18 Mayıs 2004 21:00

'Sivil silahlar' işbaşında

Sivil toplum kuruluşları, NATO'nun askeri planlarına şemsiye oluyor. Amerikalı kuruluşlar, Türkiye'deki NATO zirvesine de bu amaçla yoğun bir hazırlık yapıyorlar. Bu çerçevede haziran ayında büyük bir zirve düzenlenmesi planlanıyor.

Paylaş
ABD'nin, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında önemli bir rol biçtiği sivil toplum kuruluşları, NATO'nun askeri planlarına şemsiye oluyor. Özellikle Amerikalı kuruluşlar, NATO'nun "sivil silahları" gibi çalışıyor. Türkiye'deki NATO zirvesine de bu amaçla yoğun bir hazırlık içindeler. Bu çerçevede haziran ayında büyük bir zirve planlanıyor. Zirveyi düzenleyecek kuruluş, ünlü Marshall yardımından hareket edilerek kurulan The German Marshall Fund (GMF).

Marshall ruhu! İkinci Dünya Savaşı sonrası birçok ülkeyi ABD'ye bağlayan Marshall Yardımı ruhu, bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla NATO zirvesi öncesinde Türkiye'ye taşınacak. Amerikan düşünce kuruluşu olan GMF, gelecek yıldan itibaren İstanbul'da açacağı ofisle Türkiye'de de faaliyet göstermeye başlayacağını ilan etti. GMF'nin ABD'deki Başkanı Craig Kennedy, Avrupa'daki ofislerinin yanı sıra Türkiye'de de faaliyet göstermeyi planladıklarını ve bu amaçla 2005 yılı başından itibaren önce İstanbul, ardından Ankara'da bir ofis açmayı amaçladıklarını bildirdi. TÜSİAD'ın Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Kennedy, ilk etapta Türkiye ofisi için 500 bin dolarlık bir bütçe ayırdıklarını, amaçlarının 2.5 milyon dolara ulaşmak olduğunu söyledi. Türkiye'de ofis açmaya neden gerek gördükleri yönündeki bir soruya karşılık Kennedy, Türkiye'yi transatlantik ilişkilerinin yaşamsal ancak uzun süredir ihmal edilmiş bir parçası olarak gördüklerini belirtti. Kennedy, "Yapmaya çalıştığımız, ABD ve Batı Avrupa'nın, Türkiye'nin entelektüel kapasitesinin farkına varmasını sağlamak" dedi.

Zirve yapacaklar GMF ilk faaliyet olarak da İstanbul'da haziran ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde, sivil toplum örgütleri, aydınlar, düşünce kuruluşları ve büyük patronların katılımıyla ABD-AB ilişkileri ve Türkiye'nin yeri konulu büyük bir uluslararası konferans düzenlemeyi planlıyor. İstanbul'da 25 Haziran'da yapılması plananan konferansta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir konuşma yapması bekleniyor. Kennedy, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Amerikalı Senatörler Bill Frist, Richard Lugar, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai gibi isimlerin konferansa katılmasının beklendiğini kaydetti. GMF konferansının konuları arasında, Karadeniz işbirliği, Büyük Ortadoğu Projesi, NATO, ABD-AB ilişkileri ve Irak bulunuyor.


SCHEFFER BOP'A DESTEK İSTEDİ "New Defence Agenda" (Yeni Savunma Gündemi) isimli bir sivil toplum örgütünün Brüksel'de düzenlediği konferansta konuşan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ABD'nin, "Büyük Ortadoğu Projesi"nin Arap ülkelerinin desteğinin sağlanması halinde başarıya ulaşabileceğini anlattı. Scheffer bu çerçevede NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alessandro Minuto Rizzo'nun 6 Akdeniz ülkesini ziyaret ederek temaslarda bulunduğunu bildirdi. Rizzo'nun, "fazla dikkat çekmeyecek bir şekilde", Ürdün, İsrail, Cezayir, Fas, Tunus ve Moritanya'ya giderek, "Akdeniz diyaloğunun nasıl derinleştirilebileceği" konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Afganistan'daki durumun küresel güvenlik açısından önem taşıdığını savunan ve NATO'nun Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) yönetimini almasından sonra olumlu gelişmeler kaydedildiğini ileri süren De Hoop Scheffer, İstanbul zirvesinde, Afganistan'da atılacak daha ileri adımları da duyurmak istediğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Bir İstanbul öykücüsü

SONRAKİ HABER

CHP'de ikinci deklarasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...