18 Mayıs 2004 21:00

19 Mayıs
    mücadele günü olarak kutlanmalı

Tüzel, 19 Mayıs mesajında, "Gençlerimiz, kendilerine adanan bu bayramı ülkemizi yağmalamayan ve komşu halkları ezen ABD'ye, NATO'ya ülkemizi ABD nin istekleri doğrultusunda ılımlı İslam cumhuriyeti yapmak isteyen AKP'ye karşı mücadele için değerlendirmelidir" dedi.

Paylaş
Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, 19 Mayıs dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı. "Ulusal kurtuluş savaşının adımlarının atıldığı ve bir bayram olarak kutladığımız 19 Mayıs'ta her yıl olduğu gibi, bu yılda bir sürü laf kalabalığı dolu resmi açıklamalar ve gösterişli kutlamalar göreceğiz." diyen Tüzel, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın anlamına uygun kutlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Halk işgalcileri istemiyor İşgalci emperyalist güçlere karşı başlatılan bir bağımsızlık mücadelesinin üzerinde şekillenen Cumhuriyet rejiminin bugün getirildiği yerin sorgulanmaya muhtaç olduğunu belirten EMEP Genel Başkanı, "Tek kelimeyle ifade edilecek olursa ABD'ye sormadan hiçbir karar alamadığımız, bağımsızlığın zerresinin bulunmadığı bir Cumhuriyet. Bu bağımlılık, ekonomiden, politikaya her alanda, devlet yönetiminin her mekanizmasında karşımıza çıkmaktadır." dedi. Tüzel, Türkiye'nin Irak'a sokulması girişimlerine de yer verdiği mesajından şöyle devam etti: "50' li yıllarda boynumuza dolanan bu zincir, ABD'nin ve yeni Hitlerci Bush yönetiminin politikalarıyla daha da sıkılmaktadır. Afganistan'dan sonra Irak işgaliyle, yayılmacı kararlarına halkların boyun eğmesini istediği ABD, şimdi NATO güçlerini ve Türkiye askerini Irak'a sokmak istiyor. ABD, petrol ve hegemonya uğruna kurmak istediği terör ve işkence düzeni batağa saplandıkça bizi de bu insanlık suçuna ortak etmek istiyor." 2829 Haziran tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek NATO zirvesini hatırlatan Tüzel, "Ancak halkımız bu işgalci, halkları tehdit eden, çocuk katillerini ülkemizde görmek istemiyor." dedi.

Gençlere çağrı Mesajını, "Ülkemizin geleceği ve bağımsızlık kavgamızın neferleri olan gençlerimizin bayramını kutluyorum." sözleriyle noktalayan Levent Tüzel, gençlere de şu çağrıyı yaptı: "Şimdi görev, bağımsızlık kavgasının bugünkü temsilcileri olan gençlerimizdedir. Gençlerimiz, kendilerine adanan bu bayramı ve önümüzdeki süreci, ülkemizi yağmalamayan ve komşu ülke halklarını ezen ABD'ye, emperyalist bir terör örgütü olan NATO'ya, uluslararası tekellerin sömürü aygıtı olan IMF'ye ve ülkemizi ABD nin istekleri doğrultusunda "Ilımlı" İslam cumhuriyeti yapmak isteyen AKP hükümetine karşı mücadele için değerlendirmelidir. Gün yeni bir kurtuluş ve bağımsızlık kavgasının işçi, öğrenci bütün ülkemiz gençliğince örgütlenmesi için harekete geçme günüdür. Cumhuriyetin kurucuları ve gençliğimizin bayramı ancak böyle anılır ve kutlanır. "


19 Mayıs tüm yurtta kutlanacak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı bugün tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanacak. Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı meşalesini Samsun'da tutuşturduğu günün yıldönümünde kutlamalar, Samsun'a çıkış saati olan 07.00'de top atışıyla başlayacak. Anıtkabir'de, yarın saat 09.00'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile askeri ve sivil erkanın katılacağı devlet töreni gerçekleştirilecek. Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları'', 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında yarın 14.30-15.00 saatleri arasında Samsun'da, 20 Mayıs'ta 12.00-12.30 saatleri arasında Ordu'da 8 uçaklı gösteri paketiyle halka açık hava gösterileri gerçekleştirilecek. CHP Gençlik Kolları ise 19 Mayıs'ta illerinden, ilçelerinden getirdikleri toprak ve bayrakları Genel Başkan Deniz Baykal'a sunacak. Gençler, daha sonra Anıtkabir'de saygı duruşunda bulunacak. Kutlamalar kapsamında sanatçı Suavi de konser verecek. TBMM Başkanı Bülent Arınç da, 19 Mayıs nedeniyle yayımladığı mesajda, 19 Mayıs'ın, çarenin millette bulunduğunu anlamanın ve çareyi millette aramanın anlamlı göstergesi olduğunu söyledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Dev sanayi kuruluşları ruhsatsız çıktı İzmir'in Aliağa ilçesinde son yıllarda giderek artan ve insan sağlığını tehdit eden hava ve çevre kirliliğinin, sanayi kuruluşlarının uzun yıllardan bu yana denetlenmemesi ve Gayrı Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatlarının olmamasından kaynaklandığı belirlendi. Aliağa Kaymakamlığı'nın ilçede faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarında gerçekleştirdiği denetimler, birçok büyük kuruluşun GSM izin ve ruhsatının olmadığını ortaya çıkardı. Aliağa kaymakamı Emir Osman Bulgurlu başkanlığında oluşturulan Denetim Komisyonu inceleme ve denetimlerinde aralarında demir çelik, gemi söküm, gaz ve kimya şirketlerinin de olduğu 46 kuruluşun Gayrı Sıhhi Müessese ruhsatı almadan faaliyet gösterdiğini belirledi. Denetimler, TÜPRAŞ, ENKA Doğalgaz Enerji Santralı gibi kuruluşların da GSM ruhsatlarının ve emisyon izinlerinin olmadığını ortaya çıkardı.

