19 Mayıs 2004 21:00

İşkencede İsveç-ABD işbirliği

İnsan hakları şampiyonluğu yapan İsveç, tarih kitaplarına geçebilecek bir insan hakları skaldalına sahne oldu. İki Mısırlı siyasi mültecinin, bundan üç yıl önce, ABD'nin gözetiminde yasadışı bir biçimde Mısır'ın baskıcı rejimine teslim edildiği ortaya çıktı.

Paylaş
İnsan hakları şampiyonluğu yapan İsveç, tarih kitaplarına geçebilecek bir insan hakları skaldalına sahne oldu. İki Mısırlı siyasi mültecinin, bundan üç yıl önce, ABD'nin gözetiminde yasadışı bir biçimde Mısır'ın baskıcı rejimine teslim edildiği ortaya çıktı. 18 Haziran 2001 gecesi, Stockholm yakınlarındaki Bromma Havaalanı'na küçük bir jet uçağı iniş yaptı. Ardından, iki sivil polis aracı Mısırlı Muhammed Al Zery ve Ahmet Agıza'yı havaalanına getirdi. El ve ayakları zincirli iki siyasi mülteci, uçağa bindirilerek ABD polisinin gözetiminde ve özel bir ABD uçağıyla Mısır'a iade edildiler. Skandalın perdesi, geçtiğimiz pazartesi günü bir televizyon kanalı tarafından aralandı. "Acı Gerçek" adlı programa katılan görgü tanıkları, "Maskeli ABD polisleri iki Mısırlıyı küçük bir odaya koydular. Her şey çok hızlı ve sesizce gerçekleşti. Elbiselerini el ve ayaklarındaki zincirleri çıkarmadan parçaladılar. Çırılçıplak soyduktan sonra her ikisinin de anüsüne fitile benzeyen bir şey yerleştirdiler. Çocuk bezi bağladıktan sonra mavi tulum giydirdiler" diyerek, uçaktaki işkenceyi anlattılar. Uçak Stockholm'dan Mısır'a gitmek için havalandığında içinde 6 ila 8 CIA ajanı ve 2 de İsveç güvenlik polisi bulunuyordu.

Gizli CIA operasyonları Televizyon programında, mültecileri Mısır'a götüren uçakla ilgili önemli bilgiler verildi. Buna göre uçak, Pentagon'a taşeron olarak çalışan ve adı gizli tutulan firmalardan birine aitti. Pentagon ile gizli bir anlaşma imzalayan firmanın uçaklarının, sık sık böyle kıtalararası uçuşlar yaptığı da belirtildi. Bu uçakların, ABD üs ve tesislerine iniş yapma izni dahi bulunuyor. Üç yıl önce Mısırlı mültecileri Kahire rejimine teslim eden aynı uçak, iki ay önce de Yemenli öğrenci Jamil Muhammed'in Pakistan'dan Amman'a götürülmesinde kullanıldı. İsveç televizyonu, CIA'nın 11 Eylül'den sonra buna benzer 20 civarında operasyon yürüttüğünü bildirdi. Bu operasyonlarla, "terörist" olduğu iddia edilen kişiler, "etkili bir biçimde sorgulanmaları için", sistematik işkence uygulayan Amerikan müttefiki devletlere teslim edildi.

ÖNCEKİ HABER

SÖZÜN TÜKENDİĞİ AN

SONRAKİ HABER

Chavez meydan okudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...