19 Mayıs 2004 21:00

SÖZÜN TÜKENDİĞİ AN

İsrail işgal ordusu, akıl almaz bir katliama daha imza attı. Refah mülteci kampında protesto eylemi yapan Filistinlilerin üzerine bir helikopterden füze fırlatıldı. Saldırıda 15 kişi can verdi. Böylece, iki gün içinde kampta öldürülenlerin sayısı 39'a yükseldi.

Paylaş
İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampını kan gölüne çevirdi. Ordunun "Gökkuşağı Operasyonu" adını verdiği saldırıda önceki gün ikisi çocuk 20 Filistinlinin öldürülmesinden sonra, katliam dün de devam etti. Bir İsrail helikopteri, Refah'ta protesto eylemi düzenleyen 3000 civarında sivilin üzerine füze fırlattı. Kanlı saldırıda 15 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kamp içindeki saldırılarını sürdüren askerler de, 4 Filistinliyi öldürdü.

Filistinliler direniyor Kampı saldırganlara karşı korumaya çalışan Filistinli gerillalar ise, kanlarının son damlasına kadar savaşacaklarını ilan etti. Kampta mevzilenen Hamas ve İslami Cihad komutanları ve gerillalar, "Kampımızı ev ev, silahlarla, bombalarla savunacağız. İşgalciler bizi yok edemeyecek" dediler. Katliamlar karşısında çaresiz kalan binlerce Filistinli ise, İsrail askerlerine teslim olmaya başladı. Ordudan yapılan açıklamada, İsrail askerleri tarafından kuşatılan Tel Sultan mahallesi sakini binlerce Filistinlinin, ellerinde beyaz bayraklarla kent meydanına yürüyerek teslim olduğu açıklandı. İşgal askerlerinin teslim çağrısı üzerine 2 bin kadar Filistinlinin merkezde toplandığı öğrenildi. İşgal ordusu, önceki gece de Batı Şeria'da 2 Filistinliyi öldürdü. Öldürülenlerin, El Fetih mensubu olduğu öğrenildi.


Katiller dünyayla alay ediyor ABD'den destek gören İsrail, Refah'taki korkunç yıkımın suçunu da Filistinlilere yıktı. İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, Washington'da yaptığı temasların ardından, "Filistinliler, BM'nin para yardımından yararlanmak için kendi evlerini yıkıyor" dedi. Olmert, BM Filistinlilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA), Refah mülteci kampında yaklaşık 90 evin yıkıldığı ve 1000'den fazla insanın sokağa atıldığına dair raporuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu bilgilerin "abartılı" olduğunu öne sürdükten sonra şöyle konuştu: "Operasyon sırasında evler zarar görmüş olabilir, ancak bunda kasıt yoktur. Çok sayıda evi yıkmaya niyetimiz ve planımız bulunmamaktadır. Biz sadece teröristlerin silah taşıdığı tünellere geçitleri bulunan evleri yıkıyoruz." İsrail'in Washington Büyükelçisi Daniel Ayalon da, "Son 24 saatte en az 30 evin Filistinliler tarafından BM yardımı almak amacıyla yıkıldığını biliyoruz" dedi. İsrail terörizmine bir destek de, Ürdün Kralı Abdullah'tan geldi. Abdullah, Filistin'in seçilmiş lideri Yaser Arafat'ın "Filistin davası için hâlâ yararlı olup olmadığını kendine sorması gerektiğini" söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Abhazya kararlı

SONRAKİ HABER

İşkencede İsveç-ABD işbirliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...