Yıllardır göz yumulmuş Kaymakamlık tarafından Valiliğe yazılan bilgi yazısında şu görüşlere yer verildi; "Aliağa Kaymakamlık makamınca oluşturulan Denetim Komisyonlarınca. Aliağa Bölgesi, Helvacı beldesi ve Yenifoça yolu üzerinde bulunan tüm tesislerde Gayri Sıhhi Müesseseler Yönetmeliğince ruhsat yönünden denetimler yapılmıştır. İlgi yazılarda belirtilen denetimler sonucu; Bölgemizde bulunan bazı sanayi tesislerinin, gemi söküm tesislerinin. Akaryakıt satış istasyonlarının, tavuk çiftliklerinin ve değişik kollarda faaliyet gösteren işletmelerin GSM ruhsatı olmadan izinsiz olarak faaliyette bulundukları tespit edilmiştir." Bunun üzerine Aliağa kaymakamı Osman Bulgurlu, GSM ruhsatı bulunmayan 46 firmaya tebligat yaparak, firmaların GSM açılma izni için Kaymakamlığa başvurması istendi. Firmalara, 26.09.1995 tarih ve 22416 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Gayrı Sıhhi Müesseseler Yönetmeliği hükümlerince tebligatta bulunan Kaymakam Bulgurlu, 6 ay içinde GSM açılma izninin açılması için uyarıda bulundu. Aliağa kaymakamı Osman Bulgurlu, Aliağa, beldeler ve köylerde çevre denetimleri yapmak üzere 6 Ocak 2004 tarihinde bir komisyon oluşturulduğunu belirterek, bu komisyonun yaptığı denetimlerin sonuçlarını açıkladı. Kaymakam Bulgurlu, "Sanayi kuruluşlarının mutlaka Gayrı Sıhhi Müessese izni ve ruhsatı almaları gerekiyor. Denetimlerimizde bu konunun çok ihmal edilmiş olduğunu gördük. Şu ana kadar 46 kuruluşun GSM izninin olmadığını tespit ettik. GSM yönetmeliğinin 22. maddesinde (Toplum ve çevre sağlığı açısından zararlı olup; alınacak tedbirlerle mahzurları giderilemeyecek durumda olan müesseseler süresiz olarak kapatılır) denilmektedir. Biz de Aliağa'da çevrenin kirlenmemesi ve insan sağlığına zarar gelmemesi için kanunu yükümlülüklere firmaların uymasını istedik. Kendilerine de gereken tebligat ve uyarıları yaptık. Hiç kimsenin yaşadığı çevreyi kirletmeye hakkı yok." dedi.

Dev sanayii kuruluşları ruhsatsız çıktı Konuyla ilgili olarak İzmir valisi Yusuf Ziya Göksu'yu da bilgilendiren kaymakam Bulgurlu, Ağır sanayi bölgesi olan Aliağa'da GSM ruhsatı ve emisyon izni olmayan firmalarla ilgili olarak neler yapılabileceği konusunda görüşüne başvurdu. Kaymakam Osman Bulgurlu başkanlığındaki denetim komisyonunun GSM ruhsatı olmadığını tespit ettiği kuruluşların bazıları şöyle; ENERJİ : Enka Doğalgaz Çevrim Santralı, DEMİR ÇELİK HADDEHANE : MKE Hurdasan AŞ, Ege Gübre AŞ, Ege Çelik AŞ, Çebitaş AŞ, Say Metal AŞ, Özkan Demir Çelik, İzmir Demir Çelik, Habaş Demir Çelik, Aldöksan, Metsan Demir Çelik PLASTİK- KİMYA: Molteks Boya, Tümsan Boya, Işıksan Kimya, Sel Plastik AŞ GAZ- PETROL: TÜPRAŞ AŞ, BP Gaz AŞ.

Tarama sonucu tüyler ürpertti PETKİM,TÜPRAŞ; POAŞ gibi petro kimya sektörünün dev kuruluşlarının aynı sıra,demirçelik, gübre ve boya fabrikaları gibi ağır sanayi tesislerinin bulunduğu Aliağa'da ki çevre kirliliği uzun süredir tartışma konusuydu. Geçtiğimiz günlerdedemir çelik fabrikaları yakınında bulunan Horozgediği köyünde, Verem Savaş Derneği tarafından yapılan röntgen çekimi ve sağlık taramasında, muayene edilen 184 kişiden 8'i akciğer kanseri, verem ve kalp hastalığı şüphesiyle İzmir Göğüs Hastalıkları Eğitim Hastanesi'ne sevkedilmişlerdi. Sonuçları değerlendiren Verem Savaş Derneği Başkanı Yurdaml Bakan,"Bu sonuçlar normalin dört katı üzerinde. En kısa zamanda ciddi önlemler alınması gerekiyor" uyarısında bulunmuştu. Horozgediği köyü muhtarı Kemal Erim'de çevredeki fabrikaların özçellikle tatil günlerinde filtreleri çalıştırmadığını belirterek, "Dumanlar sadece bizi değil bütün çevreyi tehdit ediyor.Ne bir ağaç yetişiyor, ne de hayvanlar yaşayabiliyor. Parası olanlar buralardan gidiyor" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Kürt İsyanları' kitabı yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Güneyi sel vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...