile ithalat yapılıyor. İthalatı için başvuru alınan NBŞ şekerpancarından da karşılanabilirken, Dış Ticaret Müsteşarlığı, 10 bin ton laktoz ithalatı için tarife kontenjanı açtı. Her fırsatı NBŞ kotasının artırılması için kullanmaktan çekinmeyen başta Cargill olmak üzere NBŞ ile üretim yapan firmalar açılan kontenjanın tam 4 bin katı başvuru yaptılar. Bu başvuruları ise sektör temsilcileri "Kota artırılmalı, talep çok" olarak değerlendirdiler. Mart ayı sonunda düşük vergi ile 10 bin ton ithalat için açılan tarife kontenjanına, Türkiye'deki NBŞ satış kotasının 4 bin katı, Türkiye'nin toplam şeker üretim kotasına yakın talep geldi. Verilen süre içerisinde, 10 bin tonluk kontenjana 426 firma toplam 1 milyon 435 bin tonluk ithalat için başvurdu. Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta, yüzde 135 yerine yüzde 25 vergi uygulanacak.

Türkiye'de de üretebiliyor Uzmanlar, sektörün ihtiyacı olan laktozun şekerpancarından da üretilebileceğine dikkat çekiyor. Bu yüksek ithalat talebinde iki faktörün öne çıktığını belirtiyor; mal bazında talep ve ucuz mal bazında talep. İthalatın fiyat avantajından yararlanmak amacıyla sektördeki firmaların ilgi gösterdiğini kaydeden uzmanlar, bu durumun sektörün ihtiyacı olan malın Türkiye'de üretilemez anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Cargill yıllardır talebi Öte yandan, talebin yüksek gelmesini yıllardır nişasta bazlı şeker üretim kotasının artırılarak, şeker pancarı üretimi kotasının düşmesini isteyen sektördeki firmalar farklı değerlendirdi. Cargill başta olmak üzere kendi üretim kotalarının pancar üretim kotasından farklı olarak belirlenmesi için ithalat rakamının bir olanak olarak gören firmalar, hemen kotaların yükseltilmesini istediler.


HEMEN İŞİ KOTAYA GETİRDİLER Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, yaptığı değerlendirmede, tarife kontenjanına olan ilginin söz konusu ürünlere olan talebin yüksekliğini gösterdiğini savundu. Türkiye'de, 2'sinin sermayesi tamamen, birisinin de yüzde 50'si uluslararası olmak üzere 5 NBŞ üreticisi firma bulunduğunu, toplam fruktoz/glikoz kapasitesinin 935 bin ton olduğunu hatırlatan Akyüz, NBŞ kotasının artırılmasını istedi. NBŞ üretiminde, hükümete verilen söz gereği geçen yıl sadece yerli mısır kullanıldığını, bu dönemde de aynı durumun devam edeceğini kaydeden Akyüz, yerli mısır kullanımının maliyetlerini artırdığını ileri sürdü. 2004-2005 dönemi için de yerli mısır kullanma sözleri olduğunu kaydeden Akyüz, bunun karşılığında kendi işlerini kolaylaştıracak önlemler alınmasını istedi.

KOTA 450 BİN TON OLMALIYMIŞ! Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği Başkanı (ŞEMAD) Şemsi Kopuz, yurtiçi satış için belirlenen nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotalarının gıda sektörünün ihtiyacını karşılamadığını savundu. Kopuz, gıda sektöründeki sanayicinin NBŞ ihtiyacının 450 bin ton dolayında olduğunu ileri sürerek, toplam 350 bin ton kota konduğunu anlattı. Kotanın maliyetleri de artırdığını, yurtiçi fiyatların yükseldiğini ifade eden Kopuz, "NBŞ'deki kota en azından 450 bin tona çıkarılmalı. Ayrıca, AB'de olduğu gibi, şekere alternatif olmayan, şeker ile birlikte kullanılan glikoz kota kapsamından çıkarılmalı. Kotada, sıvı madde oranı dikkate alınmalı. Bunun için yasa değişikliği yapılması gerekiyor. Önerilerimizi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ilettik." dedi.

ÖNCEKİ HABER

Teröre Bush desteği

SONRAKİ HABER

Hükümet zam paketi hazırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...