18 Mayıs 2004 21:00

Petrol rekorlara doymuyor

Petrol fiyatlarındaki tırmanış sürüyor. ABD'de petrol stoklarındaki azalma ve Ortadoğu'daki gerilimin tırmanması, ham petrol fiyatlarını yeni rekora taşıdı.

Paylaş
Petrol fiyatlarındaki tırmanış sürüyor. ABD'de petrol stoklarındaki azalma ve Ortadoğu'daki gerilimin tırmanması, ham petrol fiyatlarını yeni rekora taşıdı. Batı Teksas ham petrolü, tarihin en yüksek seviyesi olan 41. 85 dolara tırmandı. Haziran vadeli ABD ham petrolünün ulaştığı bu düzey, 1983'te faaliyete geçen NYMEX Borsası tarihindeki en yüksek noktayı oluşturuyor. Diğer yandan temmuz vadeli Brent tipi petrol ise yaklaşık yüzde 1 artarak, 38 doların üzerine çıktı. Ham petrol fiyatlarının yükselmesinde, Ortadoğu'daki petrol tesislerine yeni terör saldırıları yapılabileceği endişesi ile birlikte, ABD'deki benzin stoklarının zayıflığı etkili oluyor. Rekorların nedeni olarak bazı uzmanlar, savaş öncesinde Irak'ın 3 milyon varil/günlük petrolü kesilmesi ile hâlâ eski seviyesine ulaşmamasını ve OPEC'de kesilen petrol yerine pazara petrol arz etmeyip üretim kısıntısına gitmesini de gösteriyorlar. Bu durumdan çıkılması için üretimi artırma olanağı olarak öne Rusya ve yine OPEC çıkıyor. Öte yandan bu listeye Norveç ve Meksika'yı da eklemek gerekiyor. Societe Generale'den ekonomist Frederic Lasserre, yaptığı değerlendirmede, "Mevcut durumda, dış bir müdahale olmadıkça, fiyatları kısa dönemde aşağıya çekecek bir şey bulmak zor. Kısa dönem, ABD ve Avrupa'daki düşük benzin stoklarının ve Ortadoğu'daki durumun kötüleşmesinin etkisi altında. Her ikisi de önümüzdeki aylarda pek değişecek gibi görünmüyor" dedi. Talebin zirveye ulaştığı yaz ayları öncesinde ABD'de düşük benzin stokları, dünyadaki tüketimin artması ve Ortadoğu'daki istikrarsız durumun bölgeden yapılan hayati önemdeki arza zarar verebileceği endişeleri, ham petrol fiyatlarının geçen yılın sonundan bu yana yüzde 28 ya da varil başına 9 dolar yükselmesine neden oldu. Fiyatlarda görülen hızlı yükseliş, gelişmiş ülkelerde enflasyon ve ekonomik büyümede yavaşlama korkularını yarattı.


Kota yükseltilmesi İran, Suudi Arabistan'ın yaptığı OPEC'te üretim kotalarının yükseltilmesi teklifine destek verdiğini açıkladı. İran'ın OPEC delegesi Hüseyin Ardebili, kota artırımının, OPEC'teki işbirliğinin ve her ne kadar OPEC'in sorumluluğunda olmasa da tüketicinin ihtiyaçlarına verilen önemin bir göstergesi olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kim yapıyor bu zamları?

SONRAKİ HABER

Dış ticaret açığı
   7.3 milyar dolara ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa